Itsenäinen ajattelija Elämmekö unessa?

Autoveron alennus vilkastutti autokauppaa

Trafin tilaston mukaan Suomessa rekisteröitiin viime vuonna lähes 119 000 uutta henkilöautoa. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kertoo, että vuonna 2015 vastaava luku oli lähes 109 000. Viime vuonna henkilöautojen rekisteröintien määrä nousi siis 9,3 prosenttia.

Vuosituhannen alkuvuosina uusia henkilöautoja rekisteröitiin vuosittain keskimäärin 134 000, kertoo Autoalan tiedotuskeskus. Autoalan tiedotuskeskus laskee, että Suomessa pitäisi rekisteröidä vuodessa yli 150 000 uutta henkilöautoa, jotta autokanta nuortuisi. Vuonna 2015 henkilöautojen keski-ikä oli Suomessa hieman yli 11 vuotta.

Suosituimmat henkilöautomallit olivat viime vuonna Skoda Octavia, Nissan Qashqai ja Volkswagen Golf..

Ensirekisteröintejä tehtiin entistä enemmän kaikissa maakunnissa. Eniten henkilöautojen ensirekisteröintien määrä kasvoi Pohjois-Karjalassa, yli 18 prosenttia.

Henkilö- ja pakettiautojen autovero laskee asteittain vuoteen 2019 saakka autoilla, joiden hiilidioksidipäästöt ovat 140 g/km tai vähemmän.

Pakettiautoja, kuorma-autoja ja linja-autoja ensirekisteröitiin vuonna 2016 myös aiempaa enemmän. Pakettiautoissa kasvua oli vuoteen 2015 verrattuna yli 18 prosenttia, kuorma-autoissa 23 prosenttia ja linja-autoissa runsaat 11 prosenttia.

Autoveron alennus on siis vaikuttanut myönteisesti vaikka autokannan uusiutuminen on edelleen hidasta. Suomessa ajetaan Euroopan vanhimmalla autokalustolla. Tämä ei ole liikenneturvallisuuden kannalta paras vaihtoehto.

Vaihtoehtoiset voimanlähteet kasvattivat suosiota kuten hybridiautot. Trafi julkaisee tarkemman tilaston tulevalla viikolla.


(Lähteet: Trafi, Yle).
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Autoverosta pitäisi luopua kokonaan ja korvata käyttöön perustuvilla maksuilla. Auton ostaminen ja omistaminen ei saisi olla verotuksen peruste vaan käyttö.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Liikenteen verotus on noin 7,8 mrd. vuodessa. Se on liikaa. Ainakin ajoneuvovero 800 milj. pitäisi poistaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset