Itsenäinen ajattelija Elämmekö unessa?

Indeksijäädytykset lisäävät köyhyyttä ja eriarvoisuutta

Kansaneläke- ja kuluttajahintaindeksiin sidottujen etuuksien indeksikorotukset jäädytettiin vuosiksi 2018-2019.

Kela vahvistaa vuosittain kansaneläkeindeksin, jonka perusteella tarkistetaan siihen sidottujen etuuksien euromääriä.

Indeksijäädytys koskee kansaneläkkeen lisäksi takuueläkettä, perhe-eläkettä, rintamalisiä, sotilasavustuksen perusavustusta, vammaistukia, työttömyysturvan peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea sekä lastenhoidon tukia ja sairausvakuutuksen vähimmäispäivärahoja.

Esimerkiksi asumistuen vuokrakattojen jäädytysten takia entistä suurempi osa asumiskuluista korvataan toimeentulotuesta.

Vuosina 2018-2019 kuluttajahintojen ennustetaan kasvavan 1,3 - 1,4 prosentin vuosivauhtia. Indeksijäädytyksen seurauksena näiden etuuksien ostovoima heikkenee kahden seuraavan vuoden aikana noin kolme prosenttia.

Kyse on siis perusturvaan tehdyistä heikennyksistä. Tämä, jos mikä, kasvattaa eriarvoisuutta. Siksi indeksijäädytykset olisi pitänyt kehysriihessä poistaa ja kompensoida tälle vuodelle. Se olisi maksanut noin 100 miljoonaa euroa. Siihen olisi jakovara riittänyt.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Sosiaaliturvaan olisi pitänyt tehdä ainakin kolmen miljardin lisäleikkaukset jotta valtion velkaantuminen olisi saatu taitettua.

Sosiaaliturvan yhdistäminen eriarvoisuuteen on täysin häiriintynyttä. Rahaa tulee saada työstä eikä sosiaaliturvasta.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Kommenttisi vaikuttaa kovin kokoomuslaiselta ja vailla asiantuntemusta? Esimerkiksi takuueläke on nyt 775,27€ / kk. Takuueläkkeen saajia on noin 100000 henkilöä. Tiedän useita, jotka ovat sairastuneet parikymppisinä ja invalidisoituneet. He ovat loppuelämänsä kansaneläkkeen ja takuueläkkeen varassa. He eivät ole olleet töissä tai vain vähän aikaa ja he eivät saa työeläkettä. Heidän voidaan sanoa olevan koyhiä ja vailla mahdollisuuksia. Toinen ryhmä on yli 65-vuotiaat. Heitä takuueläkkeen saajista on noin 40000 henkilöä.

Pekka Pylkkönen

Poistetaan se helvetin takuueläke ja palataan kansaneläkeaikaan. He ovat muutama vuosi takaperin saaneet kymmenien prosenttien korotuksen ja nytkö sekään ei riitä? Ahneet paskiaiset tosiaan löytyvät sieltä sosiaaliturvaluukulta.

S Ander Vastaus kommenttiin #6

Ollaan me köyhyysrajan alla olevat työkyvyttömät, sairaat, vammaiset, vanhukset tosi ahneita, ei kohta nalle saa lounaallaan kaviaaria ja samppanjaa kun meidän tulot nousee yli 1000 ja jopa 1200 euroon kuukaudessa!

Syön juuri kaurapuuroa tätä viestiä kirjoittaessa ja kyllä tosi ahne olo on :D

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #16

Kuvittelet olevasi köyhyysrajan alla siksi että et suostu vertaamaan tilannettasi muihin kuin niihin harvoihin maapallon asukkaisiin joilla on sinua enemmän. Tosiasiassa maailmassa 95%:lla menee sinua huonommin ja kuulut globaalisti superrikkaiden eliittiin - tekemättä mitään sen eteen.

Suomessa on Euroopan ja samalla todennäköisesti maailman korkeimmat sosiaaliturvamenot. Tällä me ostamme lisää työttömyyttä ja pitkällä tähtäimellä ongelmia.

S Ander Vastaus kommenttiin #19

Esimerkkisi on sama kuin tasa arvoisen avioliittolain aikaan verrattiin homojen tilannetta Suomessa ja mitä naapurimaa Venäjällä tai afrikassa.

Yhtä hyvä vertaus olisi jos naapurin talo palanut, lapsi ja puoliso kuollut, sitten oma talo palaa ja kun soittaa 112 niin palokuntaa ei tule koska "naapurilla oli kuollut puoliso ja lapsi, älä valita"

Itse olen työkyvytön ja ainoastaan äärioikeistolainen voisi todeta että en ansaitsisi ihmisarvoista elämää, kuten myös muu ihmiskunta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eikös hallitus päättänyt kehysriihessään lisätä 112.000 takuueläkkeensaajan sosiaaliturvaa 10 miljoonan euron lisäpanostuksin ?

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Kyllä 9€ lisää takuueläkkeeseen, mutta ei indeksikorotuksia.

Kuitenkin esimerkiksi asumistuen vuokrakattojen jäädytysten takia entistä suurempi osa asumiskuluista korvataan toimeentulotuesta. Ei tämä ole säästöä.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Tuo vaikuttaa lähinnä äänten kalastelulta. Otetaan indeksijäädytyksillä parikymppiä ja sitten hyväntekijöinä varta vasten annetaan kymppi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kuka nyt säästöistä tai leikkauksista on puhunutkaan ?

Julkisten menojen kasvu on Suomessa edelleen ennätyksellistä koko EU:n mittakaavassa tarkasteltuna.

Nahkamäki näköjään haluaisi menomomenttiin 5 miljardin alijäämän ja velanotoon sijaan vieläpä lisäystä Kreikan malliin ennen ja jälkeen Ateenan olympialaisia.

Turhan höpötyksen sijaan Nahkamäki voisi perehtyä asiaan, jossa maahan pyrittäisiin lisäämään yksityisrahoitteisia työpaikkoja ja lisäämään maan vientiä, jotta edes tämänpäiväinen hyvinvointi olisi ansaittua.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Väittäisin, jotta kasvu liittyy lähes yksinomaan työeläkkeiden kulkemiseen julkisen sektorin kautta.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Joidenkin mielestä on turhaa höpötystä pitää kaikki ihmiset leivän syrjässä kiinni. Näkökulma sekin. Toinen näkökulma on se, että viime vuonna jaettiin 600000 kiloa EU:n ruoka-apua vähävaraisille. Pidän tärkeänä, että yhteiskunta huolehtii heikoimmista jäsenistään myös ja että he eivät syrjäydy.

Kuten totesin, indeksijäädytysten kompensointi maksaisi 100 miljoona tälle vuodelle.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eli vielä enemmän velkaa tulevien sukupolvien maksettaviksi vasemmiston tapaan ?

Perussuomalaiset ovat muukalaiskammoinen vasemmmistopuolue.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Perussuomalaiset on kansallismielinen ja kristillissosiaalinen puolue. Emme usko oikeistolaiseen rahavaltaan emmekä vasemmistolaiseen järjestelmävaltaan. Uskomme ja luomme ensisijaisesti kaikki odotukset ihmiseen.

Yritystuista mm. tuulivoimasta voitaisiin leikata heti pari miljardia ja jakaa oikeudenmukaisemmin, eikä mitään velkaa tarvittaisi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Perussuomalaiset ovat muukalaiskammoinen vasemmmistopuolue."

Kiiski on tullut kaapista ja jakaa nykyään avoimemmin näitä aivopierujaan. Kiiskillä on taikaseinä josta miljardit maahanmuuttajien täysihoitoon otetaan. Onko Kiiski siis kommunisti vai äärikapitalisti?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eikö perussuomalaiset ole TODELLISUUDESSA vasemmistolainen muukalaisvastainen puolue ?

Korjaatko Makkonen mielipiteeni, jos olen väärässä ?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

En tiedä onko vasemmistolainen vai oikeistolainen, taitaa olla molempia. Sinusta taas ei tiedä mikä olet kun itket julkista kulutusta ja vaadit samalla sitä lisättävän.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #12

Kommenttini julkisen kulutuksen lisäämisestä ovat sarkastisia.

Ja Makkonen ei edes tiedä, onko Perussuomalaisten puolue vasemmistolinen tai oikeistolainen ?

Onko edes muukalaiskammoinenkaan ?

Käyttäjän anjakoivistoinen04 kuva
Anja Koivistoinen

"Indeksijäädytykset lisäävät köyhyyttä ja eriarvoisuutta."

Tämä oli mielipidekirjoituksen aihe, kuinka ihmeessä se taas päätyi puolueen nimittelyyn ja henkilön haukkumiseen? Se ei johda mihinkään.

Olen vahvasti sitä mieltä, että indeksijäädytykset ovat huonoa talouspolitiikkaa. Köyhyys ja eriarvoisuus lisääntyy sekä syrjäytyminen jopa itsemurhat lisääntyvät niin nuorilla kuin ikäihmisilläkin.

Myös työeläkkeiden indeksileikkaukset ovat lisänneet eläkeläisköyhyyttä. Huomioni kiinnittyi eläkerahastoihin, jotka ovat nyt hulppeat 200 miljardia euroa.

Kun v. 1962 voimaan tullut työeläkejärjestelmä alkoi niin maksettiin eläkkeet ja rahastoihinkin oli kertynyt varoja vuoteen 1995 mennessä (33 vuotta) 38,1 miljardia.
Vuonna 1996 tuli voimaan uudistettu eläkejärjestelmä (taitettu indeksi), joka köyhdyttää eläkeläisiä vuosi vuodelta.

Vuonna 2017 eläkerahastot ovat kasvaneet vuodesta 1996 lähtien 161,9 miljardia ja vain 21 vuodessa. Onko viisaampaa makuuttaa/kasvattaa eläkevaroja rahastoihin kuin korjata indeksileikkaukset ja antaa ihmisille ostovoimaa?

Herää epäilys, että päättäjät ovat kaapanneet rahastot omiin tarkoituksiinsa, eikä ne ole käytettävissä siihen järjestelmään mihin ne alun perin luotiin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Julkisella sektorilla työeläkerahastointi aloitettiin huomattavasti myöhemmin. Kunnilla varovainen rahastointi aloitettiin vain parin prosentin osuudella vasta 1988 ja valtiolla vasta v. 1993. Julkiset menot ovat kasvaneet rajusti juuri tämän suuren julkisen sektorin työntekijöiden eläkevastuiden takia.

Miten 1960-1980 luvun päättäjät luulivat aikanaan eläkkeitä maksettavan mammuttimaiselle julkiselle sektorille ilman rahastointia ? Tästä ovat vastuussa lähinnä Kepu, SDP ja Vasemmistoliiton edeltäjät.

Keva vastaa liki 1,5 miljoonan ihmisen eläkkeistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset