Itsenäinen ajattelija Elämmekö unessa?

Kaikki blogit puheenaiheesta Asuntokupla

Vuokrien hintasääntely takaisin lakiin

Puhuin viime torstaina 21.2.2019 Radio Vapaassa Helsingissä asuntopolitiikasta. Esitin muun muassa, että asumisen hintakuplan hillitsemiseksi olisi vuokrien hintasääntely palautettava huoneenvuokralakiin. Kun hintasääntely 1990-luvulla poistettiin, vuokrien hinnat lähtivät räjähdysmäiseen nousuun, joka on jatkunut myös taloustaantumien yli, sillä silloin vuokralle hakeutuminen yleensä kasvaa.

Asuntokupla pullahtaa

 

Kaupungistumista ei voi estää, mutta sitä ei pidä kiihdyttää poliittisilla päätöksillä. Asuntokupla pullahtaa ennemmin tai myöhemmin voimakkaan kaupungistumisen seurauksena.

Pääkaupunkiseudulla muhii kupla, joka odottaa poksahtamista. Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja niiden kehyskunnissa keskimääräinen neliöhinta on vajaa 3 500 euroa. Maakunnissa, joissa asuu lähes puolet ihmisistä Suomessa, neliöhinta jää alle 1 700 euron. Maaseudulla jopa alle 1 000 euron.

Mikä on hallituksemme kanta yksityiseen velkaantumiseen?

Kommentti: Suomesta on tullut ainutlaatuinen velka- ja verohelvetti (IS 9.8.2017) on suomalaiselta lehdistöltä harvinaisen suoraa puhetta:

"Suomessa valtio ja kunnat keräävät veroja pää märkinä, ja lainaa otetaan. Silti rahat eivät riitä hyvinvointivaltion pyörittämiseen."

Voisin lainata melkeinpä koko kirjoituksen tähän, sillä siitä ei löydy yhtään kappaletta jonka kanssa olisin eri mieltä, mutta sen sijaan kannustan lukemaan alkuperäisestä lähteestä.

Suomalaisten varallisuus kiinni asunnoissa: luodaanko velkakuplaa?

Suomen Hypoteekkiyhdistuksen toimitusjohtaja Ari Pauna on syksyn mittaan käyttänyt toistuvasti painavia puheenvuoroja Suomen pankkien asuntolainoituspolitiikan riskeistä.  Vakava sanoma näyttää kaikuneen kuuroille korville. 

Vuoden nyt päättyessä haluan pysähtyä vielä tj Paunan vakavien sanojen äärelle.  Me – nimittäin – löydämme ne vielä edestämme.  Ei tarvitse olla ennustaja-eukko havaitakseen ja ymmärtääkseen tämän.

*

Näin Peuna tiivisti sanomansa Hypon sivuilla 8.11.2015:

Turvapaikanhakijat - kriisistä mahdollisuudeksi

 


Turvapaikanhakijoista on tulossa veronmaksajille mehukas/suolainen lasku. Sitä tuskin kukaan tilastoista mitään ymmärtävä pystyy kiistämään.

Ongelmissa pitää kuitenkin aina nähdä myös mahdollisuus.

Turvapaikanhakijat voivat olla se häiriötekijä (disruption) joka sysää paikoillen jämähtäneen yhteiskuntamme vihdoinkin muutokseen. Vaikeat ongelmat kun eivät yleensä ratkea itsestään, vaan vasta pakon edessä. Turvapaikanhakijoista on tulossa meille juuri sellainen pakko.

Makeasti oravainen, makaa sammalvuoteellansa

Pauli Vahtera kirjoitti taas tärkeistä asioista otsikolla Sosiaalisen asuntotuotannon voitot suuremmat kuin Supercellin. Vaikka näiden näennäisten yleishyödyllisten konsernien (esim. VVO ja Sato) kyseenalainen ansaintalogiikka sekä omistajat ovat melko yleisesti tiedossa, niin kirjoituksessa mainittiin myös eräs uusi tulokas:

Puhkeaako Suomen asuntokupla?

Ei ole mikään salaisuus, että Suomessa uudet asunnot ovat törkeän kalliita. Varsinkin suuremmissa kaupungeissa ja niiden välittömän vaikutuskehän sisäpuolella asuntojen hintakehitys on ollut päätä huimaavaa. Monet syyttävät ahneita rakennusyhtiöitä, vaikka todellisuudessa kyse on aina ollut kysynnän ja tarjonnan laeista.

Hölmölän asuntokupla

Muinaisen Hölmölän talous oli vakaa. Pankki rahoitti asuntojen ostamisen sen mukaan mikä oli tarve ja tuotantokapasiteetti. Kaikki saivat asunnon, joku tosin joutui säästämään kolme vuotta saadakseen lainaa. Inflaatio söi lainan joten asunnosta joutui maksamaan lopulta alle puolet siitä mitä sen ostohinta oli.

Maa eli sijainti – monien monopolien äiti

Miten markkinatalouden keskeisin ongelma on poljettu pois julkisesta keskustelussa, ja miten omistusasumis(eli asuntovelkavankeus-)paradigmammekin on vain tämän ongelman oireidenhoitokeino, joka vain pahentaa ongelmaa ja tekee tehokkaimmasta ratkaisusta poliittisesti vielä vaikeamman. Sekä miten tästä lock-in-tilanteesta päästään yli näkemällä kokonaisuus (ja ymmärtämällä vähän korkoja ja diskonttausta).

 

Ennakkoviisautta loppukesältä 2006

Usein, kun kirjoitan kriittiseen sävyyn jostain asiasta, olen törmännyt jälkiviisaussyytöksiin. Samaten eurokriisin aikana tehtyjä toimenpiteitä olen kuullut puolusteltavan, että asiat olisivat ilman niitä toimenpiteitä vieläkin huonommin, tai ainakaan emme voi varmasti sanoa, olisiko ilman niitä asiat olleet paremmin.

 

Kirjoitin otsikolla Asuntojen hintakupla vie asiakkaat ravintolapöydästä heinäkuun helteillä 2006 näin:

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä