Itsenäinen ajattelija Elämmekö unessa?

Mittaushistorian lämpimin toukokuu

Ennätys lyötiin tänään. Tänään oli 13. hellepäivä tässä kuussa. Näin ollen se on yksi enemmän kuin vuonna 1984 ja kaksi enemmän kuin vuonna 1964. Helleraja rikottiin tänään ainakin Haapavedellä, Seinäjoella, Kankaanpäässä, Ylivieskassa ja Hämeenlinnan Lammilla kertoo Ilmatieteen laitos. Tässä jo jotkut ehtivät puuhastella koulujen lomienkin siirtämistä viikolla tai kahdella kohti syksyä aiempien kesien perusteella. Ihan turhaan. Mukava olla todistamassa historiaa. Jk. Lämpimin hellepäivillä mitaten :) Lähdeviite: STT

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka
Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Olisin erittäin tyytyväinen mikäli sitä herkkua ei tarjottaisi näin ylen määrin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomessa on paljon omituisia "eskimoita", jotka kavahtavat heti, kun lämpötila ja ilmanala pari päivää alkaa muistuttaa ihmiskunnan kannalta tavallisempien leveysasteiden normeja.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki Vastaus kommenttiin #3

Kai minä kuulun sitten niihin eskimoihin. No ei lämmin luita särje enkä minäkään sinäsä lämpöä kavahda mutta siltikin mieluummin elän varjojen mailla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #6

Suomessahan ei varsinaisesti ole kuumaa tilastollisesti katsoen kuin kerran kymmenessä vuodessa, kun lämpötila saattaa useampana päivänä olla yli 30 asteen. Muistan kesästä 1994 Japanissa asuessani, että Japan Times -lehdessä oli otsikko "40. trooppinen vuorokausi peräjälkeen Tokiossa". Se tarkoitti sitä, että neljäkymmentä vuorokautta yhtä mittaa oli vallinnut lämpötila, joka ei millään hetkellä edes aamuyön tunteina ollut laskenut alle 25 asteen. Ollessani kesätyössä Floridassa 1978 lämpötila ei myöskään milloinkaan mennyt lähelle 25 astetta ja ilman kosteus oli usein yli 90 prosenttinen. Siinä oli "hauska" ajaa fillarilla töihin neljänkymmenen asteen helteessä puku päällä.

Joten en minäkään varsinaisesti kuumasta pidä, mutta sitä kun ei Suomessa juuri esiinny.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #7

Olin 1995 noin kolme kuukautta Riadissa kesäkuun puolesta välistä syyskuun puoliväliin. Yhtenäkään päivänä ei päivälämpötila pudonnut alle 40 asteen... Tietokonehuoneessa sentään oli ilmastointi, joka piti lämpötilan 30 asteessa mutta tehdashallin puolella oli lämmintä.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Muisto tuolta edelliseltä ennätyskeväältä 1984: kävimme koulusta (Lumijoen ala-aste) Perämeressä uimassa. Yllättävän hyvin tarkeni.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niistä ennätyksistä tulee mieleeni kesäkuu 1982, kun lunta tuli ennen kuun puoliväliä koko Etelä-Suomea myöten. Kuopiossa kerrottiin jääneen maahan 20cm.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Ei tällainen toukokuu ole millään lailla harvinainen. Myös -81 toukokuun 3 viimeistä viikkoa oli tavanomaista lämpimämpää. Pidin kesäloman toukokuussa ennen inttin menoa ja Maskun rivieralla tuli vietettyä pari viikkoa putkeen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset