Itsenäinen ajattelija Elämmekö unessa?

Kantelu arkkipiispa Mäkisestä tuomiokapituleihin

Kantelun otsikko on ”Tutkintapyyntö arkkipiispan lausunnoista somessa”. Kantelijan mukaan arkkipiispan lausunnot poikkeavat hänen ”edustamansa tahon” käsityksistä. Kantelija kysyy, voiko arkkipiispa jatkaa tehtävässään. Lainaus Iltasanomista. Turun arkkihiippakunnan lakimiesasessori Matti Mäkisen mukaan tuomiokapituli joutuu ottamaan kantaa onko Arkkipiispan lausunnot kirkon opin mukaisia. Mieleen muistuu lähihistoriasta kantelu Nokian papista Markku Koivistosta. Siinä kantelu johti määräaikaiseen erottamiseen, sillä Koiviston katsottiin opettaneen harhaoppia. Kirkon yhtenäisyyttä koetellaan nyt monin tavoin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Arkkipiispa kommentoi maallista lainsäädäntötyötä aika onnettomasti. Olisi vaan ottanut puolueettoman neutraalin kannan maallisiin asioihin.

Veijalainen Anneli

Pappi Markku Koivisto tuomittiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa (2013) yli vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen alle 18-vuotiaaseen kohdistuneesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä sielunhoitotilanteessa.

Olisi aika outoa, että arkkipiispa Mäkinen tuomittaisiin "harhaoppisena" hänen puolustaessaan ihmisoikeuksia, tasa-arvoisuutta ja kehoittaisi kannattamaan peruslakimme säännöksiä, jotka koskevat syrjintää (sukupuoli, rotu,seksuaalinen suuntautuminen yms.

Meillä jo nyt yli 40% papeista kannattaa tasa-arvoista avioliittoa.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Koiviston kuvailtu teko ei ollut syy erottamiseen, sillä tuo teko sattui paljon myöhemmin "harhaoppisuus" tuomion jälkeen. Koivisto ehti jo erota ja perustaa Nokia Missio - liikkeen.

Veijalainen Anneli

Kiitos tiedosta. Ehkä erottaminen ei sittenkään ollut ihan aiheeton. Tai jos oli, niin todennäköisesti olisi tullut erotetuksi myöhemmin tuomion jälkeen.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Tässähän meillä on oikein moderni ja lain kirjaimen täyttävä versio inkvisitiosta. Mitäs sitten tapahtuu, jos arkkipiispa todetaan tuomiokapitulin toimesta harhaoppiseksi? Varmaan saataisiin taas uusi ennätys kirkosta eronneiden määrässä, mikä olisi vierestä katsottuna pirullisen hupaisaa sekin.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Onneksi ei tarvitse olla ko. kantelua ratkaisemassa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Jos kerrankin arkkipiispa puhuu samaa kieltä kansalaisten kanssa, niin eikö vaan joku porukka ole jo heivaamassa häntä...

Koko ikäni olen kuunnellut kirkon taholta käsittämätöntä palturipuhetta, ja vihdoin nyt, kun kirkkoon voisi jopa liittyä takaisin, tulevat menneen maailman miehet kaatamaan kirkkoa.

Historia on teille naurava.

Veijalainen Anneli

Jos en jo kuuluisikirkkoon, juuri Mäkisen kommentti antaisi uskoa siihen, että kirkko kuuluu myös meille tavallisille, vähemmän "pyhille"(?)ja syntisille.Homot ovat homoja ja lesbot lesboja. Mihin kirkkoa tarvitsevat nämä, jotka tuntuvat osaavan Raamattunsa ulkoa ja joilla on "varaa" paheksua jopa heitä, jotka todella ovat teologiansa opiskelleet.Heidän kommenteissaan ei juurikaan mainita sanaa "ihminen", vaan homo tai lesbo Raamatusta haetaan sieltä sopivia vertauksia "joka lähtöön" ja joita sovelletaan ajan ilmiöihin milloin mitenkin.Raamattu on kirjoitettu aikana, jolloin käsitys maailmasta ja ihmisestä kokonaisuutena (sekä fyysinen että psyykkinen) oli hyvin rajallinen ja taikausko rehoitti.

Käyttäjän anttiknuuttila kuva
Antti Knuuttila

Täidättekö mitkä olivat Sibeliuksen kolme viimeistä sanaa: Yhyy, yhyy, yhyy.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Muutos lähtee aina sisältäpäin. Kun osa ihmisistä omaa museointiajattelun eli että mikään ei saa muuttua, niin törmäyksiä tulee.

No, oikeus valittaa on itse kullakin. Se on arvokas oikeus.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Arkkipiispa ryhdyttyään ennen vaaleja homojen lobbariksi teki maallisesta äänestyksestä kirkollisen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset