Itsenäinen ajattelija Elämmekö unessa?

Terrorismi sai kasvot

Turussa tapahtui puukotus viime elokuun 18. päivä. Tekijä Bouanane sai perjantaina tuomion Turun käräjäoikeudessa. Se oli elinkautinen vankeus terroristisessa tarkoituksessa tehdystä kahdesta murhasta.

Tämä oli ensimmäinen kerta rikoshistoriassa, kun tuomio tuli Suomessa terrorismista. 

"Koska järjestön nimissä tehtyjen iskujen ja niihin liittyvän propagandan tarkoituksena on pelon lietsominen, oli Bouananen tarkoituksena oikeuden mukaan aiheuttaa laissa määriteltyä vakavaa pelkoa väestön keskuudessa. Näin ollen teoissa oli kyse terrorismista". Uusi Suomi 15.6.2018.

Nyt voidaan siis puhua terroristista ja terrorismista. Näitä sanoja on kyllä jo käytetty tapahtumasta elokuusta lähtien. Media on joltain osin pyrkinyt puhumaan tapahtuneesta vain puukotuksena.

Yleisötapahtumien yhteyteen on rakennettu yhä enemmän ajoesteitä estämään ajoneuvolla väkijoukkoon ajamista. Täillaisi puukotuksia nämä esteet eivät kylläkään pidättele.

Sinällään kyse on enemmän viranomaistahojen asia, jossa tämän laatuinen tapahtuma koettelee sen rakenteita. Yhteiskuntaa ei ole rakennettu sitä silmälläpitäen, että tällaisiin tapahtumiin olisi varauduttu. Turvallisuutta ei voi niin kattavasti taata.

Kansalaisia koskettaa eniten silmitön väkivalta, jonka motiivin ymmärtäminen on vaikeaa. Nyt on helpotus, kun tapahtuneen voi luokitella terrorismiksi. Se on yleismaailmallinen käsite.

Terrorismi on helpompi tuomita kuin yksilön tekemä tavallinen puukotus ja terrorismin vastustamiseen pitäisi löytyä yksimielisyys. Terrorismin torjunnan keinoista voidaan toki olla eri mieltä.

Yhdysvaltojen kaksoistornien tuhoaminen oli terrorismia pahimmasta päästä. Viattomien ihmisten tappaminen vedoten sotaan jossain muualla kytkee Suomenkin Isiksen ja muiden ääri-islamististen järjestöjen toiminta-alueeksi. Sen mahdollistaa ihmisten vapaa liikkuvuus ja verkostuminen.

Tärkein huomio on se, että Suomessakin voi radikalisoitua. Nyt vain pitäisi puuttua siihen, ettei tällainen olisi jatkossa mahdollista. Se onkin jo vaikeampi asia ratkaista. Onnettomuustutkintakeskuksen työryhmä teki siitä oman ehdotuksensa.

Se ei ottanut kantaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden maasta nopeaan poistamiseen eikä rajojen yli vapaaseen liikkumiseen. Näihin puuttumalla ne olisivat tehokkaita käytännön keinoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Kaikki jotka on erityisseurannassa, niin välitön karkoitus.
Meillä ei ole varaa riskeerata suomalaisten turvallisuutta.
Saksassakin veitsi-iskun tekijä oli erityisseurannassa ja siitä ei mitään apua ole.
Erityisseuranta maksaa ja on tehotonta. Paras tapa karkottaa heti.

Holtiton maahantulo aiheuttaa rauhattomuutta, rikoksia ja terroritekoja.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Uusi isku Suomessa on vain ajan kysymys.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Terrorismin vastainen taistelu kannattaa aloittaa siitä, että tutustuu terrorismin taustahistoriaan:

Nykyaikainen poliittinen terrorismi on pitkälti Yhdysvaltain luomus

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset