Itsenäinen ajattelija Elämmekö unessa?

Nationalismi on kirkolle myrkkyä

Evankelisluterilainen kirkko twiittasi (14.3) viestin: ”Nationalistinen ideologia leviää eri puolilla Eurooppaa. Sitä myrkkyä ei kannata niellä.” Tähän viestiin oli merkitty #hallaaho.

Kysyin sähköpostitse Evakelisluterilaisen kirkon kansliapäällikkö Jukka Keskitalolta, että: Mikä on tämän viestin sanoma? Mitä tahdotte tällä viestillä kertoa? Miksi viestiin oli merkitty Jussi Halla-aho?

Hän vastasi viestiin seuraavasti sähköpostilla.

”Kiitos viestistä ja kysymyksestäsi. Kyseessä oli minun blogikirjoitus nationalismista. Siinä oli useita esimerkkejä nationalistisista poliitikoista, kuten Donald Trump, Marine Le Pen ja Suomesta Jussi Halla-aho. Heistä tuskin kukaan kiistäisi olevansa nationalisti. Kyseessä oli analyysi nationalismin ilmiöstä, ei puoluepoliittinen kannanotto. Erotan kirjoituksessa selvästi nationalismin isänmaallisuudesta eli patriotismista. Tämä oli kirjoitukseni viesti.”

Alkuperäisessä twiitissä oli siis linkkinä tämä Keskitalon blogikirjoitus, joka oli otsikoitu; ”Älkää nielkö nationalismin myrkkyä”: https://suomenkuvalehti.fi/rajalla/2017/03/14/alkaa-nielko-nationalismin...

Minulta jäi kuitenkin ymmärtämättä miten kansallismielinen, joka korostaa omaa valtiota ja isänmaallinen, joka ajaa tämän valtion ja kansan etuja voidaan erottaa toisistaan, sillä isänmaallinen ei voi olla, jos ei ole viitekehitystä mitä puolustaa eikä kansallismielinen, jos ei puolusta tavoittelemaansa valtiota?

Keskitalon blogin otsikon sanonut on Hollantilainen tunnettu vasemmistopolitiikko Euroopan komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans.

Kysyin myös Keskitalolta tiesikö hän tämän, mutta hän ei vastannut.

Minusta kansallismielisyys ja isänmaallisuus kytkeytyy toisiinsa ja on ns. akateemisuutta ymmärtää niiden esiintyvän yksistään ilman toisen olemassaoloa, sillä isänmaallisuus on rakkautta isänmaata kohtaan ja kansallismielisyys pyrkii luomaan tai säilyttämään isänmaan. Luonto, historia, kulttuuri ja arvot ovat olemassa siinä viitekehyksessä, jota kutsutaan isänmaaksi ts. kansakunnaksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Eero Mattila

Hyvä syy erota kirkosta ellei ole jo eronnut. Toisaalta selkeä signaali, että ev. Lut. Seurakunnassa tarvittaisiin tolkun ihmisiä.
- Mielestäni nyt olisi aika äänestää jaloillaan. Joko pyrkii vaikuttamaan tai sitten eroaa. Hiljainen hyväksyntä ja passiivinen vierestä katsominen on pahinta.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Täysin samaa mieltä. Jos olisin kuulunut Evankelisluterilaiseen kirkkoon olisin jo aikoja eronnut siitä!

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Perussuomalaisuus on jo "korotettu" itsensä paholaisen oikeaksi kädeksi tämän päivän Helsingin Sanomissa.
Evankelisluterilainen kirkko vain näin vahvistaa sen, ja osoittaa olevansa suvaitsevainen ja lempeä kaikkia ihmisiä kohtaan!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset