Itsenäinen ajattelija Elämmekö unessa?

Hallituksen terveyspoliittinen linja poukkoilee

  • Kuvia tupakkapakkauksista
    Kuvia tupakkapakkauksista

Samaan aikaan, kun nelosolut vapautetaan ruokakauppoihin niin kiristetään roimasti tupakkaveroa ja rajoitetaan tupakan polttamista mm. parvekkeilla. Tupakkapakkauksissa on kuvia alastomista miehistä ja pelotellaan impotenttiydellä sekä kuvia kaulan avanteista ja kerrotaan syövästä. Koska saadaan olut- ja viinapulloon kuvia alkoholisteista ja kerrotaan alkoholin haitoista sekä nostetaan reippaasti alkoholiveroa? Alkoholin haitat ovat jopa 7 mrd. euroa vuositasolla.

Hallituksella ei ole johdonmukaista terveyspolitiikkaa.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Tupakansavu haittaa kaikkia muitakin mutta IV soluen hörppiminen ainoastaan juojaa.
Jos tupakkaa saisi polttaa missä vain niin useat sivulliset altistuisivat samoille haitoille kuin tupakoitsija itse. Passiivinen tupakointi (eli tupakoimattoman henkilön altistuminen savulle) on vähintään yhtä vaarallista kuin tupakointi. Se saattaa olla jopa vaarallisempaa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Jonne Klockars: - "Passiivinen tupakointi (eli tupakoimattoman henkilön altistuminen savulle) on vähintään yhtä vaarallista kuin tupakointi. Se saattaa olla jopa vaarallisempaa."

Tämän takia aloin tupakoimaan. Vietän paljon aikaa peliporukassa, missä melkein kaikki muut polttavat. Niinpä minun oli alettava itsekin polttamaan, jotta en altistuisi passiiviselle tupakoinnille.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Jep, saat filtterin siihen väliin kun sinulla on oma rööki suussa :)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Hallituksen päihdepolitiikkaa pitäisi uudistaa. Alkoholi pitäisi vapauttaa kokonaan Alkon monopolista.
Myös huumeista pitäisi keskustella faktojenpohjalta, eikä vain luoda kauhukuvia kansalle.

Erityisesti huumepolitiikkaa pitäisi uudistaa rankalla kädellä, huumeiden käytön rangaistuksista pitää luopua kokonaan, se ei ole toiminut millään tasolla.

Myös alkoholia miedompi päihde, kannabis pitäisi laillistaa kokonaan, kuten Kanada on tekemässä ja osa Usan osavaltioista on jo tehnyt.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Olen samaa mieltä. Oletko tutustunut tähän: https://liberaalipuolue.fi/ ?
Puolueohjelma ei mainitse kannabiksen laillistamista vaikka siitä löytyykin kaikkien päihteiden käytön dekriminalisointi. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä että laillinen kannabis on luonnollinen seuraava askel dekriminalisoinnin jälkeen. Tai mahdollisuuksista riippuen samanaikainen.

Kieltolait eivät ole toimivaa terveyspolitiikkaa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Itseasiassa dekriminalisointi olisi hyvä alku, mutta se ei vaikuta pimeisiin markkinoihin, ne jatkuvat entisellään. Hyvä esimerkki on nuuskan myyntikielto Suomessa, nyt on pimeät markkinat ja nuuskaa valuu myös helposti alaikäisten käsiin.

Laittomilla markkinoilla ei ikää kysellä, eikä aineiden laatua valvota.

Käyn lukemassa puolueohjelman, jotain siitä kyllä jo tiedänkin.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars Vastaus kommenttiin #5

Totta, juuri rikollisten markkinoiden takia olisi hyvä laillistaa kannabis kokonaan.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #7

Jep. Coloradosta on tullut jo tilastotietoutta. Teinien hamppu kokeilut ovat vähentyneet, alkoholin menekki on laskenut noin 6%,turismista on tullut lisätuloja, myös työpaikkoja on enemmän ja bisnes kasvaa joka kuukausi. Veroista osa laitetaan kouluille ja ennaltaehkäisyyn. Sairaalat eivät ole täyttyneet psykoosipotilailla, itse asiassa kannabiksen lääkekäytöllä on jopa pelastettu lapsia, asia josta Suomen media ovat täysin hiljaa.

Eli kaikki kauhukuvat,jota on maalailtu kautta kieltolainajan eivät ole toteutuneet missään suhteessa.

Käyttäjän pekuchka kuva
Pekka Karttunen

Venäjällä kun kielsivät nuuskan myynnin, nää Veikot kun ovelia ovat, keksivät keinon. Nyt purkissa lukee erittäin pienellä että on purutupakkaa ja kehotetaan puremaan hyvin varovasti,muuten pussukka voi hajota.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Kommenttina edellisiin:

- Aikuisten miesten välisistä, tekijän ystävään tai tuttavaan kohdistuvista henkirikoksista 80 prosentissa sekä tekijä että uhri ovat rikoshetkellä humalassa.

- Ei ylinopeudet sillä poistuisi, jos nopeusrajoitukset dekriminalisoitaisiin.

- Alkoholiveron tuotto on n. 1,4 mrd. vuodessa, mutta alkoholihaitat n. 7 mrd.

Blogikirjoitukseni ei käsittele huumeita. Voitte kirjoittaa niistä omaan blogiinne.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Alkoholin ollessa kyseessä ei voida samalla tavalla - kuten tupakoinnin suhteen voidaan - osoittaa että ihminen menehtyy jonkun toisen käyttämään aineeseen. Tupakointi ja muut ilmansaasteet tuhoavat toistenkin terveyttä ja jopa tappavat. Sytyttämisen ja savun välillä on suora syy-seuraussuhde toisin kuin alkoholipitoisen nesteen kaatamisella mahaan ja jonkun toisen kuoleman välillä.

Passiivista alkoholinkäyttöä ei ole olemassa. Passiivinen tupakointi (eli muiden aiheuttama altistuminen savulle) tappaa jopa 600 000 ihmistä vuodessa:

"Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan 14 prosenttia Euroopan unionin maissa asuvista tupakoimattomista ihmisistä altistuu muiden polttaman tupakan savulle kotonaan ja kolmasosa aikuisista työpaikallaan."

http://www.ts.fi/teemat/120999/Tupakka+tappaa+aina...

"WHO:n tutkijoiden mukaan vain 7,4 prosenttia maailman väestöstä asuu alueilla, joilla noudatetaan vakavasti otettavia tupakkalakeja. Siellä missä tupakointi on kielletty esimerkiksi baareissa ja ravintoloissa, on passiivisen tupakoinnin aiheuttamien terveysriskien havaittu pienentyneen parhaimmillaan jopa 90 prosenttia."

http://yle.fi/uutiset/3-5677038

JK

Henkirikoksia tehdään Suomessa humalassa, totta.
Alkon monopolia ei voida perustella, totta.
Ihmisiä ei voi saada pakottamalla noudattamaan terveitä elämäntapoja, totta.

Jos tarkoitat että ylinopeudet eivät poistu nopeusrajoitukset poistamalla niin olet väärässä; "ylinopeus" johtuu ainoastaan nopeusrajoituksista. Jos tarkoitat - kuten kirjoitat - että nopeusrajoitukset ovat laittomia niin siinä tapauksessa ylinopeuksia ei ole olemassa joten ne eivät tosiaan voi poistua nopeusrajoitukset sallimalla koska niitä ei ole. Mutta olet kuitenkin väärässä; nopeusrajoitukset eivät ole laittomia.

Päihdepolitiikassa vapauttamisella ei pyritä lopettamaan ongelmatapauksia koska se on, kuten tuossa yllä jo mainitsin, mahdotonta poliittisin keinoin. Mutta rikollisuuden ja sen rahoittamisen kitkeminen markkinoilta onnistuu. Lisäksi saadaan työpaikkoja ja verotuloja. Aineet saadaan valvontaan ja myyntiin vain täysi-ikäisille. Alaikäisten käyttö vähenee ja todennäköisesti viiveellä myös aikuisten koska potentiaaliset käyttäjät eivät ole opetelleet tapaa ennen kuin alkavat ajattelemaan.

Suomessa on tilanne jossa ajatteleva ihminen joko kannattaa alkoholin ja tupakan kieltoa tai muidenkin päihteiden sallimista. Muille kannoille ei löydy perusteita eikä alkoholia ja tupakkaa päihdekeskustelussa järkevin perustein voida eristää erillisiksi aiheiksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset