Itsenäinen ajattelija Elämmekö unessa?

Kylmä sota on päättynyt - Trump ja Kim kättelivät

Olipa hieno herätä tähän aamuun, kun kuvissa näkyi Trumpin ja Kimin kädenpuristus. Sitten Korean sodan eivät USA:n ja Pohjois-Korean päämiehet ole tavanneet. Nyt se on sitten tapahtunut. Tämä on askel maailmanrauhaan ja antaa toivoa, että maailma on taas parempi paikka elää. Linkki: Kädenpuristus Iltalehdessä: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201806122201007528_ul.shtml

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

No hyvä, että en sano, uskoako todeks vaiko ei. Suoraan sanottuna todella toivon mutta varmasti en usko että tästä kannattaa vielä liikaa johtopäätöksiä vetää. Trump kävi ennen tätä "suurta hetkeään" haukkumassa kaikki G7 maat ja nyt sitten on ainakin näennäinen ystävä yhden maailman vaikeimman johtajan kanssa. Pohjois- Korean asukkaiden vuoksi toivon, niinkuin moni toinenkin, että heille tämä tietää parempaa aikaa omassa elämässään. Silti kaksi vaikeaa tapausta johtajina, voivatko he todella olla kuin veljet kuutamolla...? Ymmärtävätkö todella mitä tekevät.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Yhtä huomattava tapahtuma olisi ollut Castron ja USA:n johtajan tapaaminen. Koreassakin on ainakin yksi sukupolvi menetetty vihanpidossa. Ei voi olla niin, että olisi pahan valtakunta, josta ei löytyisi mitään hyvää. Kim voi vielä kääntää maansa suunnan. Kättely jo antaa toivoa. Toisaalta voi kysyä, että voisiko asiat mennä enää huonompaan suuntaan kuin ovat olleet...

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Toivokaamme parasta, negatiivista "valokuvaa" ei ole mukavaa katsoa. Aito väri ilman turhaa verta, se punainen, on kuitenkin toiveita herättävä oikeissa käsissä. Pahanilman lintuna ei ole mitään mieltä maailmalla liidellä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Trump kävi ennen tätä 'suurta hetkeään' haukkumassa kaikki G7 maat ja nyt sitten on ainakin näennäinen ystävä yhden maailman vaikeimman johtajan kanssa."

- Just. Eikä ole kovin kauan siitäkään, kun Trump teki julkisesti pilkkaa Kimistä. Kansainvälinen politiikka on hyvin ja huonojen suhteiden aaltoliikettä, jonka Yhdysvaltain tämänhetkinen presidentti on tihentänyt aivan ennennäkemättömään rytmiin.

Yleisesti sanon, että valtionpäämiesten tapaaminen kahdenkeskisesti (vain tulkit mukana) ei merkitse mitään. Se ei ole kokous jonka kulku dokumentoitaisiin, eikä siitä näin ollen jää jälkeäkään "tapaajavaltioiden" viralliseen suhteeseen. Delegaatioiden kohtaaminen voi ollakin sitten aivan toinen juttu.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Trump kätteli Kimin kättä, kättä joka on verellä kyllästetty, kuten oli isänsä ja iso-isänsäkin kädet.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kylmä sota päättyi 1990. Viime aikoina on puhuttu lähinnä siitä josko sen voidaan katsoa alkaneen uudelleen.

Pohjois-Korealla ei ole siinä ollut juurikaan merkitystä.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Kylmä sota - termiä voidaan yhtä hyvin käyttää koskemaan Koreiden ja Yhdysvaltojen suhdetta. Se kuvastaa hyvin Korean sodan jälkeistä aikaa. Come on vähän vapauksia sanavalintoihin :))

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

No joo, suotakoon se vapaus ...

Suomessa "kylmä sota" oli hiukan väljästi käytetty täysin epävirallinen pienin kirjaimin kirjoitettu termi. Täällä kun oltiin "puolueettomia" eikä oikein tunnustettu tosiasiallista tilannetta supervaltojen välillä.

Sen sijaan kansinvälistä koulua käyneiden tyttärieni opinnoissa ulkomailla "Cold War" kirjoitettiin isolla ja listattiin yhtenä ranskalaisena viivana 1900-luvun sotien listassa aivan samalla tavalla kuin World War I tai World War II j.n.e. Sillä oli alku ja loppu, kuten muillakin sodilla. Se opiskeltiin omana sotanaan. Maailma siis näyttäytyi Suomen ulkopuolella tässä mielessä hiukan eri tavoin.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Vaikeita nämä termit ja niiden keksijät. "Mies joka keksi termin kylmä sota, George Orwell 1945." Se löytyy ainakin kirjasarjasta Toinen Maailmansota kuin myös Wikipedia kertoo saman. Termi vaatii vähän syvällisempää ajattelua, mutta lyhennettynä se tarkoittanee sotaa jossa pelko ohjaa toimintaa ilman aseiden käyttämistä. Molemmat osapuolet tietävät toisen vaarallisuuden ja välttävät liiallista toisen ärsyttämistä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #10

Muistan kerran nähneeni kylmän sodan kilpavarustelun aikana erään brittiläisen pilapiirroksen, jossa "Uncle Sam" ja "velivenäläinen" seisoivat jossain bunkkerissa lanteitaan myöten bensiinissä. Molemmilla oli tulitikkuaski kädessään. Toinen osoitti toista ja huusi: "Sinulla on yksi tikku enemmän!"

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

"Viime aikoina on puhuttu lähinnä siitä josko sen [kylmän sodan] voidaan katsoa alkaneen uudelleen."

Mutta ei kai tässä vain ole käymässä niin, että nimenomaan parjattu Trump tyylillään saa diplomaattisella rintamalla perinteisten ongelmamaiden kanssa lopulta enemmän rakentavaa aikaiseksi kuin useat edeltäjänsä?

Saas nähdä.

Myös Trumpin kohdalla on syytä muistaa vanha viisaus, ettei keskeneräistä työtä niinkään tule arvostella.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Trump tarvitsee näyttöjä, todistaakseen kanattajilleen että hän on se mies joksi he (kannattajat) häntä luulivat, eikä sellainen hörhö miksi Trumpin vastustajat ovat hänet kuvanneet.

Samalla tavalla rakettimies tarvitsee omaan imagoonsa parannusta omassa maassaan. Kohtaus maailman sotilaallisesti vahvimman maan johtajan kanssa sopii hyvin Kimille tässä mielessä.

Minun veikkaukseni on että tässä on kysymyksessä pelkkä näytösottelu, vähän sellainen amerikkalainen vapaapainiottelu, jossa osanottajat pullistelevat, uhoavat ja mätkivät toisiaan hyvin tarkkaan käsikirjoitetulla tavalla. Lopputuloskin tiedetään.

Veikkaan siis ettei tuloksia juurikaan tule, vaan kyse on pelkästä näytöksestä median viihdyttämiseksi ja molempien johtajien egojen vahvistamiseksi.

Näiden kahden johtajan persoonista vielä sen verran että Trump voisi ikänsä puolesta olla Kimin isoisä, mutta molemmat ovat silti yhtä lapsekkaita persoonia.

Trumpilla on isompi ydinasenappula, mutta Kimillä on sen sijaan nuoresta iästään huolimatta huomattavasti suurempi maha, vaikka ei Trumpinkaan ihramaha mitenkään vaatimaton ole,

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Kai kuitenkin toivot, että nämä ihailemasi henkilöt saavat rauhan aikaan Korean niemimaalle?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kai kuitenkin toivot, että nämä "ihailemasi" henkilöt saavat rauhan aikaan Korean niemimaalle?"

Toivoa aina sopii, mutta realistinen pitää myös aina olla?

Lisäsin lainausmerkit tuohon sinulta lainaamaasi tekstiin, sanan "ihailemasi" että se näyttäisi vähän siedettävämmältä, vähemmän vääristelevältä, eikä niin kovin sarkastiselta.

Inhoan nimittäin näitä molempia henkilöitä edelleen, vaikka saisivatkin näennäisesti jotain aikaiseksi.

Luulenpoa kuitenkin että se on enimmäkseen medialle järjestetty show, ilman mitään konkreettisia seurauksia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Rauhahan siellä on vallinnut sitten 50-luvun. Jos amerikkalaiset yksipuolisesti poistuvat Korean niemimaalta, niin siitä seuraisi jossain vaiheessa todennäköisesti sota. Pohjois-Korean kommunistihallinto ei halua luopua vallasta ja se näkee vallan turvaamiseksi tarpeelliseksi valloittaa koko niemimaa. Eikä aivan viime aikoina kehiteltyjen kömpelöiden ydinaseiden romuttaminen tätä skenaariota juuri muuksi muuta.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Jos diilintekijä saa rauhan aikaan Korean niemimaalle, niin pakkohan sille on hattua nostaa. Nobelin rauhanpalkinnon voittaja Obama ei saanut rauhan eteen missään mitään aikaan.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Just näin. On miehiä, jotka tekevät, kun toiset vaan puhuvat.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuppaavat vain ne hänen diilinsä olemaan sellaisia, että ne unohtuvat siinä vaiheessa, kun selän kääntää. Sama koskee myös toista osapuolta.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Paremmin ne pitävät kuin Sinisten ehdokassopimukset.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Pohjois-Korea on kahdesti aikaisemmin onnistunut huijaamaan näillä "rauhansopimuksilla". Nyt on toki eri johtaja asialla kuin aikaisemmin, mutta mitään konkreettista sisältöä emme sopimuksesta toistaiseksi tiedä, teoista puhumattakaan. Ja nyt toki on Yhdysvalloilla johtaja jolle sopimukset eivät suuria merkitse, vain se kellä on isompi kuviteltu nappula.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Vastaan itselleni
"President Trump committed to provide security guarantees to the DPRK, and Chairman Kim Jong Un reaffirmed his firm and unwavering commitment to complete denuclearization of the Korean Peninsula."

Pisteet Kimille 1-0.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Niimpä. Mutta Trump on tekevää sorttia hän ei hyvällä katso että häntä viilataan linssiin ja sen saa koreakin huomata..

Mutta pystyykö Kim huijamaan seuraavat2-3 vuotta jolloin ehkä vaihtuu usassa pressa ja Kim päääsee taas aloittamaan nollasta ja voi hengähtää helpotuksesta!

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

En tiedä voi olla, että Pohjois-Korea pelaa pokkaa Yhdysvaltain kanssa ja Trump meni suoraan miinaan. Välien liennytys etelän ja jenkkien kanssa rauhoittaa tilannetta ja antaa lisää peliaikaa.

Todellinen apu infran sun muun kehittämisessä tuleekin sitten Kiinasta, joka järjestelmänsäkin vuoksi on luonnollinen kumppani Kimille. Kiina on ollut hankalassa välikädessä. Etelän naapuri on ollut hiukkasen liian agressiivinen länttä kohtaan. Liennytys sopii täten Kiinalle paremmin kuin hyvin.

Aika näyttää, mutta takuuvarmasti Kiina istahtaa pelipöytään ellei se siellä takapiruna toimi jo nyt.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Arvelen Kiinan takapiruksi. Sille Pohjois-Korea on muodostunut rasitteeksi, ja sinne pitäisi saada markkinat pelkkien kulujen sijaan.

Tuo "sopimus" oli niin ympäripyöreä että kyynisimmätkin skeptikot maailmalla jäivät sitä hämmästelemään. Aikeita on, ja sitoudutaan aikomaan.
Minusta näyttäisi yhä enemmän siltä että Yhdysvallat on etenkin Trumpin aikana ajettu maailmanpolitiikassa sivuraiteelle, ja ehkä niin on parempi. Kaikella on aikansa, myös supervalloilla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"kuvissa näkyi Trumpin ja Kimin kädenpuristus"

Mitään muuta tulosta tässä ei sitten saatukaan aikaan.

Mutta tulihan siinä vähän töitä mediatyöläisille
ja meille blogisteillekin kirjoittelemista.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Mistä Vihavainen tuon tietää?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kim ei allekirjoita ainoatakaan sopimusta jolla ei olisi Kiinan suostumusta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tiedä häntä. On nimittäin joutunut Kiinankin pakotteiden alaisuuteen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset