Itsenäinen ajattelija Elämmekö unessa?

Tuomioja ja Israel

Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) syytti eduskunnassa ulkoministeri Erkki Tuomiojaa (sd.) Israelin vastaisesta asenteesta.

Ben Zyskowicz sanoi Tuomiojalle näyttävän siltä, että "te olette henkilökohtaisesti käyneet omaa 30-vuotista sotaanne, tai vähintään 30-vuotista sotaanne Israelin kanssa jo vuosikymmeniä". (Verkkouutiset 3.11.2011).

Taustalla on äänestys YK:ssa, jossa Suomi äänesti puolesta, kun Palestiina hyväksyttiin Unescon täysjäseneksi. Muun muassa Ruotsi ja Saksa äänestivät vastaan ja Tanska äänesti tyhjää.

Lisäksi Tuomioja on todennut mm. että "Apartheid-valtio ei ole oikeutettu eikä kestävä". (HS 28.10.2011)

- Milloin olette rinnastaneet Israelin politiikkaa natsi-Saksan politiikkaan, milloin Etelä-Afrikan apartheid-politiikkaan.

Zyskowicz kysyi, milloin Tuomioja on vuosikymmenten kuluessa suunnannut kritiikkiä Syyrian diktatuuria kohtaan.

Näyttääkin siltä, että Tuomioja jatkaa omaa taisteluansa Israelia vastaan ja sooloiluaan Suomen ulkopolitiikassa.

Tähän ovat jo jotkut reagoineet: Adressi - anteeksipyyntö Israelilta!

http://www.adressit.com/anteeksipyynto_israelilta

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (62 kommenttia)

Juhani Putkinen

Tuomioja on surkea ulkoministeri Suomelle.

Tuomioja ja Halonen yhdessä ovat katastrofin tekijöitä.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki
Dari-anne Suomalainen

Putkinen

Sait nyt minultakin pisteen vaikka meillä on ollut huonot välit ydinvoiman takia.

Näin Israel voi yhdistää jopa vihamiehiä. Yahuu. :)

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Putkinen. Heittelet ilmoille tuollaisia fiiliksiä.

Perustele kuin mies. Äläkä vain ammu ritsalla puskista.

Vai onko tässä blogissa tarkoitus olla puhumatta asioista, kun tuo typeristä typerin henkilöinti on otettu keskustelun kärjeksi?

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Tuomioja ja Halonen ovat jämähtäneet 70-luvun naiviin idealismiinsa ja sen mukainen into maailman parannukseen on jäänyt pyörimään päälle.
Mitä tai ketä hyödyttää Tuomiojan pitkään harrastama Israel-vastaisuus?
Palestiinalaisia tai Suomeako?
Mitä tai ketä hyödytti Halosen YK:n yleiskokouksessa pitämä puhe koalition jo suorittaman Irak-invaasion jälkeen julistaessaan, että operaatio oli hänen tulkintansa mukaan kansainvälisien lakien vastainen, vaikka sillä oli YK:n hyväksyntä?
Hyödyttikö se puhe Suomea, Irakia, tai Suomen USA-suhteita?
Kumpikaan ei ole reaalipoliitikko, ja vielä vähemmän diplomaattinen.
Kaksi vanhaa retrohippiä valtiollisen vaikuttajan roolissa, ja vaikeuttamassa Suomen ulkovaltasuhteita.

Tuomas Hako

Israel murhasi suomalaisen YK-tarkkailijan.

Tuomioja ajaa Suomen etuja. Suomen etu ei ole olla Israelin orja ja että maassa ei saisi puhua kuin Israelin mieleisiä puheita.

BZ on jäävi tässä asiassa ja ilmeisesti henkisesti kaksoiskansalainen.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

"Tuomioja ajaa Suomen etuja"

Tuomioja ei aja kenenkään etua. Johtaa vaan Suomen tuhoon 30 vuotisella sodallaan Israelia vastaan.

Matti Palviainen

Onko sinulla salaista tietoa?

Tuomioja on vetänyt rabbien tuomion Suomen päälle. Siksi Israel rankaisee Suomea tulella ja tulikivellä (ydinaseiskuin) "ihan vain ilokseen".

Pekka Heliste

Ilmeisesti Israel tekee Suomeen ennaltaehkäisevän ydinaseiskun ?

Heikki Kosalainen

Tuomioja on oikeassa Israelin suhteen. Juutalaista Ben Zyskowiczia vain harmittaa, kun kaikki suomalaiset poliitikot eivät ole niin helposti manipuloitavissa ja hallittavissa. Juutalaisen poliitikon mielestä kunnon poliitikkojen pitää antaa kaikki kansan omaisuus + tulevan työnteon tulokset euro-pankkitukina juutalaispankkiireille ja ylistää Israelia.

Esimerkki Israelin harjoittamasta aivopesusta Suomen valtamediassa.

http://eduskunta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/87701-ih...

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Neuvostoliitto suoritti "ennaltaehkäisevän" murhaiskun iskun v. 1939 - tätä samaa linjaa jatkavat Palestiinalaiset ja heidän tukijansa.

Matti Palviainen

Miksi Roosevelt tuki tuota iskua?

Kun Stalin hyökkäsi Suomeen, USA kieltäytyi irtisanomasta diplomaattiosuhteita Moskovaan (kuten sivistysvaltiot tekivät). Perusteluna oli se, että virallista sodanjulistusta ei oltu suoritettu! Kts Suomi myrskyn silmässä - kirjaa

Miksi? Koska Roosevelt oli Stalinin liittolainen. Ja Stalin olisi pahoittanut mielensä.

Roosevelt toimitti aseita jo vuoden 1939 tammikuusta Stalinille. Ja toimitti aseita, koneita, raaka-aioneita ja kokonaisia tehtaita koko talvisodankin ajan aina toisen maailmansodan loppuun saakka.

Niinpä USA ei "kerinnyt" toimittaa mitään Suomelle, jolle luvattiin koko ajan apua yleisen mielipiteen vuoksi. - Juhani Putkisen sivusto

Tuomo Kankkunen

"Pata kattilaa soimaa..." Nahkamäki:

Uutisotsikoita HS 5.11.2011 :

"Israel pysäytti Gasaan pyrkineet avustuslaivat"

"Netanjahu kerää tukea iskulle Iraniin..."

Muutaman viikon päästä juhlimme YK:n yleismaailmallisen ihmisoikeuksien julistuksen 63 vuosipäivää. Se oli ensimmäinen lausuma, joka tunnusti kaikkien ihmisten oikeuden ihmisarvoon ja yhtälaisiin oikeuksiin.

Kahden maailmansodan ja holokaustin jälkeisissä tunnelmissa muotoiltu julistus on yhä yksi kauaskantoisemmista saavutuksista ihmiskunnan historiassa.

Olisi ensiarvoisen tärkeää, että mahdollisimman laaja rintama olisi mukana kaikkien rakentavien maailmanjärjestöjen jäsenenä.

http://www.fredman-mansson.fi/yknioj.htm

Tuomas Hako

Suuronen tietää aivan hyvin, että USA:n tuki Neuvostoliitolle moninkertaistui Talvisodan aikana. Suomi ei saanut mitään.

Dari-anne Suomalainen

Jos hiukan idealismiakin sallitaan, niin minulle Israel edustaa juuri näinä aikoina 'toivon tähteä' koivunoksien lomasta.

Eurooppa ( Roomanvalta ) vei juutalaisilta maan, myöhemmin useaan kertaan kaiken omaisuuden ja oli viedä hengenkin. Kuitenkin juutalaiset ovat selviytyneet, kadotuksen kita ei onnistunut heitä nielaisemaan.

Kun nyt näyttää, että Eurooppa imee meidät kuiviin, vetää koko maan pikkuhiljaa kitaansa, kukaan tiedä kuinka asiat menevät, mitä tulee käymään. Kaaokselta näyttää tässä vaiheessa.
Israel antaa esimerkillään toivon, että aina voi selvitä jos on oikea yhteishenki ja juuret lujasti elämänuskossa, toivossa ja jatkuvuudessa.

( Jos meidänkin on vielä uudesti luotava maa ?)

Vaikka koko maailma vihaisi ja kääntäisi selkänsä, niin tähti nousee Jaakobista ja se on Toivon tähti.

Me tarvitsemme asioita myös hengen ravinnoksi ja arjen yläpuolelle nostattajaksi. Aina on tahoja jotka istuvat toisella puolella, ja pyrkivät tuhoamaan sen mikä antaa elämälle merkityksiä.

Minä luulen ja uskonkin, että meillä monilla on pieni sydämen piste Siionissa/ Jerusalemissa ja niissä ihmisissä, jotka antavat Toivon, pyrkivät Rauhan ja Oikeudenmukaisuuden maailmaan. Me voisimme puhaltaa suosion henkeä ( moitteen sijaan ) Israelin ylle, palestiinalaistenkin olisi turvallisinta olla Israelin Jumalan 'siipien' alla.

Heikki Kosalainen

Te kiihkouskovaiset olettekin sekaisin. Korvaatte yleistiedon puutteenne uskonhaihattelulla. On pappi ainakin onnistunut tehokkaasti aivopesussa pienenä.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Korvaat yleistietosi puutteen uskonvastaisuudella..

Heikki Kosalainen

Voit ihan vapaasti esittää missä asiassa se puute ilmenee.

Matti Palviainen

Israelin uskonto - oikeammin uskonnon kaapuun puettu kansalliskulttuuri juutalaisuus - perustuu Wikipedian mukaan farisealalaisuuteen. Farisealaisuuden "pyhä" kirja on Talmud, joka Jeesuksen aikana vielä oli suullista isien perinnäissäännöstöä, (joilla rikottiin Jumalan käskyt (eli VT:n moraalikäskyt kuten lähimmäisen rakastaminen).

Fariseusten kanta oli - kuten on nykyjuutalaisuudenkin - että vain juutalainen on lähimmäinen. Ei juutalaiset ovat jotain muuta.

Mitä muuta?

1. Keritoth 6b: Ei-juutalaiset eivät ole ihmisiä.

2. Kiddushin 68a: Ei-juutalaiset ovat eläimiä, aaseja.

3. Midrash Talpioth 225d: Jehova (Jumala) loi ei-juutalaiset ihmisen muotoisiksi, niin ettei eläinten muotoisten eläinten tarvitse palvella juutalaisia. Ei-juutalainen (esim. kristitty) on niin ollen ihmishahmon omaava eläin, jonka on palveltava juutalaista yötä päivää. Heitä ei voi koskaan vapauttaa tästä palvelusta.

4. Shene Lukohoth Haberith: Vaikka maailman kansat ulkonaisesti muistuttavat juutalaisia, he ovat varsinaisesti vain apinoita ihmisiin verrattuna.

Jne. - Talmud - unmasked

Koska juutalaiset ovat omaksuneet tämän alkujaan Arabian aavikon "kulttuurin", he toteuttavat täyttä apartheidia kuten tässäkin keskutelussa on yksityiskohtaisesti kerrottu.

Jeesus ei edustanut apartheidia mutta koko farisealaisjuutalaisuus perustuu siihen.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

"Te kiihkouskovaiset olettekin sekaisin"

Jos asiaperustein on jotain mieltä niin se on mielestäsi sekaisin olemista. Esimerkiksi vain tämä.

Jorma Laine

Asiaperusteista...

- Israel käyttää Palestiinalaisia kohtaan lähes samoja tai samoja keinoja kuin mitä itse kansana kokivat Saksalaisten taholta 60 vuotta sitten. Gazan ja länsirannan Ghettouttaminen, sotilaalliset operaatiot vähän väliä ja avustuskuljetusten estäminen (tarkastamisen sijaan) ovat juurikin samaa taktiikkaa mitä natsit käyttivät Varsovan ja Lodzin Ghetoissa alkuvaiheessa. Tätä perustellaan Puolustuksellisilla näkökulmilla, mutta perustelu ei juuri kanna, koska juuri tämä eristäminen aiheuttaa suuren osan ongelmista.

- Tuomioja on ihan väärä henkilö ulkoministeriksi mutta tässä asiassa, Israelin arvostelussa, Hän on oikeassa. Hän on myös ainoa Poliitikko joka on tarpeeksi tyhmä sanoakseen ääneen sen, mitä suurin osa muista ajattelevat.

- Uskonnon sekoittaminen asiaan ja "Apartheidin" perusteleminen edes osittain uskonnolla tai siihen rinnastettavilla argumenteilla ei ole relevanttia ja osoittaa useimmiten kommentoijan älyllisten lahjojen niukkuuden. Vastuu ihmisyydesta "ulkoistetaan" uskonnolle ja sen jumalalle. Ja näin saadaan oma vastuu mukamas pienemmäksi tai olemattomiin.

Dari-anne Suomalainen

Kosalainen

Jos minua tarkoitat, olen kirkosta eronnut ajat sitten.

Papit herättävät lähinnä vastenmielisyyttä juutalaisherjallaan.

Uskon kiihkeästi että ihmisoikeudet kuuluvat myös juutalaisille, sekä kaikille tytöille ja naisille.

Saa uskoa eritavallakin, nyt on uskomisen vapaus.

Matti Palviainen

Onko joku kieltänyt juutalaisten ihmisoikeudet? Kyllä. Israelin talmud-valtio. (Kukaan/mikään muu ei kiellä juutalasiten ihmisoikeuksia.)

"Now my friends, could you imagine if the Czech state legally forbid the marriage of Christians to Jews? Could you imagine the outrage all over the world"?

Israelissa juutalainen ei voi avioitua kristityn (eikä budhalaisen eikä ...) kanssa. Laki kieltää sen.

Israel apartheid-valtiona kieltää juutalaisten ja kristittyjen ihmisoikeuden avioitua keskenään.

"Juutalaisuus suhtautuu hyvin kielteisesti seka-avioliittoihin." - Wikipedia

Suomessakin rabbit kieltäisivät laumaansa sekaantumasta pakanoihin - jos heillä olisi valta. Siellä missä rabbeilla on valta, toteutetaan apartheid.

Kuten jossain lainauksessa mainittiin, juutalaiset ovat tarkempia rasisteja kuin natsit. SS-järjestön jäsenten piti varmistua puolisoehdokkaan saksalaisuudesta kuudenteen sukupolveen saakka. Juutalaisten ylipapillisen suvun (kohen) jäsenen avioehdokkaassa ei saa olla pisaraakaan ei-juutalaista verta.

Juutalaiset ovat erittäin kärkkäitä syyttämään natseja rasisteiksi. Mutta pitävät huolella piilossa oman rasisminsa. Ja tässä heitä auttaa suuresti heidän vahva otteensa kansainvälisestä mediasta.

Totuus toisen maailmansodan syistä ja tapahtumista on varsin toinen kuin yleiseksi totuudeksi iskostettu kuva. Suosittelen kirjaa Suomi myrskyn silmässä. Sen kun on pari kertaa harkiten ja miettien lukenut, varmasti alkaa epäillä kaikkea muutakin ns totuutta WWII:sta ja myöskin nykyisen valtamedian suoltamaa propagandaa.

Kalevi Wahrman

Ja Israelin rotusortojohto ilmoittaa tekevänsä ennalta ehkäisevän iskun, todennäköisesti taktisilla ydinaseilla.

"Israelin presidentti Shimon Peres sanoo, että Israelin ja muun maailman on aika harkita muitakin toimia kuin sanktioita, jotta Iran ei kehitä itselleen ydinasetta. Peres pitää sotilaallistakin ratkaisua mahdollisena. " (yle).

Israel pitää yksinoikeutunena pitää ydinaseita. Herran suoman oikeutuksella, ehkä jumalansa, mutta ennen kaikkea USA:n suurkapitalistien tuella.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Iranin presidentti Ahmadinejad kokee Gaddaffin kohtalon, kun kansa nousee kapinaan. Ei siihen Israelia tarvita.

Matti Palviainen

Valitettavasti Israel ei jaa uskoasi.

"Kansa" nousi kapinaan ja Libyan hallinto vaihtui. Uusi hallitus julisti ensi töikseen sharian voimaan. Länsi tuki asein ja rajoittamattomin ilmapommituksin kapinalliasia, joiden iskuvoiman muodostivat islamistit ja mm alqaida.

Vapaita vaaleja Libyaan saamme odottaa maailman tappiin. (Tunisian tilanne on täysin toinen.)

Dari-anne Suomalainen

Wahrman.

Israel ei ole uhka maailmalle, mutta Iran on presidenttinsä puheiden perusteella uhka koko maailmalle, ei ainoastaan Israelille.

Kun Iran uhkailee Israelia, se uhkaa samalla myös palestiinalaisia.

Matti Palviainen

Montako kertaa Iran on uhkaillut (itse asiassa siionistista hallitusta kestämättömänä, mutta ei omalla sotilaallisella iskulla)? Ja montako kertaa Israel on uhannut iskeä SOTILAALLISESTI Iraniin?

Ei Iran ole mikään Israelin uhka. Niin heikot ovat sen sotilaalliset iskuvoimat. Mutta kylläkin sen valloittaminen on mahdotonta, mikä taas on eri asia.

Mutta Iranin ydinase lopettaisi Israelin ja sen käskyläisen USA:n jatkuvat uhkailut. Lue Keijo Korhosen kirja Obaman oppivuosi. Obama oppi ihan auikuisten oikeasti, että Israelin lähettilään pöyhkeily - "kongressi on taskussani" - on veristä totta. Sanon veristä siksi, että juutalaiset voivat hyvinkin saada aikaan nk "ennalta ehkäisevän ydiniskun Iraniin".

Ja sitäpaitsi USA:n ja lännen talous on siinä mallissa, että kohta sitä ei pelasta muu kuin sota. Näinhän oli USA:n kohdalla ennen WWII:ta. Vasta sota lopetti 10 vuotta jatkuneen laman.

Kalevi Wahrman

Miksi siihen tarvitaan NATON pommikoneita ja aseita kuten Libyassa.

Matti Palviainen

Sinulla tuo huumorin kukka kukoistaa.

Pertti Väänänen

"Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) syytti eduskunnassa ulkoministeri Erkki Tuomiojaa (sd.) Israelin vastaisesta asenteesta."

Mielestäni Ben Zyskowicz on juutalaisena jäävi ottamaan kantaa tässä kysymyksessä. Tietenkin voidaan aina kysyä oliko Tuomiojan käytös viisasta tässä asiassa.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Samaa mieltä.

Erikoisen suuria tunteita tämä Israel herättää täällä kaukana härmässä. Näyttää usein siltä, että kukaan ei kykene tarkastelemaan asiaa objektiivisesti. Keskustelua ohjaa tunne, kunhan puoli on ensi valittu.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Objektiivisia keskustelijoita täällä kaivataankin ;)

Käyttäjän nilsaslak kuva
Jukka Kaulanen

Israel ei kuitenkaan lähetä sotilaitaan Iraniin, kuten Suomi ja sen ulkopolitiikkaa johtava Tuomioja tekevät Afganistanin tapauksessa. Ydinase Iranilla on valtava uhka koko maailmalle, paljon suurempi kuin Gaddafi milloinkaan. Silti Suomikin osallistui Libyan aseelliseen vallankumoukseen, missä haluttiin vain öljy länsimaille.

"Ei etes omassa kotona saa kivittää vaimoaan rauhassa", sanoi talibaani- setä eräässä haastattelussa.

Käyttäjän sampocollander kuva
Sampo Collander

Millä tavalla Libyan öljy on nyt enemmän Lännen hallussa kuin Gaddaffin aikana? Korjaa jos olen väärässä, mutta ymmärtääkseni etenkin italialaiset yhtiöt hoitivat öljyteollisuutta Muammarin aikana, ei siellä monta libyalaista tenikkoa lähteillä ollut.

Käyttäjän nilsaslak kuva
Jukka Kaulanen

Tällaista löysin, en tiedä kuinka luotettavaa, mutta voi olla tottakin:

Kiinalaisten merkitys Libyan öljyteollisuudessa on kasvanut viime aikoina. Nykyään CNPC:llä on maassa n. 400 työntekijää ja koko kiinalaisten työläisten joukko lähentelee 30 000 henkilöä. Libyan öljyn viennistä 11 % menee Kiinaan. Washingtonista käsin Kiinan läsnäolo Pojois-Afrikassa voidaan nähdä tunkeiluna. Sotilasretki Libyaan keskittyy Kiinan poissulkemiseksi alueelta.

Italian rooli on myös keskeinen. ENI tuottaa noin neljänneksen Libyan vientiin menevästä öljystä (Sky News: Foreign oil firms halt Libyan operations, February 23, 2011).

Yhdysvaltalaisyhtiöistä Chevron ja Occidental Petroleum päättivät vain kuusi kuukautta sitten, etteivät uusi öljyn ja kaasun etsintä-lisenssejään Libyassa (Why are Chevron and Oxy leaving Libya?: Voice of Russia, October 6, 2010).

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

"Näyttääkin siltä, että Tuomioja jatkaa omaa taisteluansa Israelia vastaan ja sooloiluaan Suomen ulkopolitiikassa"

Tuon sooloilun takana on kuitenkin suuri(n?) osa suomalaisista ja suurin (!) osa muusta maailmasta.

Voiko sitä silloin kutsua "sooloiluksi"?

Itse en ainakaan halua nähdä Suomea USAn-Israelin nuoleskelijana, mitä se esim. kokoomusulkoministerien aikana on ollut. Jopa suuren ajattelija GW Bushin politiikan aikana.

Ei se, että ei hyväksy Israelin törkytoimia Lähi-Idässä tarkoita, että hyväksyisi muiden törkytoimet. Uskoakseni Tuomioja ei ole niin nerokas mustavalkoistaja kuin presidentti GW Bush, jonka mukaan jos et ole puolellamme, olet meitä vastaan.

On olemassa myös järkilinja.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Mitä Tuomioja todellisuudessa sanoi? Alla on Tuomiojan kirjoitus ja tässä linkki http://www.tuomioja.org/

"Vanha sääntö on, että sanoo Lähi-idästä mitä tahansa niin sitä käytetään aina myös oikeasta yhteydestä irrotettuna. Näin myös viime tiistain Palestiinan tilannetta käsitelleessä erinomaisessa keskustelutilaisuudessa käyttämääni puheenvuoroa Israelista ja apartheidista. Israel sinänsä ei ole apartheid-valtio, vaan demokratia, jossa myös Israelin kansalaisuuden omaavalla palestiinalaisväestöllä ovat esim. vaalien suhteen samat oikeudet kuin muullakin väestöllä. Israel on kuitenkin vuoden 1967 sodan jälkeen miehittänyt palestiinalaisten asuttamat Länsirannan ja Gazan alueet ja rakentanut Länsirannalle edelleenkin laajennettavia kansainvälisen oikeuden mukaan laittomia siirtokuntia. Israel ja palestiinalaiset ovat sitoutuneet rauhansuunnitelmaan ja kahden rinnakkain ja rauhassa elävän valtion, Israelin ja Palestiinan perustamiseen, jonka pohjana ovat vuoden 1967 rajat yhdessä sovituin muutoksin.

Tämänhetkinen tilanne kuitenkin on, että aika kahden valtion mallin toteuttamiselle käy vähiin, kun siirtokuntia laajennetaan ja rauhanneuvotteluja ei käydä. Jos kahden valtion mallia ei toteuteta jää jäljelle aprtheidia muistuttava miehityshallinto, eikä tämä ole sen enempää oikeutettua kuin kestävää. Tämän saman ovat todenneet niin Ehud Barak kuin monet muutkin tilanteesta huolestuneet israelilaispoliitikot. Tämä oli se yhteys, jossa minäkin tätä käsitettä käytin."

Nahkamäki ja muut intoilijat voisivat tutustua asioihin ennen kuin alkavat mölisemään!

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

"Nahkamäki ja muut intoilijat voisivat tutustua asioihin ennen kuin alkavat mölisemään!"

Ennen kuin leikit totuuden torvea(?) niin tutustua aiheeseen - Tuomioja käytti apartheid-vertauskuvaa myös edellisellä ulkoministerikaudellaan vuonna 2003. Tuolloin Tuomioja rinnasti Israelin rakentaman niin kutsutun turvamuurin apartheidiin.

Lisäksi Tuomioja äänesti Palestiinan hyväksymisesta Unescoon vaikka tästä ei oltu sovittu.

Korjatulla lausunnolla ei ole merkitystä, koska apartheid lipsahti jo aiemmin.

Pertti Väänänen

Tuomiojan kommenttihan näyttäisi olevan jopa yliasiallinen. Mielestäni esim. Israelin maahanmuuttokäytäntö juutalaisia suosivana on syrjivää.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Israelissa termiä apartheid on käytetty jo ainakin vuonna 2002 (käyttäjänä sikäläinen oikeuskanslerin virassa toiminut henkilö).

http://www.haaretz.com/print-edition/opinion/the-w...

On myös esitetty että valtion ensimmäinen pääministeri David Ben-Gurion olisi käyttänyt nimitystä Kuuden päivän sodan jälkeisessä radiolähetyksessä, mutta tämä tieto näyttää olevan yhden kuulomuistiin perustuvan lähteen varassa.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Sosialidemokraatteja ei kannata kuin n. 17 prosenttia kansasta uuden mielipidetiedustelun mukaan ja harva heistäkin on Tuomiojan linjoilla.

Lisäksi Ranska, Britannia ja Kolumbia ovat aikeissa jättää äänestämättä palestiinalaisten YK-jäsenyyshakemuksesta. YK-lähteet kertovat uutistoimisto AFP:lle, että tarvittavan yhdeksän jäsenmaan kannatus hakemukselle on osoittautumassa ylivoimaiseksi. USA voi vetollaan yksinkin estää hankkeen.

Kovin on vajavaista Tuomiojan linjan kannatus. Palveluksen tekisi Suomelle erollaan.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

En puhu sosialidemokraattien tai Tuomiojan henkilökohtaisesta vaalikannatuksesta vaan asiasta. Hämmästyttävän usein asiakysymykset henkilöidään, missä ei ole mitään järkeä.

Maailmassa on muitakin maita kuin USA, Israel itse, GB, Ranska tai Kolumbia. Itse asiassa 200 muuta maata.

PS. Itse en äänestäisi demareita.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ei ole olemassa puhtaita asiakysymyksiä, ihmiset ovat aina mukana näissä kuvioissa. Sinunkin luulisi tajuavan tämän.

Tuomioja on vannoutunut antisemiitti ja pinnan alla lähes isovenäläinen amerikkalaisuuden ja kaiken yksilöllisyyden ja erilaisuuden vastustaja Suomessa ja muualla. Laumasielu. En ymmärrä, miten hänet on voitu valita sivistysmaassa vastuulliseen virkaan.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Snellman ja te muut samanhenkiset: toistan, etten ikinä äänestäisi demareita, mutta siitä huolimatta pidän Tuomiojaa yhtenä eduskunnan pätevimmistä poliitikoista. Minua eivät poliitikossa kiinnosta pätkääkään jotkut ulkoiset tai jopa ulkonäköön liittyvät ominaisuudet. Ei edes menneisyyteen liittyvät. Vain itse asiat ja pätevyys niiden hoitamiseen, ja ne yksin.

Tuomioja on kenties liian älykäs poliitikoksi nykyiseen tyhmänvaatimustasoon nähden, mutta mielestäni poliittisen kulttuurimme muuttaminen nykyisestä pinnallisesta kansalaisten mielistelystä älykkäämpään suuntaan ei olisi yhtään pahitteeksi. Eduskuntaan pitäisi valita parhaiten asioita hoitavat ja parhaiten asioista perillä olevat, eikä joihinkin ulkoisiin tai tunneperäisiin seikkoihin perustuvia edustajia, kuten nykyään valtaosin on laita.

Epäilen että Tuomiojan väheksynnässä on kyse paljolti siitä, että lähes kukaan häntä kritisoiva ei pärjäisi hänelle asiakysymyksissä ja väittelyssä. Siksi häntä ammutaan puskista, kun ei muuta uskalleta tai osata.

Siitä erinomaisena esimerkkinä on tämäkin keskusteluketju.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Mikä täällä sitä puskista ampumista on? Palestiina ja PLO ovat KGB:n aikanaan maasta kaivamia kylmän sodan täkyjä, jotka Tuomioja nielaisi jo kauan sitten kohoa myöten. Kun ei ole Palestiinan kansaa, ei valtiota, ei aluetta, ei mitään, miksi kommunistit liittävät tuollaista paperilennokkia UNESCOon? Mietipä sitä.

Suomen mainetta vapauden ja demokratian puolustajana YK:ssa ja muissa kansainvälisissä järjestöissä ei voi enää puolustaa, se meni jo kauan sitten.

Käyttäjän pekkasaarinen kuva
Pekka Saarinen

Erkki Tuomiojalla ja suurella osalla muustakin sosialistisesta eliitistä on sokea piste Israelin ja arabien välisessä konfliktissa. http://ajattelemista.blogspot.com/2011/09/ulkomini...

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

"Ennen kuin leikit totuuden torvea(?) niin tutustua aiheeseen - Tuomioja käytti apartheid-vertauskuvaa myös edellisellä ulkoministerikaudellaan vuonna 2003. Tuolloin Tuomioja rinnasti Israelin rakentaman niin kutsutun turvamuurin apartheidiin."
Vai turvamuuriksi sitä palestiinalaisten eristämistä Israel-uskoisten piirissä pidetään. Onhan näitä turvamuureja nähty mm. Berliinissä.

Lainataan tähän nyt vielä yhtä Hesarin uutista 27.9.2011 ja laitetaan linkki perään.

"Israelin viranomaiset ovat antaneet luvan rakentaa 1 100 uutta asuntoa Gilon lähiöön Itä-Jerusalemiin. Sisäministeri Eli Yishai on jo hyväksynyt suunnitelman, joka tuli Jerusalemin aluesuunnittelukomiteaan tiistaina. Uudesta siirtokuntalaisten asuinalueesta kertoi Haaretz-verkkolehti tiistaina.

Israel ei aio lopettaa siirtokuntien rakentamista, pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi The Jerusalem Postin haastattelussa tiistaina.

Yhdysvallat muiden muassa on ilmaissut julkisuudessa huolensa palestiinalaisten asuinalueille rakennettavista juutalaissiirtokunnista. Yhdysvallat on Israelin tärkein liittolainen ja tukija.

Rakennustöiden ehdoton lopettaminen on keskeinen palestiinalaishallinnon ehto sille, että palestiinalaiset suostuvat neuvottelemaan pysyvästä rauhasta Israelin kanssa.

Israelin vuonna 1967 miehittämillä Itä-Jerusalemin ja Länsirannan palestiinalaisalueilla asuu ainakin 500 000 Israelin juutalaista vahvasti suojatuissa siirtokunnissa." http://www.hs.fi/ulkomaat/Israel+aikoo+jatkaa+siir...

"Clinton arvosteli Israelin siirtokuntapolitiikkaa tavattuaan Egyptin presidentti Hosni Mubarakin."

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on ehtinyt kertaalleen vaatia Israelia keskeyttämään siirtokuntien rakentamisen.
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Ulkoministeri+...

Stubbin lausuntoon (23.3.2010) voi tutustua täällä
http://www.hameensanomat.fi/keskustelut/kommentoin...

Kun puuhaatte noiden adressienne kanssa, niin pitäisikö Ehud Barakin pyytää Israel-uskoisilta suomalaisilta anteeksi?

Markus Lehtipuu

http://markuslehtipuu.puheenvuoro.uusisuomi.fi/875...

Tuomioja itse edistää apartheid-politiikkaa Lähi-itään.

Israelissa elää ja asuu 1,5 miljoonaa arabia, plus lisäksi Länsiranta.

Kauan eläköön moniarvoinen, demokraattinen ja monikulttuurinen Israel.

Kunpa arabimaihinkin saataisiin moniarvoisuutta ja demokratiaa!

Käyttäjän sampocollander kuva
Sampo Collander

Jostain syystä vasemmistodikatatuurien ihmisoikeusrikkomukset eivät innosta yhtä paljon kuin USA:n leiriin kuuluvien. Esim. Gaddafia haikaillaan, koska hän oli jonkinlainen arabiSOSIALISTI. Myös nykyinen presidenttimme kantaa huolta ihmisoikeuksista siellä sun täällä, mutta on tyytyväisenä lomaillut Vietnamissa, joka on kommunistidiktatuuri. Eikä Tuomioja todellakaan ole sanonut mitään Syyrian touhuista, samaten 80-luvulla pidettiin kovaa meteliä LIbanonissa Shatilan Sabran leirien verilöylyistä, jotka oikeistolaiset falangistit suorittivat. Sen sijaan pari vuotta myöhemmin, kun Syyrian tukema Amal järjesti samoilla leireillä vielä hirveämmät verilöylyt, ei asiaa sen kauheammin riepoteltu, puhumattakaan Isä-Assadin teurastuksista Hamasissa.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Kyllä Tuomioja on esittänyt näkemyksiä myös Syyriasta.

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/tuomioja-moitti...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Matti Haapala

On melkein parasta olla puuttumatta Palestiinan tilanteeseen. Kaikki vaihtoehdot ovat (yhtä) huonoja ja se vetää meidät herkästi kriiseihin.

Jos Palestiina itsenäistyy, Israel hyökkää. Jos Palestiina itsenäistyy ja Israel tunnustaa sen, Palestiina hyökkää. Jos Palestiina ei saa itsenäistyä, hyökkää Palestiina koko Lähi-idän voimin. Jos Israelia käydään poliittisesti vastaan, hyökkää Israel ja USA liittolaisineen. Jos Palestiinaa käydään poliittisesti vastaan, hyökkäävät terroristijärjestöt satunnaisesti ympäri maailmaa.

Kolmas maailmansota syttyy varmasti tätä myötä Israelin ja Palestiinan tukijoiden välille. Tuomiojan ajaman ulkopolitiikan myötä saamme Yhdysvaltojen vihan niskaamme.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Sitten kun Palestiinalaiset PLO ja HAMAS ym. lopettavat terrorin Israelia vastaan voidaan keskustella vasta aiheesta.

Syyria voisi adoptoida palestiinalaiset. Sitä paitsi ei ole olemassa mitään Palestiinan kansaa.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Arabiterrorismin ystävät voisivat taivutella toverinsa Palestiinassa tunnustamaan Israelin valtio niin sitten vasta voidaan keskustella aiheesta lisää.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Israel on perustamisestaan lähtien sekä perustuslain tasoisten säädösten mukaisesti luonnehtinut itseään termillä juutalainen ja demokraattinen valtio. Merkityssisällöstä on taas, kuinka ollakaan, erilaisia käsityksiä.

http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/judaic...

Tässä valossa voitaneen ymmärtää, miksi esimerkiksi Mahmud Abbasilla on vaikeuksia hyväksyä Israel pelkästään juutalaisena (eikä demokraattisena) valtiona; Israelin olemassaolon oikeutushan jo on tunnustettu.

http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.a...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki
Harri Räsänen

Zyskowizillä on ajoittainen ongelma käytöksen suhteen. Eduskunnassa pitäisi pystyä käyttäytymään arvokkaasti.
Jerusalemissa vastaavia hyökkäyksiä ovat viime aikoina tehneet ultraortodoksiset juutalaiset. Kristillisen Armenialaisen kirkon jäsenistö piispoista rivijäseniin on joutunut sylkemisen kohteeksi lähes päivittäin. Kirkon jäseniä on kehoitettu olemaan huomioimatta näitä räkijöitä ja kääntymään mieluummin poliisin puoleen. Poliisi ei yleensä kuitenkaan löydä ahdistelijoita. Mahtaa olla vaikea ottaa sylkeminen vastaan stoalaisen tyynesti.

Tässä Haaretzin artikkeli aiheesta.

http://www.haaretz.com/news/national/ultra-orthodo...

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

En ole huomannut tällaista ongelmaa. Ihan asiallisesti ja perustellusti BZ esitti kysymyksensä.

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Kävin allekirjoittamassa. Olen itsekin jo pitkään seurannut Tuomiojan täysin ala-arvoista suhtautumista Israeliin.

Juhani Putkinen

Jatkosodan jälkeinen suomettuminen näkyy hyvin tässäkin ketjussa.

Venäjän arabiSOSIALISTISET liittolaiset ovat arvossa arvaamattomassa, mutta demokraattiset USA ja Israel ovat Venäjän massiivisen propagandan (jota suomettunut mediamme edisti surutta) mukaisesti "saatanasta".

Kannattaa huomata, että nimenomaan Israelia piirittävät arabimaat ovat olleet hyökkääjiä, jotka ovat ihan itse julistaneet ajavansa juutalaiset mereen, pieni Israel on joutunut puolustautumaan - aivan kuten Suomi imperialistisen roistovaltion Venäjän hyökkäyksiltä.

Käyttäjän JStarczewski kuva
Juhani Starczewski

Oikaisu: Suomi-Israel yhdistysten liitto ry ei ole alla olevan adressin takana eli hallitus ei ole sitä käsitellyt, eikä tehnyt päätöstä sen julkaisemisesta. Olen Olli Palon ohella liiton hallituksen jäseniä, mutta emme ole mukana adressissa liiton valtuuttamina.

Anteeksipyyntö Israelilta!
http://www.adressit.com/anteeksipyynto_israelilta

Allaoleva kirje on lähetetty ulkoministeri Erkki Tuomiojalle perjantaina 4.11.2011.
Jos haluat osallistua adressiin, niin allekirjoita se niin toimitamme nimesi ulkoministerille.

Tiedoksi 5.11.2011: Ulkoministeri Erkki Tuomioja ei perunut lausuntojaan,
eikä pyytänyt niitä anteeksi vastauskirjeessään meille allekirjoittaneille!
Viittasi mm. blogiinsa: http://www.tuomioja.org/
Voit lähettää hänelle myös sähköpostia: umi@formin.fi ja erkkituomioja@hotmail.com

Tiedoksi 6.11.2011: Ensimmäiset 1.000 nimeä on lähetty ulkoministerille su 6.11.2011 klo 9.35 ks. kommentit sivu 4.

Tiedoksi 10.11.2011: Uusi 2.060 nimen adressi on lähetty ulkoministerille to 10.11.2011 klo 00:10.
Sydämelliset kiitokset kaikille oikeamielisisille fagerholmilaisille, salolaisille, schindleriläisille jne..! Jatketaan!

Tässä syy ja alla seuraus:

HS: Tuomioja Israelista: "Apartheid-valtio ei ole oikeutettu"
http://www.hs.fi/politiikka/Tuomioja+Israelista+Ap...

HS: Israelista postitettiin Tuomiojan sähköposti tukkoon vuonna 2002
http://www.hs.fi/politiikka/Israelista+postitettii...

HS: Israel kiistää roskapostin Tuomiojalle
http://www.hs.fi/politiikka/Israel+kiist%C3%A4%C3%...

----------------------------------------------

Arvoisa ulkoministeri Erkki Tuomioja!

Me kirjeen allekirjoittaneet olemme seuranneet lausuntojanne Israelista.
Lausunnot eivät ole olleet totuudellisia ja johtavat siksi ihmisiä harhaan.
Juuri tässä mielessä haluamme muistuttaa Teitä vastuustanne ulkoministerinä ja Suomen kansan edustajana.
”Tuomioja Israelista: "Apartheid-valtio ei ole oikeutettu eikä kestävä" (HS 28.10.11).
Vastaavan lausunnon olette antanut jo vuonna 2003.

Lausunto on paitsi paikkansa pitämätön myös suuri loukkaus Israelin valtiota ja kansaa kohtaan.
Se myös vakavasti vahingoittaa maamme mainetta tasapuolisena toimijana maailman
kansojen joukossa. Israel on ainoa demokraattinen valtio Lähi-idässä.
Israelin kaikki kansalaiset ovat tasa-arvoisia ja heillä on samat oikeudet,
ovat he sitten arabeja, druuseja, juutalaisia tms.
Myös israelilaisdiplomaatti Yuval Donio-Gideon tuomitsi luonnehdintanne,
jossa rinnastitte Israelin apartheid-valtioon (ti 27.10.11).
"Erittäin valitettavaa", Donio-Gideon sanoi. "Tämä ei tee oikeutta todellisuudelle."

Hyvä ulkoministeri, väitätte myös, että sähköpostinne on tukittu
vuonna 2002 Israelin ulkoministeriön toimesta.
”Israelin ulkoministeriöstä ei lähde roskapostia ulkomaille,
lähetystösihteeri Yuval Donio-Gideon sanoi HS:lle keskiviikkona 28.10.11.”

Suomi-Israel yhdistysten liitto ry on valtioneuvos K.A.Fagerholmin (sd) perustama
http://www.suomi-israel.fi/uusi/KAFesite.pdf
ja mm. edesmennyt professori, kirjailija, poliitikko, runoilija ja lehtimies Arvo Salo (sd)
oli tunnettu Israel-ystävä, joten toivomme, että ulkoministerinä tutustuisitte tähän perintöön.

Arvoisa ulkoministeri Tuomioja, mielestämme olette toiminut eettisesti väärin ja
loukkaavasti Israelin kansaa ja valtiota sekä meitä Israelin tukijoita kohtaan.
Odotamme Teidän peruvan lausuntonne ja pyytävän niitä anteeksi!

3.11.2011 - päivitetty 10.11.2011

Kunnioittaen

Juhani Starczewski, puheenjohtaja; Jyväskylä
040 757 3537, juhani.starczewski@elisanet.fi
Inkeri Tuunanen, varapuheenjohtaja, Jyväskylä
Juhani Pasanen, hallituksen jäsen, Laukaa
Jyväskylän Suomi-Israel –yhdistys ry
http://www.suomi-israel.fi/uusi/jkyla.php

Olli Palo, rahastonhoitaja, Turku
Suomi-Israel yhdistysten liitto ry
http://www.suomi-israel.fi/uusi/index.php

Jarmo Suntio, sihteeri, Hamina
Haminan seudun Suomi-Israel –yhdistys ry
http://www.suomi-israel.fi/uusi/hamina.php

Juha Ketola, puheenjohtaja, Jyväskylä
John Remes, pastori, Vihti
ICEJ
http://fi.icej.org/

Olavi von Bell, puheenjohtaja, Heinola
Gesher Hajetsia ry

Esko Siljanen, pastori, Mikkeli
Suomen ev.lut. Kansanlähetyksen Israel-toimikunta
http://www.sekl.fi/

Hannu Kröger, pastori, Vantaa
Suomen Helluntaiherätyksen Israel-toimikunta
Fida International
http://www.fida.info/

Seppo Seppälä , rovasti, Kerava
Karmel
Hilkka Pesonen, puheenjohtaja, Turku
Turun Karmel-yhdistys ry
http://www.karmel.fi/

Esa Suojala, toiminnanjohtaja, Heinola
Israelin Humanitäärinen Avustustyö ry
http://www.iha.fi/

Reijo Mäki-Maunus, toiminnanjohtaja, Seinäjoki
Israelin Ystävät ry:n Peräseinäjoen po
http://www.israelinystavat.fi/

Aarnio Eija, Jyväskylä
Ahola Markku, Vantaa
Ahonen Eero, Tuusula
Ahonen Kaija, Raisio
Ahvenainen Virpi, Jyväskylä
Aittokallio Teuvo, Naantali
Aittokallio Tuula, Naantali
Anttila Kari, Mänttä-Vilppula
Arias Angelica, Tampere
Arias Toni, Tampere
Arola Pasi, Vantaa
Auramo Markku, Seinäjoki
Eilola Kaija, Seinäjoki
Eilola Matti, Seinäjoki
Ezra Heli, Järvenpää
Fagerström Päivi, Turku
Frantti Mirja, Naantali
Grönroos Hannu, Espoo
Haapasalo Hannu, Huittinen
Haikonen Helena, Lappeenranta
Halttunen Marko, Keuruu
Heikkilä Lilja, Siikainen
Heikkilä, Reijo, Siikainen
Helander Ossi, Heinola
Husso Leena, Suonenjoki
Härkönen Juhani, Suomussalmi
Ihanamäki Hilja, Kankaanpää
Jokelainen Mirja, Nurmijärvi
Jouppila Heikki, Kurikka
Kahilakoski Heikki, Jyväskylä
Kahilakoski Sinikka, Jyväskylä
Kaimio Auvo, Ii
Kallioinen Matti, Joutsa
Karlsson Raili, Turku
Karhunen Katri, Seinäjoki
Karvinen Klaus Ossian, Tampere
Karvinen Marja-Liisa, Tampere
Kattainen Sirpa, Mäntyharju
Keskinen Martti, Keuruu
Kiviranta Hannu, Turku
Koivikko Mervi, Varkaus
Korhonen Eeva, Nurmes
Korpioja Risto, Espoo
Kortelainen Marja-Leena, Jyväskylä
Kortelainen Martti, Jyväskylä
Kraama Markku, Loimaa
Kuokkanen Seppo, Loviisa
Kuokkanen Soili, Loviisa
Kyllönen Pirjo , Hyvinkää
Kylmämaa Raija, Kolari
Laatinen Armas, Jyväskylä
Lahtinen Arttu, Jämsä
Lahtinen Erkki, Lahtinen
Laiho Jari, Espoo
Laiho Johanna, Espoo
Lange Antti, Helsinki
Lehtimaa Martti, Naantali
Lehtonummi Irene, Jyväskylä
Lehtovaara Erkki, Tohmajärvi
Leino Pirjo, Naantali
Lemponen Mauno, Loviisa
Lemponen Hilkka, Loviisa
Leppäaho Tarja, Laukaa
Lindberg Sirpa, Turku
Lindroos Weijo, Turku
Lindeman Keijo, Nokia
Lindeman Salme, Nokia
Lyhty Ossi, Jyväskylä
Lyytinen Salme, Nokia
Maanpää Arja, Turku
Maanpää Rauno, Turku
Makkonen Eija, Jyväskylä
Mangeloja Esa, Jyväskylä
Manninen Aarre, Joutsa
Manninen Pirkko, Joutsa
Martikainen Risto, Helsinki
Meronen Ritva, Janakkala
Montela Elvi, Orivesi
Muikku Terttu, Lieksa
Muroma Samuel, Jyväskylä
Murto Sirpa-Riitta, Nokia
Myllykoski Simo, Kankaanpää
Myllykoski Tuula, Kankaanpää
Myllymaa Kaisa, Naantali
Mäki Outi, Tampere
Mäkinen Anna-Maija, Kauhajoki
Mäntylä Heikki T., Naantali
Nahkamäki Jarmo, Jyväskylä
Naskin Matti, Forssa
Törnqvist-Naskin Raita, Forssa
Niemeläinen Eija, Lahti
Niemi Reino, Eurajoki
Niemi Tarja, Helsinki
Nieminen Anne, Laitila
Nieminen Kalevi, Laitila
Nivukoski Kaisu, Seinäjoki
Norolampi Juha, Kuortane
Nurmesviita Pirjo, Jämsä
Nyyssölä Ensio, Naantali
Nyyssölä Erja, Naantali
Oinonen Lauri, Keuruu
Ojapelto Tarja, Jyväskylä
Oksanen Pekka, Lieto
Peltonen Aila, Tuusula
Peltonen Juha, Tammela
Pennanen-Aitta Paula, Helsinki
Petäjä Esko, Isokyrö
Petäjä Hanna, Isokyrö
Pohjolainen Maritta, Suolahti
Pohjanvuori Pertti, Riihimäki
Pyykölä Reino, Heinola
Raali Ella, Mynämäki
Ranta Veikko, Seinäjoki
Rantanen Kimmo, Seinäjoki
Rantanen Marja, Vantaa
Ratilainen Mika, Naantali
Ravi Lilja, Laukaa
Ravi Matti, Laukaa
Reijas Sävy, Jyväskylä
Roininen Riitta, Rautavaara
Ruini Helena, Asikkala
Ruosteinen Tuulikki, Jyväskylä
Ruotsala Pekka, Kemijärvi
Ryytty Lauri, Helsinki
Rämö Kalevi, Hämeenlinna
Saarela Ulla-Maija, Heinola
Saari Päivi, Loviisa
Saari Veikko, Loviisa
Salmela Sirkku, Kangasala
Salminen Kaarina, Jyväskylä
Salminen Olavi, Jyväskylä
Sievi-Korte Aimo, Ulvila
Siltala Ritva, Helsinki
Silvander Iiro, Kerava
Silvennoinen Maija, Liperi
Sinkkonen Pirjo, Jyväskylä
Starczewski Terttu, Jyväskylä
Sundfors Marlene, Kokola
Suni Hannu, Viitasaari
Suominen Helena, Jyväskylä
Takkinen Risto, Naantali
Takkinen Satu, Naantali
Teiniranta Matti, Hyvinkää
Telaranta Reijo, Järvenpää
Tevajärvi Else, Järvenpää
Tevajärvi Jorma, Järvenpää
Tiainen Esa, Gamlakarleby
Turunen Pasi, Vantaa
Vainikainen Hannu K., Nastola
Vainio Liisa, Ulvila
Vainio Seppo, Ulvila
Vaittinen Merja, Rääkkylä
Valkonen Kari, Jyväskylä
Vallius Tellervo, Vaasa
Valtari Risto, Seinäjoki
Valtonen Timo, Vantaa
Vasara Eija, Jyväskylä
Venäläinen Kalle, Loimaa
Vigman Sari, Jyväskylä
Viskari Keijo, Helsinki
Väisänen Aila, Turku
Väänänen Iina, Rauma
Waizman Os Eloranta Ariela, Tiberias, Israel
Waris Lasse, Hyvinkää
Wuoltee Antti, Forssa
Ylikoski Marko, Isojoki
Ylipahkala Väinö, Helsinki

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset