Itsenäinen ajattelija Elämmekö unessa?

Kaikki blogit puheenaiheesta Jakamistalous

Matalalla roikkuva hiilinieluhedelmä jää poimimatta

Vaalien alla keskustelu ilmastonmuutoksesta käy kuumana. Vakavaa aihetta lähestyessä ovat vähälle huomille jääneet muutoshalun keskeiset ajurit: inspiraatio ja toivo. Jo Brundtlandin komissio aikanaan määritti kestävän kehityksen. Komission mukaan kestävää kehitystä on sellainen kehitys, joka tyydyttää nykyhetken tarpeet viemättä tulevilta sukupolvilta mahdollisuutta tyydyttää omat tarpeensa.

Miten autojen yhteiskäyttö toteutuisi, jos on toteutuakseen?

Yle on uutisoinut tänä vuonna kahdesta kiinnostavasta autojen yhteiskäyttöön tähtäävästä kokeilusta. Toisaalta Helsingin seudun liikenteen ja Maas Global Oy:n kokeilusta sekä Tuup Oy:n halpataksikokeilusta.

 

Miksi Hesari peittelee jakamistalouden ongelmia?

Uudet innovaatiot voivat muokata rajusti ihmisten elämisen ehtoja ja yhteiskunnan kehitystä. Siksi olisi äärimmäisen tärkeätä, että innovaatioiden vaikutuksia analysoidaan ja niistä käydään avointa yhteiskunnallista keskustelua. Tässä medialla on iso vastuu, jonka Helsingin Sanomat 15.7. näytti unohtavan totaalisesti.

Jakamistalouden hymypojat vaikeuksissa.

Innovaatiotoiminnassa pitää asettaa hurjia tavoitteita ja ratkaista isoja tulevaisuuden ongelmia. Ratkaisut ovat usein puutteellisesti ymmärrettyjä, joten monenlaisille pelureille avautuu pelimahdollisuuksia. Alf Rehn nosti eduskunnan tulevaisuusvaliokunnalle antamassaan lausunnossa esiin kysymyksen olemmeko varmoja että ymmärrämme kehittyvän teknologian potentiaaliset rajoitukset, ja tavat jolla sen kehitys voi taittua tai tulla mahdottomaksi?

Jakamistaloudessakin omistaminen on usein kannattavampaa kuin vuokraaminen

Aloin juuri lukea kirjaa jakamistaloudesta. Koska en halua tehdä kirja-arvostelua kirjasta, jonka lukeminen on kesken, en mainitse kirjan tai kirjoittajien nimeä tässä, mutta jo sen ensisivut ja sisällysluettelo palauttavat mieleen monia asioita, joita olen lukenut esimerkiksi robotti- ja muita yhteiskäyttöautoja, kimppakyytipalveluita ja lyhytaikaista asunnonvuokrausta koskevista artikkeleista.

Uber ja vakuutukset

Olen monta kertaa kuullut vastaukseksi Uber kuljettajan tai sitä käyttävän asiakkaan suusta, kun kysymys on ollut: - "Mitä tapahtuu kolaritilanteissa"? - "Uberilla on vakuutus, joka korvaa automaattisesti tapaturmat miljooniin ja miljooniin asti. Uberilla on toimintavakuutus, Uberilla on ties mitä vakuutuksia". Siis mikä vakuutus Uberilla nyt on?

Jälleen kerran joudumme pettymään omaan näppäryyteemme. "Muista aina ensin lukea sen palvelun ehdot mitä aiot käyttää ja käytä sen jälkeen palvelua";näin oma isäni aikanaan totesi.

Haluatko miljonääriksi jakamalla?

Eilen järjestettiin Helsingissä seminaari, jossa puhuttiin mm. jakamistaloudesta. Eli siitä, kun jokainen joka osaa tai omistaa jotakin, pääsee tarjoamaan sitä kaikille. Jakamistalouden maailma on niiden, joilla on asunnossaan tyhjä huone, autossaan tilaa matkustajalle, autotallissa käyttöä kaipaava työkalu tai päänupissa käyttämätöntä osaamispääomaa.

Taksi yhteiskunnassa vai sen ulkopuolella?

Liikenneministeriön hyvä ajatus on ollut mahdollistaa liikennekaarella kehitys- ja tehokkuusloikkia. Loikan ottaminen vaatii, että ponnistuksen alla on tukeva lankku. Liikenneministeriön lankulta tippuukin vesiesteeseen.

Taksiliikenteen vapauttaminen ei ole hullumpi idea

Euroopassa on nostanut päätään vastarinta Uber-palvelua vastaan. Taksikuljettajat ovat alkaneet pelkäämään oman toimeentulonsa puolesta, joka näkynyt myös mellakointeina. Suomessa tilanne on näkynyt vielä vain kärkkäinä puheenvuoroina. Suomessa saatu tuore oikeuden päätös koskien Uberia, jossa Uber-kuljettaja todettiin syylliseksi luvattoman taksiliikenteen harjoittajaksi.

Uber tulee, oletko valmis?

Uber on Yhdysvaltalainen yritys, jonka kehittämän sovelluksen avulla on mahdollista tilata ja tarjota kyytejä paikasta toiseen. Sovellus hoitaa tilauksen, rahaliikenteen, navigoinnin ja monta muuta asiaa, jotka vaatisivat toimenpiteitä tavanomaisessa taksimatkassa. Sovellus toimii Suomessa vain pääkaupunkiseudulla. Periaatteessa Uberin toiminta ei ole kiellettyä, koska yritys tekee vain kyydinvälitystä. Teoriassa näitä kyytejä voisivat ajaa myös taksiluvan haltijat, jolloin toiminta olisi laillista. Uberin kautta saaduista tuloista on luonnollisesti maksettava verot.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä