Itsenäinen ajattelija Elämmekö unessa?

Perheväkivallan uhri yhä useammin mies

Vuonna 2008 perheessä törkeän pahoinpitelyn tai henkirikoksen yrityksen kohteeksi joutui 116 miestä ja 111 naista. Nämä ovat poliisin tietoon tulleita tapauksia. Vielä edellisvuonna naiset olivat uhreina useammin, mutta luvut olivat melko lähellä toisiaan silloinkin. Lapsiin kohdistuvia tekoja oli 8. Tutkimuksissa naisten osuus väkivallanteoissa on jäänyt vähäisemmäksi. Usein ajatellaan, että nainen on se heikompi osapuoli, mutta tilastojen valossa näin ei näytä olevan. Mikä on sitten naisten tekojen raa'istumisen syynä niin sitä eivät tutkimukset selitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Perheväkivaltaan syyllistyneistä suurin osa on miehiä.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

"Vuonna 2008 perheessä törkeän pahoinpitelyn tai henkirikoksen yrityksen kohteeksi joutui 116 miestä ja 111 naista."

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tuo ei vielä kerro väkivallan tekijän sukupuolesta mitään.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #5

Tiedätkös sitten sukupuolet ko. vuodelta?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #7

Ainakaan niitä tietoja ei ole missään suoraan saatavissa ja luettavissa olevissa tilastoissa. Sen sijaan löytyy maininta vuodelta 2007, jonka mukaan "Vuonna 2007 parisuhteessa tapahtui yhteensä 167 törkeää pahoinpitelyä tai henkirikoksen yritystä, joista 103 (62 %) kohdistui naisiin ja 64 miehiin (38 %)." - miehiin kohdistuva vakava väkivalta perheissä on siis muutakin, kuin parisuhdeväkivaltaa...

Toisaalta 64 vuosittaista vakavaa henkeen ja terveyteen kohdistunutta rikosta, jossa uhrina on mies ja tekijänä nainen, on tietenkin merkittävää luokkaa perheväkivaltaa ja ihmissuhteiden dynamiikkaa tutkittaessa rikostorjuntamielessä.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Antikainen tarkoittanee että perheväkivaltaan syyllinen on lähes aina mies. Sillä sehän on miehen syy jos nainen käyttäytyy perhettään kohtaan väkivaltaisesti. Ellei syy ole av(i)omiehen niin viimekädessä isän. Nainen on aina uhri.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Perheväkivalta ja parisuhdeväkivalta eivät ole synonyymeja. Perheväkivallan uhrien sukupuolijakaumasta ei siis saada suoraan tekijöiden sukupuolijakaumaa käänteisenä...

Parisuhdeväkivallassa törkeisiin pahoinpitelyihin syyllistyneistä naisten osuus on muuhun väkivaltarikollisuuten verrattuna suurempi ja siihen on löydetty joitain adekvaatteja syitä. Esimerkiksi se, että riitaisessa suhteessa nainen käyttää helpommin kättä pidempää tasoittamaan voimaeroa...

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

On esitetty, että suurin osa naisiin kohdistuvasta perheväkivallasta syntyy tilanteissa, joissa nainen lyö ensin. Mies sitten lyö takaisin, ja tämä kirjataan naisiin kohdistuvaksi perheväkivallaksi.

Tietenkään se, että nainen lyö ensin, ei ole mikään oikeutus tai perustelu sille, että syyllistytään väkivaltaan lyömällä takaisin.

Perheväkivallan vastaisissa kampanjoissa tämä periaate: Mies, älä lyö takaisin, tulisi nostaa esiin, mutta feministinen ideologia estää sen, että jossain kampanjassa voitaisiin kertoa, että myös naisetkin lyövät. Näin feminismi estää tehokkaiden perheväkivallan vastaisten kampanjoiden läpiviennin maassamme.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #11

Tämän vuotisen Amnestyn "Valoa, ei väkivaltaa"-kampanjan kantavana teemana on juurikin miesten aktiivisen roolin korostaminen väkivallan vastustamisessa,

Mikael Kerokoski Vastaus kommenttiin #14

Ai niinq HeForShe; kun akka lyö niin muista olla nöyrä, älä lyö takaisin, kärsi kärsi niin korkeimman kruunun saat?

Jonas Hellgren

Perheväkivaltaan syyllistyneistä suurin osa on naisia.
Toisekseen tilastojen mukaan ehdottomasti suurin osa miesten suorittamasta "väkivallasta" on kiinni pitämistä, kun mies yrittää rauhoittaa suu vaahdossa riehuvaa puolisoaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sikäli on kasvua tapahtunut, että vuonna 2013 perheessä törkeän pahoinpitelyn tai henkirikoksen yrityksen kohteeksi joutui jo 126 miestä ja 112 naista. Perheväkivalta on kuitenkin laaja käsite, johon sisältyy parisuhdeväkivallan lisäksi myös ruokakunnan ulkopuolinen muu lähisukulaisten välinen väkivalta.

Sinänsä naisten osuus väkivallan tekijöinä läheissuhteissa on jäänyt vähälle huomiolle ja esimerkiksi omasta väkivaltaisuudestaan huolestuneille naisille ei ole tarjolla riittävästi lyömättömien linjojen kaltaisia tukipalveluita ennaltaehkäisevässä mielessä...

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Kiitos Juho Antikainen viimeisimmistä luvuista.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sikäli olet toki itsekin mielestäni oikeilla jäljillä tässä kirjoituksessa, että perheväkivalta on moninainen ilmiö, jota ei kannata yleistää (kuten se julkisuudessa usein yleistyy) miesten tekemäksi rikollisuudekseen. Naisten osuus väkivallan tekijöistä kasvaa tutkitustikin, mitä läheisemmiksi väkivallan osapuolten suhteet muodostuvat.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander Vastaus kommenttiin #9

Mitähän se Antikainen kirjoittaa? Itsehän yleistät sen aina olevan miesten tekemää ja nytten sanot jotain ihan muuta. Voisitko kertoa oletko muuttanut mieltäsi?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #12

Perheväkivallassakaan puntit eivät ole tasan sukupuolten välillä eli naiset syyllistyvät selvästi vähemmän väkivaltaan perhepiirissä - siitä ei kuitenkaan seuraa sitä, etteikö myös naisten (merkittävästi vähäisempää) väkivaltaa tulisi pyrkiä vähentämään...

Hyvä artikkeli miesten naisten taholta kohtaamasta väkivallasta, miesten omasta vähättelevästä suhtautumisesta siihen ja järjestelmien kyvyttömyydestä huomioida mies naisen tekemän väkivallan uhrina :

http://www.ensijaturvakotienliitto.fi/liitto/haetk...

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander Vastaus kommenttiin #15

Tutkitusti naisten osuus väkivaltaan joko provosoijina tai aloittajina on todella paljon suurempi kuin Suomessa viranomaisten toimesta kirjatut teot. Yksinkertainen tosiasia on että miehet eivät ilmoita asioista. Eihän tästä ole kuin muutama vuosi kun miehelle naurettiin hätäkeskuksenpuhelussa.

Eikö tosia-asia ole että jokainen väkivaltainen ihminen on pahasta? Nainen ottaa kättä pidempää ja mies käyttää vain omaa kehoaan.

Suurena ongelmana on naisen äiti rooli, mikä on pyhä ja jota pitäisi kyetä muuttamaan.

http://joonashelander.puheenvuoro.uusisuomi.fi/164...

http://www.springerpub.com/media/springer-journals...

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #15

Mä etsin illemmalla tilastot joissa osoitetaan ihan suoraan että varsinkin lapsiin kohdistuvaan väkivaltaan syyllistyy äiti isää useammin. Nytkin kuukauden sisällä 5 lasta menettänyt henkensä. Lisäksi kun noissa ei näy henkinen väkivalta jota naiset paljon mihiä enemmän harrastavat. Vai kiellätkös nämä tosiasiat? Asiallisen keskustelun kannalta olis hyvä jos oltas rehellisiä eikä sitä mutu tuntumaa heitellä. Eikä yleistetä kuten sinulla on tapana miehistä puhuessa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #17

Juuri kirjoitin ylempänä, että naisille ei ole edes tarjolla omia lyömättömiä linjojaan, vaikka sellaisia tarvittaisiin. Rautavaaran tragedian "jälkikirjoituksissa" mm. tämä tarve todettiin - pienten lasten äideillä on yleisestikin elämässään runsaasti väkivallantekoihin jouduttavia emotionaalisia riskejä, voimattomuuden tunteita yms., jotka eskaloituvat herkästi muun epävarmuuden keskellä.

Mielestäni en yleistä, jos kerron tosiasiana, että vökivaltaisiin tekoihin syyllistyneistä suurin osa on edelleenkin miehiä ja nimenomaan sukupuolensa vuoksi. Aggressiivisuuden on toki tiedetty olevan miehillä ja naisilla olevan samaa luokkaa - ero syntyy ilmaisumuodoissa.

http://www.tieteessatapahtuu.fi/987/lagers.htm

Mikael Kerokoski Vastaus kommenttiin #18

No ei varmaan ole kun naisten väkivaltaa ei ole kuulemma ollut, kaikki on miesten tekemää. Ei meillä ole miehille gynekologejakaan.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander Vastaus kommenttiin #18

Miesten keskinäistä väkivaltaa tuskin tulisi sotkea perheväkivalta keskusteluihin. Toisaalta jos alat väittää miesten olevan väkivaltaisia niin voisit samalla myöntää että miehet ovat näiden johdosta useimmin uhreja. Miksi naisuhreja pitää paapoa?

Perheväkivallassa naiset voittavat tilastot lapsiin kohdistuvassa väkivallassa lähes 2/3 määräenemmistöllä. Juuri sinun blogiesi ansiosta naisille on vaikea löytää mitään apua, kun aina puhutaan heistä vain uhreina eikä tekijöinä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #22

Sinun ei kannata sitten laajentaa tätä keskustelua kovinkaan paljon ulos sen aihepiiristä. Tosin väkivalta on luonteeltaan kasautuvaa ja siten ne henkilöt, jotka käyttävät väkivaltaa lähisuhteissaan käyttäytyvät väkivaltaisesti myös muissa sosiaalisissa kohtaannoissa...

Lapsiin kohdistuva kuritusväkivalta on puolittunut vuodesta 1988 ja voi sanoa lastensuojelutyön siinä toimineen onnistuneesti ja tässäkin yhteydessä on edelleen nähtävissä se omituisuus, että etenkin myös isät kohdistavat kuritusta enemmän tyttöihin kuin poikiin. Tyttöjä siis ehdollistetaan väkivallan uhalla kilteiksi...

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander Vastaus kommenttiin #26

Kuritusväkivallan työ on epäonnistunut. Naiset sanovat etteivät hyväksy väkivaltaa lapsia kohtaan, mutta todellisuudesta kuitenkin sitä harjoittavat.

Äidit lyövät tyttöjään ja opettavat tytöt väkivaltaisiksi. Sitten keuhkoovat miesten väkivaltaisuudesta. Melko outo ketju. Lisäksi tyttöjen väkivaltaisuus on lisääntynyt ja poikien vähentynyt. Ilmeisesti sukupuoliroolien rikkomisessa ollaan täysin epäonnistuttu?

Suurin osa väkivallasta tapahtuu pienen joukon toimesta ja lisäksi tämä joukko on lähes aina sitä harjoittaessaan kännissä. Tästä voisi moni vetää helppoja johtopäätöksiä ja vaikuttaa väkivaltaisen kohtelun määrään omilla valinnoilla.

Tässä on yhteiskunnan näkemys naisen väkivallasta:

https://www.youtube.com/watch?v=dtVHnZX8E50
https://www.youtube.com/watch?v=u3PgH86OyEM

Kun nainen lyö on se hyvä asia, ja uhrille (miehelle) saa nauraa.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Vakava ongelma on naisten lapsiin kohditama perheväkivalta. Tänään saimme taas lukea siitä uutisista. Meidän on vaikea uskoa ajatusta, että nainenkin voi syyllistyä vakavaan väkivaltaan.

Mikael Kerokoski

Ei naisten tekemä väkivalta ole lisääntynyt, nyt siitä vain kirjoitetaan totuudenmukaisemmin. Lapsensurmat yms ovat olleet pääasiassa naisten tekemiä samoin kuin puolet perheväkivallasta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tässä hyvä esimerkki siitä kuinka valtavia paineita maskuliininen yhteiskuntamme asettaa naisten harteille ja mikä siitä on tuloksena. Äitejä pitää ymmärtää:

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128877933922...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olisit referoinut pääpointit tuosta materiaalista, jos olet siihen tutustunut ja jos ymmärryksesi on sen johdosta kasvanut. On liian pitkä luettavaksi tässä keskustelun tiimellyksessä.

Jonas Hellgren

Suomessa on maailman väkivaltaisimmat naiset. Mistähän tämä johtuu??
Ettei vaan vahvasta feministisestä painostuksesta, vai olisko peräti geneettistä?

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Koska myytti naisesta joka on puolustuskyvytön on murtunut.
Mies ei voi lyödä naista, koska hänet yhteiskunta leimaa pelkuriksi, mutta jos nainen on väkivaltainen miestä kohtaan, mies leimataan "tossun alla olevaksi" mies ei voi voittaa vaikka mitä tekisi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset