Itsenäinen ajattelija Elämmekö unessa?

Rinteestä leivotaan pääministeriä - SDP 22,4% ja KOK 19,7%

Tämä ero säilyy todennäköisesti huhtikuun eduskuntavaaleihin asti. Tosin sillä edellytyksellä ettei Rinteen kupla satasen lupauksesta eläkeläisille puhkea.

Jos hallitusta nyt muodostettaisiin niin kolmanneksi pyöräksi sinipuna-hallitukseen riittäisi Vihreiden 12% kannatus. Mikäli Vihreiden sijaan PS otettaisiin hallituksen niin tarvittaisiin todennäköisesti Rkp apupyöräksi kristillisiä unohtamatta.

Merkittävää tässä tutkimuksessa on viime vaalien tuloksen huomioiminen yhdessä haastattelun tuloksen kanssa. Yle ehti jo antaa viime gallupissaan PS:lle 9,8% kannatuksen.

Saamme siis todennäköisesti seuraavaksi neljäksi vuodeksi velkarahalla elelevän pääministerin ja hallituksen. Todennäköisesti Kiky myös vesittyisi ja hävittäisimme sen tuoman 3-5% sisäisen devalvaation hyödyn.

Tällaiseen hallitukseen Perussuomalaisten olisi vaikea lähteä mukaan.

 

Viite - HS gallup: https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005901149.html

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Rinteestä leivotaan pääministeriä-median päätöksellä.

Asiassa on unohtunut kuitenkin se, että äänestäjät lopullisen valinnan suorittavat, ei media.

Ensi keväänä prosentit voivat olla jotain aivan muuta.

Demarit ovat hyvin pitkälti eläkeläisten äänien varassa. Sopivasti ajoittunut influenssa-aalto saattaa katkaista tässä asiassa kamelin selkärangan.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

No muttta olisihan se aika surkuhupaisaa jos demarit olisivat pitkälti eläkeläisten äänien varassa kun hyvässä muistissa on että juuri SDP (Lipposen hallitus) tämän eläkeläisten kurjuuden alullle pani leikkelemällä eläkeindeksiä. Vai onko että tunnustavat virheensä ja nyt hyvittelisivät.
Kai se niinkin on että vanhat dementoituvat, muisti menneistä hämärtyy, elävät hetkessä eläkeläisetkin.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Niinkös se menikin, että Suomessa media valitsee vähintäänkin pääministerin. Mitäpä millään puolueella on siihen sanomista.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Asiassa on unohtunut kuitenkin se, että äänestäjät lopullisen valinnan suorittavat, ei media."

jos SDP ei saa yli 50 prosenttia äänistä, niin Rinteen pääministeriys on kiinni muista puolueista. Eli siis viime kädessä äänestäjistä.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

On siinäkin taas yksi puolueiden mainos.

"Varmojen" osuus heilahtelee gallupista toiseen kuin gallupiin vastanneiden osuus haastatelluista.

Roskaa koko gallup, kun ei arvioida antamattomien äänien osuutta.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Todella mielenkiintoinen vaalikevät tulossa. Demarit usein hyytyvät lopussa, ja Kokkarit saavat kyllä omansa uurnille. Voi olla aika tasavahva kärkipari. Rinne-Orpo taisteluparissa Orpolla on kyllä vahva etumatka.

Kolmospaikan kisasta tulee kiinnostava. Keskustan kenttä on todella tyytymätön Sipilään, joten voi olla vaikeaa vakuuttaa myöskään äänestäjiä. Vihreillä taas näyttää tilanne korjaantuneen Haaviston valinnan myötä. Kenttä on helppo polkaista vauhtiin. Keskusta tulee koko kevään ajan vastaan selkä edellä, mutta riittääkö aika ohitukseen. Keskustalla on vielä kolmen prosenttiyksikön kaula, mutta äkkiä sen kirii umpeen.

Muilla sijoituksilla ei liene merkitystä paitsi tilanteessa, jossa Demarit ja Kokoomus eivät mahtuisikaan samaan hallitukseen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Keskusta tulee koko kevään ajan vastaan selkä edellä"

Eiköhän keskustalla ole nyt peruskannattajansa, tuskin se enää laskee.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Keskustasta tullee alta 10 % puolue 2020-luvulla. Nyt voisi olla jo ensi kerta kun laskevat alle viidentoista, mutta sillä päässee vielä kolmanneksi ilman kunnon kepu-sähläystä. Mutta jää nähtäväksi. Vaikea sanoa ohittavatko heidät jatkossa ensin vihreät vai persut.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Punavihreää "make Finland great again". Populismilla lupaillaan kuu taivaalta, odotan innolla niiden lupausten täyttämistä :D

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Joka vanhoja muistaa sitä tikulla silmään sanoo vanha sananlasku. Mitenkähän tämä poliitiikassa menee, mikä on vanhan tapahtuman puoliintumisaika. Ainakin nykyhallituksen ennen vaaleja julistamat koulutusleikkaamattomuuden lupaukset, Stubbin sori siitä ja Lipposen eläkeindksileikkaukset tuntuvat kestävän aikaa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Konkreettisten lupausten pettäminen jää helposti kansan muistiin. Nyt kun samat ihmiset varoittelevat populismista, niin hilpeyttähän se herättää.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Perussuomalaisten on vaikea päästä mihinkään hallitukseen.Heille sopii, että ovat uskossaan vahvoja ja tietysti ainoa puolue, joka on aina oikeassa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Oppositioon persut toki menevät kasvamaan. Se voi olla helppokin, mikäli demarihallitus saa aikaan pahankin syöksylaskun ( johon myös auttanee tulossa oleva lama-aika mihin ensi hallitus kivasti pääsee mukaan ). Demarikannatus voi ensi hallituksessa pahasti sakata.. samoin kuin kepun nyt. Se on jopa luultavaa.

Kokoomuksen kannatuspohja lienee se varmin eikä suuria pelkoja isoista laskuista ovat sitten hallituksessa tai oppositiossa - ehkä valitettavasti niin.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Vanha kansanviisaus sanoo ”ei kannata nuolaista ennen kuin tipahtaa.” SDP:n mahdollinen vaalivoitto ei vielä takaa sitä, että Rinne tulisi pääministeriksi. Hänen utopistiset lupauksensa, jossa vähät välitetään siitä, mistä raha tulee, eivät välttämättä suoralta käsin johda pääministeriyteen.

Ruotsissa on käynnissä tilanne, joka saattaa tulla eteen myös Suomessa ensi kevään vaalien jälkeen. Pääministeriehdokkaita tulee ja menee.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Kokoomuksen kannatus on tapissa, Orpon johdolla ei liene mahdollista saada lisää ääniä.

Rinne ei ole pääministeriainesta mutta tuskin suostuu siirtymään syrjään.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Rinne ei ole henkilönä suosittu pääministeriksi. Suomalaiset eivät kelpuuta Antti Rinnettä edes kaljaseuraksi. Silti hänestä voi tulla seuraava pääministeri. Voi olla että hän ei siihen itsekkään ole halukas ! Antti Rinne joutui edellisessä hallituksessa vastaanottamaan vastahakoisesti valtiovarainministerin paikan.

Suomessa kyllä eduskunta päättää kenestä tulee pääministeri !

Perustuslakiuudistuksessa vuonna 2000 eduskuntavaalien tulos ja eduskunnan asema korostuu pääministerin valinnassa. Vaalien jälkeen kansanedustajat valitsevat ensin suljetussa lippuäänestyksessä puhemiehen.

Eduskuntaryhmien välisten hallitustunnustelujen jälkeen, kuultuaan eduskunnan puhemiestä, presidentti antaa eduskunnalle tiedon pääministeriehdokkaasta.

Jos ehdokas saa enemmän kuin puolet avoimessa äänestyksessä annetuista äänistä, hänestä tulee pääministeri. Jos hän ei saa enemmistöä, asetetaan samalla tavoin uusi ehdokas.

Jos tämäkään ei saa tarvittavaa enemmistöä, eduskunta valitsee pääministerin avoimessa äänestyksessä, jolloin valituksi tulee eniten ääniä saanut.

Pääministeriksi valittu esittää presidentille muut ministerit, jonka jälkeen presidentti lopullisesti nimittää pääministerin ja valtioneuvoston muut ministerit. Hallitusohjelma annetaan tämän jälkeen viivytyksettä valtioneuvoston tiedonantona eduskunnalle.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ei Paavo Lipponenkaan ollut mikään suosittu henkilönä - kaukana siitä - mutta pääministerinä luotsasi lamasuomen talouden hyvään nousuun. Ei se joka eniten ja parhaiten puhuu ole välttämättä paras työmies.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Tuure Piittinen

Lipposen pääministeriaikana Nokia maksoi yhteisöveroa 14 miljardia euroa.

Kysymyksessä on sama ilmiö jota nykyisin oppositio pitää esillä. Hallitus ei ole saanut mitään aikaan vaan esimerkiksi työllisten määrän kasvu johtuu talouden hyvästä vedosta ! Ei hallituksesta !

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ihmettelen tuota Kantarin tekemän mielipidemittauksen lopullisen laskentatuloksen perusteita. HS kirjoituksessa kerrootaan "Tutkimuksessa kysyttiin, minkä puolueen tai muun ryhmittymän ehdokasta vastaaja äänestäisi, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt.

Kannatusarvio on laadittu yhdistämällä vastaukset sekä vaalitilastot viime kuntavaaleista."

Kysytään mitä puoluetta äänestäisit tulevissa eduskuntavaaleissa ja kuitenkin laskentapohjaksi otetaan viime kunnallisvaalien äänestystulos. Eihän noita kahta vaalia voi lähtökohtaisesti verrata keskenään.
Virhemarginaaliksi kerrotaan noin 2 prosenttiyksikköä, joka on aika suuri kun huomioidaan puhelimitse haastatellun 2 314 ihmistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset