Itsenäinen ajattelija Elämmekö unessa?

Tieliikenneonnettomuudet vähentyneet

Vuoden 2016 *tammi-elokuussa Suomessa tilastoitiin 3 066 henkilövahinkoon johtanutta tieliikenneonnettomuutta. Onnettomuuksissa kuoli 152 ja loukkaantui 3 831 ihmistä. Kuolleiden ja loukkaantuneiden määrä on laskenut edellisestä vuodesta: surmansa saaneita oli 26 ja loukkaantuneita 347 vähemmän kuin vuoden 2015 vastaavana aikana.

Tieliikenteessä kuolleiden määrä Suomessa on lähes puolittunut viimeisen viidentoista vuoden aikana. Vuonna 1990 liikenneonnettomuuksissa sai surmansa yli 700 ihmistä. Eniten onnettomuuksissa kuolee henkilöautoilijoita. Tieliikenteessä kuolleitten määrä on neljänkymmenen vuoden aikana vähentynyt lähes 80 % ja loukkaantuneitten määrä enemmän kuin 50 %. (Tilastokeskus).

Tekijöitä, jotka ovat vaikuttaneet onnettomuuksien vähenemiseen:
- autojen turvallisuus on parantunut; mm. turvatyynyt ja kolarikestävyys
- automaattinen ajonhallinta on yleistynyt autojen uusiutumisen myötä
- lukkiutumattomat jarrut
- turvavöiden käytön on yleistyminen myös takapenkillä olevilla
- automaattisen nopeusvalvonnan lisääntyminen

Liikenneturvallisuuteen vaikuttavat muun muassa rakennettu liikenneympäristö, ajoneuvot, olosuhteet, lainsäädäntö sekä kuljettajat ja muut tienkäyttäjät ja tiellä liikkujat.

Myös tiet ovat parantuneet, ja niiden turvallisuus on kehittynyt keskikaiteiden, ohituskaistojen ja täristävien tiemerkintöjen myötä. Myöskään ei sovi unohtaa autokoulujen ratkaisevaa merkitystä ajo-opetuksessa ja liikenneturvallisuustyössä.

Tulevina vuosina turvallisuuden on ennakoitu paranevan uusien sovellusten, kuten kaistavahtien, älykkäiden nopeudensäätimien ja erilaisten tutkajärjestelmien sekä älyliikenteen sovellusten avulla.

Tieliikenneonnettomuudet on keskeinen mittari arvioitaessa liikenteen turvallisuutta. Tämä vähenemä on kiistaton. Pitää myös muistaa, että samaan aikaan liikennesuoritteet ovat kasvanneet, joten saavutus on merkittävä.

Kuitenkin edelleen on se inhimillinen tekijä ratin ja selkänojan välillä, joka voi tehdä virheitä eli kuljettaja. Vain kiinnittämällä huomiota omaan ajotapaan voimme parantaa yhdessä liikenneturvallisuutta.
 

*Tieliikenteessä kuoli Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan 220 ihmistä tammi-marraskuussa 2016. Kuolleita oli 29 vähemmän kuin edellisen vuoden vastaavana aikana. Onnettomuuksissa loukkaantui 5 384 ihmistä, 442 vähemmän kuin edellisen vuoden vastaavana aikana. Tilastokeskuksen ennakkotiedot perustuvat poliisin kirjaamiin tieliikenneonnettomuuksiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Muistaakseni joskus 60-luvun loppupuolella synkimpänä vuotena kuoli reilusti toista tuhatta liikenneonnettomuuksissa. Kun ottaa huomioon, että autokanta silloin oli vain kolmasosa nykyisestä, niin voimme todeta, että tieliikenne oli niihin aikoihin noin 15 kertaa nykyistä vaarallisempaa. Myös ihmisiä asui Suomessa silloin 20% vähemmän.

Tulos on saavutettu nopeusrajoituksilla, tiestön paranemisella, turvavöiden käytöllä, airbageilla, liikennekulttuurin muutoksella ja urbanisoitumiskehityksen vuoksi. Kaupungeissa ajetaan aika hiljaa ja pysähdellään liikennevaloihin.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Just näin. Autoilun alkuaikoina piti auton edellä kulkea lippumies, joka varoitti automobiilista :-)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset