Itsenäinen ajattelija Elämmekö unessa?

Kaikki blogit puheenaiheesta Markkinat

Hoivapalvelut kriisissä

Kunnissa ei ole ollut osaamista järjestää kilpailutusta. Tämän takia yritykset ovat päässeet käyttämään taitamattomia hyväksi. Tämä ei ole pelkästään yritysten vika, mutta kyllä tämän tilanteen hyväksikäyttö kansainvälisten yritysten taholta on ohittanut eettisen sallittavuuden. 

Keskustelu vanhusten hoidosta on vallannut valtaosan uutisajasta kaikilla kanavilla. Eikä syyttä. Kuullun perusteella varmaankin moni meistä pelkää sitä, että joutuu viettämän viimeiset vuotensa tämän ahneen ja kasvottoman koneiston armoilla.

Markkinat tuotekehityksen temmellyskenttänä

 

Länsimaille tyypillistä on aina ollut edistysusko, koko ajan pyritään parempaan, edullisempaan ja tehokkaampaan malliin vähän joka asiassa.

Päämääränä tällä kaikella voisi väittää olevan ihmiskunnan entistä parempi hyvinvointi ja mahdollisuus jossakin vaiheessa ratkaista KAIKKI, KAIKKI maapalloa koskevat ongelmat, kuten sairaudet, ilmastonmuutokset, köyhyys, nälänhätä, sodat, eriarvoisuus ja muut ongelmat. 

 

Tässä tarvitaan tietenkin tiedettä, keksijöitä, yrittäjiä ja markkinoita, joilla tavallaan testataan näitä ideoita ja tuotteita.

Liikennekaari edistyy, mutta mihin suuntaan?

Otetaanpa kantaa veroparatiisiyhtiön lobbauksessa tunnetun lehden uutisaiheeseen:

https://m.kauppalehti.fi/uutiset/kilpailija-ruotsalaisen-taksijatin-kaup...

Kujalan kannattaisi ensin tutustua käsitteisiin. Näin hän saa kommenteista ja perusteluista uskottavammat. Taksiala Suomessa ei ole monopolia, se ei ole myöskään kartellia. Se on sääntelyä. Näiden kolmen termin erot on kuitenkin kohtuu isot. Toki käsiteanalyysit nyt harvoin ketään kiinnostavat.

Sotepalveluiden organisoinnissa tarvittaisiin vaihdannan asiantuntemusta

 

Sotepalveluiden valinnanvapaudesta käydään kiivasta keskustelua. Sosiaalipolitiikan asiantuntijat vastustavat tiukasti markkinoiden tuomista Soteen, kun taas hallituksen käyttämät talousasiantuntijat haluavat markkinatalouden ulottamista myös sosiaalipalveluihin.

 

Markkinoiden reaktio USA:n presidentinvaalien tulokseen

Me luimme sen aamulla lehdestä netissä tai printillä, kuulimme radiosta, näimme aamu tv:n hurraavan kaikilla kanavilla, luimme tänään Huuskon riemastuneen blogin joka koski eilisiä markkinamielipiteitään. Vai luimmeko? Ei tullut romahdusta, katastrofia, syöksykierrettä vaan kävi päinvastoin josta vallitsee kovin merkillinen hijaisuus. Ei näy uutista taloussanomien tai talouselämän etusivulla vaan vähän erisuuntaista juttua siellä pukkaa. Ohan kumma, mistähän johtuu? Miten sen Brexit uutisten talousvaikutusten kanssa kävikään?

Siitä miten politiikka kumarsi markkinoille ja repäisi housunsa

Siitä miten politiikka kumarsi markkinoille ja repäisi housunsa

*

Raha on globaali.  Business on kansainvälinen.  Vain politiikka on kansallinen, ja sekin on kuohinnut itse itsensä.  Valtio on kuollut.

Valta on maailmalla, valtio heitteillä: Politiikka petti Politiikan, Valtion ja Kansan.

*

Valtion heikkous

Yritys analysoida, miksi Yhdysvallat voi valita mr. Trumpin presidentikseen

Yritys analysoida, miksi Yhdysvallat voi valita mr. Trumpin presidentikseen

 - kansanvallan kumoutuminen vapaan talousjärjestelmän keinoin on Euroopalle sen suurin sosiaalis-taloudellinen ja systeeminen katastrofi tuhanteen vuoteen

*

Viinaa saa, jos haluaa

Alkoholijuomien kaupan rajoitusten purkamista tullaan esittämään eduskunnalle. Laajassa keskustelussa huoli on noussut saatavuuden lisäämisen lisäävän suorassa suhteessa terveyshaittoja. Tämän tueksi on kaivettu esiin edellisen alkoholiveron laskemisen aiheuttamat haitat kansanterveydelle. Ei päde enää, maailma on muuttunut ja alkoholin saatavuus jo nyt kovin erilainen kuin yli 10 vuotta sitten. 

Posti, VR, Alko.... liu'ussa alaspäin?

 

 

Suomen valtio omistaa muutaman osakeyhtiön, jotka voidaan luokitella vaikkapa palveluyhtiöiksi.  Tällaisia ovat mm. Posti, Vr, ja Alko.   Muitakin on.

 

Menneinä aikoina nämä yhtiöt toimivat ns. luonnollisina monopoleina.  Suomen EU-jäsenyyden aikana on alkanut muutos, joka jatkuu ja kiihtyy.  Monopolit ovat ahtaalla.  Kilpailuvapausvaatimukset kasvavat. Terve kilpailu onkin paikallaan.

 

Tekopyhyyden huippu? Uusoikeiston argumentti lukukausimaksujen puolesta

Uusoikeiston keskeinen argumentti korkeakoulutuksen lukukausimaksujen puolesta on, että nykyjärjestelmässä köyhät maksavat rikkaiden koulutuksen. Tämä on väärin!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä