Itsenäinen ajattelija Elämmekö unessa?

Musta kortti Jouluksi?

”Virossa poliisi on muistanut osaa autoilevista kansalaisista joulun alla lähettämällä autoilijoille kaikkiaan 700 postikorttia. Kyse ei kuitenkaan ole mistään tavanomaisista joulun ajan postikorteista kuusineen, tonttuineen tai pukkeineen, vaan niiden sijaan korteissa on kuvia auto-onnettomuuksista ja tilastoja tieliikenteen turmista.

Kortteja on lähtenyt kuljettajille, joilla on taustallaan vähintään viisi liikennerikkomusta vuoden ajalta. Yleisimpiä näistä ovat ylinopeutta ajaminen tai rattijuoppous. Poliisin harras toive on, että joulukortin saaja miettisi jatkossa tarkemmin liikennekäyttäytymistään.

– Liikenteessä on kuollut tänä vuonna yli 40 ihmistä, kerrotaan kortissa.

Kortissa syytetään säännöistä piittaamattomien kuljettajien aiheuttavan liikennekuolemien ohella yli 1 300 ihmisen loukkaantuminen Virossa liikenneturmissa vuosittain. Kortissa vaaditaan vastaanottajaa tekemään kaiken voitavan, jotta tiet olisivat turvallisia.

– Usko meitä, perheesi ja ystäväsi toivovat samaa, poliisi vetoaa.

Näitä kutsutaan mustiksi korteiksi.”

Lähde - YLE: https://yle.fi/uutiset/3-9992875

 

Olisiko meilläkin tarvetta tällaiseen muistamiseen? Käytäntö ainakin olisi puhutteleva ja jokseenkin inhimillinen. Onhan se ennalta varoittava ettei liikennerikkomukset toistuisi.

 

” Liikennekuolemien ja loukkaantumisten määrä rattijuopumustapauksissa on laskenut yli 40 prosentilla viimeisen kymmenen vuoden aikana. Alkoholi on kuitenkin yhä osasyynä noin joka viidennessä kuolonkolarissa.

Liikenneturvan tietojen mukaan vuonna 2014 poliisin tietoon tulleita rattijuopumuksia oli noin 17 000, kun vuonna 2007 määrä oli reilusti yli 25 000. Sama laskeva trendi on havaittavissa törkeiden rattijuopumusten kohdalla. Myös tieliikenteessä loukkaantuneiden määrä rattijuopumustapauksissa on vähentynyt vuodesta 2007 vuoteen 2014 noin puolella.”

Sanomalehti Karjalainen: https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/129533-rattijuopumusten-maara-laskee-alkoholi-yha-osasyyna-joka-viidennessa-kuolonkolarissa

 

Vaikka kehitys on ollut myönteistä niin kaikki humalassa ajamiset ovat turhia. Autoilu ja alkoholi eivät kuulu yhteen.

Toivottavasti Joulun ja vuodenvaihteen liikenne sujuu turvallisesti ja ilman aihetta mustiin kortteihin.

Hyvää ja turvallista Joulua!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Suomessa kuoli viime vuonna n. 250 henkilöä liikenteessä.

Virossa 41 henkilöä.

Tuo kertoo hyvin miten autovero ja vanha autokanta tappaa enemmän suomalaisia.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Aikoinaan joku ehdotti lehden yleisönosastossa, että rattijuoppoudesta tuomitun olisi käytettävä takalasissa tarraa, joka on merkki langetetusta tuomiosta.( Samaan tyyliin kuin olivat ne 80: n lätkät)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Rattijuopumukset ovat laskeneet tasaisesti, mutta päihdekuskien määrä lisääntyy. Miten tämä yhtälö on selitettävissä?

Ensinnäkin, puhutaanko valtakunnallisesta tilastosta?

Pitkään on ollut vallalla trendi, jossa liikennettä valvovien poliisien määrä on vuosi vuodelta vähentynyt. Tämä tarkoittaa sitä, että haja-asutusalueilla rattijuoppoudesta kärähtämisen vaara on pienentynyt.

Tilastoista olisi hyvä nähdä nimenomaisesti se, missä päin Suomea rattijuoppojen määrä on laskenut eniten. Oma käsitykseni on se, että päihdekuskit jäävät poliisin haaviin suuremmissa taajamissa, koska muualla valvontaa ei juurikaan tehdä.

Toisekseen huume- ja lääkekuskien määrä lisääntyy. Poliisilla ole keinoja eikä oikeuttakaan seuloa huumekuskeja tien päällä, elleivät nämä ajaessaan syyllisty muuta liikennettä vaarantaviin virheisiin, jolloin kuskille voidaan tehdä huumausaineen pikatestaus tien poskessa.

On turhaa ja lapsellista lähetellä mitään mustia tai muunkaan värisiä kortteja kun sen ajo-oikeutta osoittavan kortin poisottamisellakaan ei ole yleensä vaikutusta.

Ainoa mikä tehoaa, on ajoneuvon määräaikainen tai lopullinen takavarikoiminen.

Autolla ajaminen ei ole ihmisoikeus ja jos autolla rikkoo lakia, niin rikoksentekovälineen menettäminen on täysin normaali oheisseuraus paitsi nykyisin ratti- tai huumerattitapauksissa, joissa takavarikko on harmillisen harvinaista herkkua.

Hyvää joulua kaikille päihteiden väärinkäyttäjille. Älkää tappako ketään ajaessanne pää sekaisin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

On edesvastuutonta lähetellä provosoivia kortteja alkoholi-ja huumeongelmaisille autoilijoille.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Yle 2.2.2017. "Poliisin tavoittamien rattijuoppojen määrä on hienoisessa laskussa. Vuonna 2016 poliisi sai kiinni 17 296 rattijuoppoa, mikä on 260 vähemmän kuin vuonna 2015 ja 200 vähemmän kuin vuonna 2014.

Poliisin tekemien tutkimuksien mukaan rattijuoppojen määrä on pysynyt melko vakiona. Tilastot osittavat vähentymistä ja myös poliisiylitarkastaja Samppa Holopainen uskoo alkoholista johtuvien rattijuopumuksien määrän pienentyneen."

Trendi on siis ollut laskeva (v. 2007 yli 25000 kpl). Tämä on hyvä kehitys. Silti jokainen tapaus on liikaa.

Kyllä minä näkisin kaikki mustan kortin kaltaisten keinojen olevan hyvä asia suitsia ja ennaltaehkäistä ns. taparikollisuutta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset