Itsenäinen ajattelija Elämmekö unessa?

Jihadistit käännytettävä

Konfliktialueilta, kuten Irakista ja Syyriasta palaavat taistelijat ovat turvallisuusuhka. He halutaan käännytettävän takaisin. Britaniassa ollaan siis tätä mieltä ja terrorismilakia halutaan muuttaa. Britannian pääministeri David Cameron piti aiheesta puheen Australiassa. Suomikin voisi seurata esimerkkiä, jos Isis:stä ollaan huolissaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Heh, luulin otsikon perusteella, että jihadistit on käännytettävä esim. kristinuskoon. Mielenkiintoinen haaste sinänsä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Niin luulin minäkin. Ei kyllä tule historiasta mieleen yhtäkään esimerkkiä, että muslimien pakkokäännytys kristityksi olisi onnistunut.

Pekka Heliste

Espanjassa 1500 luvulla pakkokäännytettiin satoja tuhansia muslimeja ja juutalaisi kristityiksi .Loput ajettin maanpakoon tai poltettiin roviolla

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Peräänkuulutinkin aiemmin erään blogimerkinnän kommentissani sitä, että Putinilta kysyttäisiin kuinka Venäjä aikoo rangaista niitä kotiin palaavia taistelijoita, jotka vapaaehtoisesti ovat menneet Ukrainaan separatistiterroristien rintamaan.

Pekka Heliste

Niin jamiten Suomi aikoo rangaista noita Israelin armeijassa palvelleita taisteijoita ?

Tai Muukalaislegioonassa palvelleita ?

Tai USA:n armeijassa palvelleita ?

Tai yksityisten armeijiden kuten esim Blackwaterin kurkunkatkojaarmeijoissa palveleita ?

Esa Niemi

Pekka Heliste, teetkö mitään eroa terrorismijärjestössä tai ei-terroristijärjestössä toimimiseen?

Meidän piti auttaa pakolaisia, mutta terroristien elättäminen on jo eri asia.

Terrorismia tuskin tarvitsee hyväksyä, vai oletko eri mieltä?

Pekka Heliste

Terroristi-nimike on keksitty juttu, jolla ihminen voidaan tuomita nimikkeen perusteella, ei tekojen

Natsit kehittivät jutun viimeksi, kun joku oli niemtty juutalaiseksi niin oikeusvaltion suoja ei enää koskenut häntä

Ja terrorismia voi harjoittaa vaikka ei ole nimettykään terroristiksi esim Israel tai USA tai Venäjä tai Kiina etc

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #8

Minä sain Suomen armeijassa koulutusta terrori-iskujen tekemistä varten.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #8

Pekka Heliste, onko tuo tulkittavissa jossain määrin ISIS sympatiana?

ISIS on käsittääkseni mm. EU:ssa luokiteltu terroristijärjestöksi, joten ei tuo ihan tuulesta temmattu ole. Lehdissäkin järjestö esitetään terroristijärjestönä ja siihen kuuluvia henkilöitä kutsutaan terroristeiksi.

USA, Venäjä, Israel tai Kiina eivät ole terroristijärjestöksi luokiteltuja tahoja, vaan suvereeneja valtioita. He saattavat toisinaan tahattomasti tai tahallisesti rikkoa kansainvälisiä sopimuksia, mutta se on jo toinen juttu.

Osaatko siis erottaa terroristijärjestön ei-terroriristijärjestöstä?

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #14

Ransakan vastarintaliikekin oli julsitettu terroristijärestöksi natsien taholta

Samoin juutalaisten Hanganah brittein toimesta

Tai suomalaiset jääkärit jne

Tai juutaliset natsien toimesta

Olet vain poliitikkojen nenästä vetämä

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #20

Pekka Heliste, vertaatko ihan vakavissasi ISIS:iä esim. Ranskan vastarintaliikkeeseen?

Sillä lienee eroa nimittääkö jokin konfliktin osapuoli vastapuolta terroristiksi, vai onko terroristijärjestö useamman maan tai kansainvälisten yhteistyöelinten päätöksellä.

Olen suvaitsevainen ihminen, mutta en sentään äärisuvaitsevainen ja kansainvälisesti tunnustettuja terroristeja emme tarvitse. Heidän uhrit tarvitsevat turvaa meiltä kipeämmin kuin nämä terroristit.

Tuen mielelläni toimia, joilla näiden jihadistien toimintaa hillitään, jotta järjestön toiminta vaikeutuu ja ihmishenkiä säästyy. Luulisi jokaisen järkevän ihmisen kannattavan sellaista kehityskulkua, jossa ISIS:n toimintaa heikennetään, sen sijaan että vertaisi ISIS:ä mm. Ranskan vapautusliikkeeseen.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #14

Lähimpiä aateveljiä ovat Nelson Mandela ja Mamatha Gandhi.Mandelakin oli terroristi

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Niemi spekuloi terrorismi-käsitteellä. Oikeasti "terrorismi" tarkoittaa tavoitteisiin pyrkimistä herättämällä pelkoa ja kauhua vastapuolessa. Määritelmällisesti siis jokaikinen armeija ja jokaikinen väkivaltakoneisto täyttää terroristin määritelmän.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #13

Ei ehkä ihan näin. Kahden armeijan välinen rehellinen taistelu ei ole terrorismia, koska tarkoituksena tuhota toisen sotavoima. Sitävastoin ylimääräiset julmuudet, kaupunkipommitukset tai pommi-iskut miehitysjoukkojen tukikohtiin ovat terrorismia, koska niillä ei ole käytännössä muuta sotilaallista merkitystä kuin pelon ja kauhun lisääminen ja siten vihollisen lamauttaminen. Ydinpommit ovat terrori aseita. Naton pelote perustuu ensisijaisesti ydinpommeihin. Siten Nato on maailman suurin terroristijärjestö.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #15

Perttu kirjoitti: " Kahden armeijan välinen rehellinen taistelu..."

Rehellinen ... hihihihi...hohohhoo .. janiinedelleenjatkuvaaröhönaurua. Naurun sanotaan pidentävän ikää. Kiitos Pertulle näistä lisävuosista.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #13

Jorma Myyryläinen. Ole hyvä ja lue kommenttini, niin siinä selviää konteksti terrorijärjestöön tai sellaiseen kuulumiseen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #16

Luettu oli jo ensimmäisellä kerralla ja ymmärretty hänen kontekstinsa sekä sen ero käytetyn termin määärityksellisestä merkityksestä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Helisteen listasta puuttuvat ukrainalaisissa Azovin pataljoonissa taistelleet ja parhaillaankin olevat. Samaten esim. ent. Jugoslaviassa toimineissa monenmoisissa ryhmittymissä on heilunut suomalaisia palkkasotilaita. Kai heitäkin pitäisi "muistaa" heidän tekemisistään?

Pekka Heliste

Ja mihin palautetaan kantasuomalaiset jihadistit ?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Vanhaan hyvään aikaan heidät olisi palautettu "nurkan taakse."

Pekka Heliste

Eli taantuisimme Pohjolan Syyriaksi ?

Esa Niemi

Jarmo Nahkamäki viittasi tuossa Britannian lakiehdotukseen, ja se kattaa henkilöt, jotka ovat käännytettävissä.

Se on varmasti ihan kohtuullinen sanktio, jotta tämä osaltaan hillitsee liittymishaluja terrorismijärjestöön. Miksi meidän pitäisi kiihdyttää väkivaltaa jos tuolla tavoin voidaan jossain määrin hillitä väkivaltaa.

Jos nämä ihmiset hakivat suojelua ja sittemmin palaavat alueelle tappamaan ihmisiä, niin eivät he suojelua tarvitsekaan. Annetaan heidän paikkansa niille, jotka ovat oikeita pakolaisia.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Britannia jopa käsittelee maahantulon kieltoa (passit mitätöidään) Isisin riveihin kahden vuoden ajan taisteluihin osallistuneille.

Yli 500 brittiä on matkustanut Irakiin ja Syyriaan ja tarttumaan aseisiin Isil-joukkoihin, ja heistä arvellaan noin puolen palaavan Britanniaan. Yli 200 ihmistä on pidätetty yksin viime vuonna uhkiin perustuen.

http://euobserver.com/tickers/126516

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #17

"Britannia jopa käsittelee maahantulon kieltoa (passit mitätöidään) Isisin riveihin kahden vuoden ajan taisteluihin osallistuneille."

Tämä hyvä ja meidän tulee etsiä keinoja mikä hillitsee liittymistä terroristijärjestöön, jotta ISIS:n toimintakin vaikeutuisi ja ihmishenkiä säästyisi. ISIS:n kanssa ei paljoa moni keino tehoa ja meidän tulee osoittaa ettei terroristeja hyväksytä.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Ei liene kahta sanaa siinä, että kaksoistornien tuhoamisen kaltaiset jihadistien teot ovat terrorismia. Tällaisten uhkakuvien kartoittaminen on Suomenkin tehtävä.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Näinpä juuri. Mutta siihen, mikä kaikki pitäisi nimetä terrorismiksi, ei kaksi sanaa riitäkään.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Kyllä riittää. Poliisi/Suojelupoliisi. Työnjako on selvä.

Lainaus poliisin sivulta: Suojelupoliisi (Supo) on operatiivinen turvallisuusviranomainen, jonka ydintoiminta-alueita ovat terrorismintorjunta, laittoman tiedustelun torjunta ja turvallisuustyö. Sen perusarvot ovat laillisuus, luotettavuus ja laatu. Suojelupoliisin lakisääteiset tehtävät määritellään poliisin hallinnosta annetussa laissa. Suojelupoliisi ylläpitää ja kehittää valmiuttaan kahdeksannen päällikkönsä, poliisineuvos Antti Pelttarin, johdolla – 220 supolaisen voimin.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #23

Poliisi ei ole tuomioistuin eikä lakiasäätävä elin , se on toimeenpaneva yksikkö, joka jättää päätökset tuomioistuinlaitokselle

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #26

Pekka, mihin tuomioistuinta tarvittaisiin terrorismin määrittelyyn muutoin kuin kulloinkin käsiteltävän tapauksen myötä? Tuomioistuin arvioi onko käsiteltävässä tapauksessa täyttynyt rikoksen tunnusmerkit vai ei. Lisäksi tuomioistuin pohtii mahdollista rangaistusta, määrää rangaistuksen tai vapautuksen.

Tuossa Jarmo Nahkamäki kertoi jo miten suojelupoliisi tuottaa arvioita terrorismista ilmiönä ja tekee analyysejä uhasta tai ennaltaehkäisevistä toimista, joita sitten tarjotaan maan johdon päätöksenteon tueksi.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #23

Myös poliisin toimia on voitava tarvittaessa sanoa terrorismiksi, siksi poliisi ei voi olla taho joka määrittelee mikä on terrorismia.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #27

Ei tämä nyt noin vaikeaa ole. Lainaus: Yleiset puitteet terrorismintorjunnalle on määritelty muun muassa YK:n ja EU:n erilaisissa päätöksissä sekä kansainvälisissä sopimuksissa. Suomen kansallinen terrorismin vastainen lainsäädäntö noudattaa niistä ilmeneviä periaatteita. Suomen rikoslain 34 a luvussa määritellään milloin tietty rikos voidaan katsoa tehdyksi terroristisessa tarkoituksessa. Lähde: Poliisi.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #28

Ja siinä luvussa lienee enemmän kuin kaksi sanaa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset