Itsenäinen ajattelija Elämmekö unessa?

Rahankeräyslaki

Valtio oman rahankeräyslakinsa hampaissa, ei saa julkaista tilinumeroa

Nyt olen nähnyt kaiken. Valtio on joutunut oman rahankeräyslakinsa hampaisiin. Valtikokonttorilta kysyttiin tänään Twitterissä, miten valtiolle voi lahjoittaa rahaa vapaaehtoisesti. Valtiokonttorin vastaus oli todella hämmentävä. Konttori ei voi julkaista tilinumeroaan netissä Suomen rahankeräyslain mukaan :D

Rahankeräyslain uudistus ei ole riittävä - lahjoittajat vastuutettava teoistaan!

Keskeisenä pyrkimyksenä nykyisessä rahankeräyssääntelyssä on varmistaa, että kerätyt varat käytetään nimettyyn tarkoitukseen, että sekä rahojen kerääminen että niiden käyttäminen on sekä tehokasta että asianmukaista, ja että yleisölle syntyy varmuus, että keräykseen lahjoitetut varat todellisuudessa edistävät esitettyä asiaa. Epävarmuus lahjoitusten asianmukaisesta ja tehokkuudesta laskee kansalaisten halukkuutta lahjoittaa rahankeräyksiin varojaan.

 

Laki, omatunto ja maan tapa

Koska en ole kristitty, saan aina silloin tällöin suostuttelija Pohjois-Koreaan muuttamisesta. Henki on se, että jos ei suostu hyppimään monenlaisissa asioissa kristittyjen ehtojen mukaan, pitäisi muuttaa ateistiseen valtioon.

Räsäsen "Ei!" muuttui Sipilän vatuloinniksi

Kunnianarvoiset lainsäätäjämme ovat viisaudessaan katsoneet, että ihmisten vapaaehtoinen rahanlahjoittaminen on vaarallista ja epäillyttävää. Useat yhdistykset elävät lahjoitusvaroin, ja lahjoitusten vastaanottamiseen tarvitaan ylisäännöstelty rahankeräyslupa. Säätelyn lisäksi lupalapun hintaa on viimeisten vuosien aikana yli kaksinkertaistettu.

Blogikirjoitus, jota varten olisi pitänyt rikkoa lakia

Taannoin uutisoitiin moottorisahan ajokorttijärjestelmän rantautumisesta Suomeen. Koska aihe kuulosti vähintäänkin hassulta, halusin kirjoittaa siitä jutun. Kuten aina, aloitin faktojen selvityksellä. Loppuvaiheessa seinä nousi vastaan, sillä kirjoitusta varten olisi pitänyt rikkoa Suomen rahankeräyslakia.

Jos haluatte kiertää rahankeräyslakia, käyttäkää bitcoinia

Suomen rahankeräyslaki on päin helvettiä. Käytännössä ketään ei saa auttaa mitenkään koskaan tai joutuu ongelmiin ja poliisien sakottamaksi. Jos tahtoo kerätä rahaa, sitä varten tarvitsee luvan, joka tietysti maksaa enemmän kuin mitä monissa keräyksissä edes tarvitsisi kerätä ja jonka saamisessa myös menee niin pitkään suomalaisen byrokratian ansiosta, että avuntarvitsija on jo uponnut entistä syvemmälle kuseen.

Avun vastaanottamisen vaikeus

Yhdistys on pystyssä, ja reilun kuukauden käsittelyn jälkeen Patentti- ja Rekisterihallitus ilmeisesti on antamassa rekisteröintipäätöksen lähipäivinä. Oma hanke on pyörimässä, toistaiseksi talkoilla, ja sille ollaan kaavailemassa jatkoa. On tullut paljon yhteydenottoja tahoilta, jotka haluaisivat avustaa rahallisesti nyt käynnissä olevaa ja suunnitteilla olevia projekteja.

Demarit eivät siedä kansan valtaa

Demarien puoluehallitus päätti tänään kaataa rahankeräyslain uudistuksen. Uudistuksessa rahankeräyksen olisi saanut järjestää myös muihin kuin yleishyödyllisiin hankkeisiin, ja lupa olisi irronnut ilmoituksella nykyisen neljän kuukauden jonotuksen ja poliisihallituksen päätöksen sijaan. Uudistus oli merkitty hallitusohjelmaan, ja se olisi merkittävästi parantanut kansalaisten mahdollisuuksia toteuttaa omia hankkeitaan ja helpottanut lupaprosessia.

Wikipedian laittomuudesta

(luonnoksista löytyi viime keväältä tämmöinen – no, parempi myöhään kuin ei silloinkaan)

Muistatte varmaan, miten Wikipediasta oli tulla Suomessa laiton. Ainakin Wikipedian rahoitusmalli, lahjoitusten kerääminen käyttäjiltä haiskahti poliisiviranomaisten nenään pahasti laittomalta rahankeräykseltä.

Suomen rahankeräyslaki on holhouslaki

Valtion tehtävä on suojella kansalaistensa vapautta. Minä näen vapauden ensisijaisesti vapaudeksi toimia - ja jopa vastoin ilmeistä omaa etuani, kunhan kykenen itse vastaamaan seurauksista. Tämä on oleellista. Ja tässä monet nykyisistä laeistamme ampuvat yli. On paljon lakeja, jotka on laadittu oletuksella, että kansalaisella ei ole kykyä itse arvioida tekojensa seurauksia saati vastata niistä. Rahankeräyslaki on yksi esimerkki tällaisista laeista. Asia on nyt esillä, koska poliisi on puuttunut Wikipedian rahanpyyntöön.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä