Itsenäinen ajattelija Elämmekö unessa?

SDP:n Antti Rinteestä leivotaan pääministeriä IL-US:n gallupluvuilla

Iltalehti - Uusi Suomi julkaisi puolueiden kannatusmittauksen. Sen mukaan SDP saa 21,2% kannatuksen, Kokoomus 19,5% ja Keskusta 15,1%. Kun mukaan otetaan vielä Vihreät ja heidän 13,1% kannatus niin jättämällä Keskusta pois saadaan edellä olevien kolmen puolueen yhteiseksi kannatukseksi 53,8%. 

Vaikka gallupin kannatusluvut eivät suoraan kerrokaan kansanedustajien paikkamäärää niin on oletettavaa, että näin saataisiin enemmistö eduskuntaan hallituksen muodostamiseksi. Jos enemmistön saamiseksi tarvittaisiin apupuolueita niin sen varmistaisi RKP 4,8% ja/tai KD 4,3%.

Näyttää vahvasti siltä etteivät Vasemmisto 9,0% tai Perussuomalaiset 7,9% pääse vaa'ankieliasemaan niin kuin Vihreät ovat sitä tällä hetkellä.

Toki hallitusvaihtoehtoja on muitakin ja kaikki on vielä auki, mutta kun eduskuntavaaleihin on vuosi aikaa niin Rinteen ja SDP:n asema näyttää vahvalta ainakin viimeisimpien galluppien valossa.

Soten kaatuminen voi keikauttaa kannatuksia vielä moneen suuntaan eikä ennen aikaiset vaalitkaan ole poissa laskuista. Kuitenkin Sipilän 'tulos tai ulos' -politiikka on tuomassa Sipilän johtamalle Keskustalle rökäletappion.

 

Lähdeviite: IL - https://www.iltalehti.fi/politiikka/201806032200988376_pi.shtml

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Tällä kertaa Nahkamäki on tehnyt hyvinkin reaalisen arvion tulevasta poliittisesta kehityksestä. Demareiden menestys perustuu lähinnä hallituksen hölmöilyihin, mutta on joukossa omaakin ajattaelua. Selkeimmin se tulee esille siinä, miten SDP:n kannan mukaan sotea on aidosti kehitettävä. Peruskaava on hyvin yksinkertainen. Yhteiskunnalla on päävastuu terveydonhoidossa ja hoivapalveluisa. Rinnalla voidaan ja pitääkin käyttää yksityisiä palveluja kokonaisuuden tukena, mutta ei pääroolissa.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Jos niin surkeasti pääsisi tapahtumaan, niin täältä kannattaa lähteä Unkariin katselemaan asuinsijoja saksalaisten tapaan...

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Nahkamäki: Demareiden menestys perustuu lähinnä hallituksen hölmöilyihin

Onko hölmöily nyt ihan oikea sana joku voisi sanoa että liian monen ja ison palan haukkaaminen ja se että eivät ole turvautuneet populismiin.
Uskoisin että yksi demarien suosion salaisuus on että määrätietoisesti ja syvällä rintaäänellä tyrmäävät jokikisen hallituksen hankkeen.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Muutokset näyttivät melko hillityiltä kautta linjan. Suhteellisesti suurin nousija taisi olla Siniset, joka on nyt päässyt yli virhemarginaalin, eikä voida enää puhua nolla-kannatuksesta.

Meidän PeSun kannatus on loivassa laskussa tällä mittarilla. Ei mikään iso huolenaihe vielä, muttei ilonkaan. Kannatusromahdushan tuli Soinin ollessa PeSun ministerinä. Mediassa näkyy liian vähän myönteisiä persu-uutisia? Onneksi sentään Suomen Uutiset uutisoi.

KePun pitkään ennusteltu katoaminen valtapuolueiden joukosta näyttää jälleen mahdolliseltä. Ruotsin esimerkkiä saa seurata.

Vihreät ovat Suomessa vakiinnuttamassa asemiaan keskikastiin, ehkä jopa vihreäksi aseveliakselirasvaksi, mutta toisaalta Euroopassa jo puhaltavat toiset tuulet ja sisarpuolueet kamppailevat eloonjäämisestään monessa maassa.

Pekka Iiskonmaki

Keskustan kannatus on aivan kohtuuttoman suurta, kun verrataan sitä kuihtuvaan maaseutuun.

Kepun tukiaispolitiikka ja holhouspolitiikka oli tuhoisaa.

Markkinatalous maaseudulle olisi turvannut elinvoimaisen maaseudun.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

...mutta kukas sellaista olisi ajanut?

Kokoomusko? No, ne suurtalonpojat ovat melkein järkiään kokoomuslaisia, mutta muutoin ei maatalous ja maaseutu ole koskaan kokoomusta kiinnostanut

SDP? (huutonaurua). Tapa talonpoika päivässä -puolue on ollut ja on tänäkin päivänä Suomen maakunta- ja maaseutuvihamielisin puolue. Mikä kyllä on tärkein selitys sille miksei Suomen SDP:stä koskaan tullut Ruotsin veljespuolueen kokoista.

Vihreät? Markkinataloutta? No ei.

Vasemmistoliitto? Joo, eipä todellakaan.

Perussuomalaiset? No, he olivat joskus muinoin maaseudun puolue, mutta markkinatalous ei tainnut olla unohdetulla kansallakaan aivan ykkösprioriteetti.

Pekka Iiskonmaki

#6
Suomessa puolueiden etu ei ole kansan ja maan etu.

Sveitsi on ottanut terveesti kaiken ilon ja pisneksen maaseudultaan.

Helvetillinen holhous ja jeesustelu on tuhonnut mm. maaseututurismin, jolle olisi kysyntää.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Markkinatalous maaseudulle olisi turvannut elinvoimaisen maaseudun."
Tätä minäkin olen epäillyt, että näin olisi voinut käydä.
Yrittämisen edellytykset ovat olleet maaseudulla kuitenkin sellaiset, että maatalouden sivuelinkeinot ovat olleet etusijalla. Tällöinhän supistuva maatalous kurjistaa koko talouden. Näin ainakin näyttäisi käyneen, kun kirkonkylissäkin on pankkikiinteistöt myynnissä. Etuovelta löytyy, ehkä Oikotieltäkin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset