Itsenäinen ajattelija Elämmekö unessa?

Toivo Sukarille yrittäjyydestä

Liikemies Toivo Sukari purkaa tuohtuneena mieltään Iltalehdessä, koska Ideaparkin opastekyltit on poistettu. Ottamatta tähän kantaa on kuitenkin pakko kommentoida Sukarin heittoa siitä, että yrittäjyydellä saadaan Suomi nousuun. Nimittäin en ole samaa mieltä sellaisesta bisneksestä, jossa vähittäiskauppias ostaa tavaran eurolla ja myy sen sitten kahdella eurolla ilman, että tuotteelle tehdään mitään. Tämä on pelkkää bisnestä. Oikea yrittäjyys on sitä, että tuotetaan, valmistetaan tai jalostetaan itse. Tätä me tarvitaan, eikä hinnan pumppaamista ylös. Eipä muuta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

En ymmärrä? Kaikki vähittäiskauppa perustuu nimenomaan tuohon. Yksi valmistaa, toinen kuljettaa, kolmas valitsee, säilyttää ja myy.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Niin, varmaan sitten olet tyytyväinen S-Markettien ja K-Markettien kauppiaiden lihottamiseen.

Yritin avata omaa yrittäjyys käsitystäni. Siinä ei meidän leipä levene vaikka kauppoja olisi pilvin pimein ilman tuottamista ja/tai jalostamista.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Eikö riittävän vapaa kilpailu pidä huolta siitä, että se kauppa kannattaa, mikä kannattaa? Järvenpäästä käsin voisi hakea kananmunia lähitilalta Tuusulasta ja miettiä mistä hakisin maitoa ja vessapaperia. Mutta "suattaapi" olla että Lidlista, Tarjoustalosta tai S-marketista haen kaikki.

Toki hyvä pointti, että innovaatiota ja jalostamistakin tarvitaan Suomen uuteen nousuun, varmastikin.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen
Olavi Mansikka

ihan vaan kysymys. mitenhän valmistaja saa ilman kauppaa tavarat kaupaksi? esim minä. meillä on myös kuluttajatuotetteita. Missä näkisit mitä ostat? jos nyt kauppaa ei olisi mistä haet maidon leivän lihan auton jne?

Arre Kougappi

Tiedoksi vaan, että Sukarilla on ollut myös muita liiketoimia. Hän on kasvattanut sikoja, myös kuljettanut ja myynyt huonekaluja suoraan autosta nuorempana. Mies painaa töitä aamusta, ilta myöhään, tunnen hyvin.

Voidaan myös ajatella, että kuljetuspäällikön tehtävä on aivan turha, koska jokainen voisi myös kuljettaa valmistamat tavarat itse.

Jos Suomessa olisi enemmän ,,Topi Sukareita,, ja vähemmän byrokraatteja ja populisteja vallassa, niin mitään lainanottoa ei tarvitsisi.

Olavi Mansikka

tulee hinta vastaan. silloin asikas maksaisi kuljetuskustannukset todellisina. ja edelleen miten kuluttaja tutustuu tuotteeseen.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Ymmärrän logistiikasta kohtuullisesti ja siksi en näe, että toisten tekemien ja jalostamien tuotteiden myyntipaikkojen lisäämisellä meidän elintasomme paranee. Tuotteen hinta vaan nousee mitä enemmän on välikäsiä, joten tällaista yrittäjyyttä en arvosta.

Olavi Mansikka

vaikka kuljetukset maksaisi asiakas. kerro mulle miten saan tuoteen näkösille? arvaas paljon olis kate jos joka kaupunkiin pitäisi laittaa kauppapaikka? ei lompsa kestäs kenelläkään....

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #9

Pihvi tässä oli Se Sukarin huudahdus yrittäjyyden ja Suomen noususta. Tartuin siihen enkä ole samaa mieltä, että Ideaparkkeja lisää rakentemalla Suomi lähtisi nousuun. Yrittäjä ja yrittäjä, siinä on ero. Tätä yritin tuoda esiin. Meidän tulisi ennen kaikkea tukea sellaista yrittäjyyttä, joka tuottaa, valmistaa tai jalostaa tuotteitaan esim. vientiin eikä esim. kampaamoyrittäjiä.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #11

kyllä sun poitti on metsässä. Kauppa on erittäin tärkeä asiakkaan ja yrittäjän välissä. tavarat mitä valmistetaan on 10-10000 € välissä. alarajalla olevia ei kuluttaja edes tiedä. Jos otettas sun kuva että valmistaja suoraa myy. samoin kuin kauppaa kohtaa esittämäsi arvostelu ei paljoa olis tarjolla. mikäli laittaisin myymälän pystyyn tlis kustannuksia hintaa lisää reilusti. vuokra siinä 2000€ sähkä, vesi nettiyhteydet jne. sisutaminen myyjän palkka. hinta ei tuplaantuis vaan olis huomattavasti enemmän. Ja firman tuotteet kun eivät pienellä markkinaalueella tuota tarpeeksi. Sukarihan on ollut kauppamies koko elämänsä. Jotain järkeä nyt väitteisiin.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #13

Enhän nyt kaikkea kauppaa ollut poistamassa. Älä nyt karrikoi.

En vain näe, että Ideaparkkeja perustamalla Suomi lähtisi nousuun.

Ps. Tilaan netistä mm. musteet, musiikin jne. Englannista saisi huonekalujakin edullisesti.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #14

yrittäjiä on nuo kauppiaatkin. ruokakauppa käsittääkseni kanssa on ihan omalla vastuulla pystyssä. "Oikea yrittäjyys on sitä, että tuotetaan, valmistetaan tai jalostetaan itse." Tämähän on suoraan sinun näppäimistöltä? Olen itsekkin pyörittänyt B to B-sektorilla myyntifirmaa. Työaika oli 05-18 tyypillisesti konttoripäivänä. Matkustaessa meni monesti ilatyöhän tuonne 21-24. Et siis arvosta tämmöistä yrittämistä.

Kaupat toki tarvii oman osuuden että tulee toimeen. mitenhän maidon tilaat? ja ruuan englannista? Oikeastaan aika mielenkiintoista kun puhut suomen nousemisesta. ja samaan aikaan ilmoitat tilaavasi muualta. no kukin tyylillään. itse pyrin kaikessa suosimaan suomalaista. on sitten kauppa tai mikä tahansa. S-ketju on poikkeus. liian isoksi ja liian hallitseva mun makuun...

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #16

Osta eurolla, myy kahdella - yrittäjyys on rahastusta, ei muuta.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #17

ei kate tuota luokkaa ole. jollain aloilla on. toisaalta kuvastaa hyvin suhtautumistasi yrittäjyyteen. Ja olethan sä jyväsparkin hallituksen jäsen. voinkin siis käyttäjänä kysyä miksi niin kallista?

ps. lupaan kyllä ottaa sulta tuon mikäli joskus päädyt tuoteisiimme valinnassasi. ei se nosta kuin 25€ tuotteen hintaa.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #18

Voit kysyä kaupunginisiltä miksi yhtiön pitää maksaa osinkoa n. 1,5 milj. euroa.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #20

eli siellä on vain kumileimasin. Hallitus päättää lain mukaan mitä yhtiö maksaa. Toki yhtiökokous menee edelle. Mikäli päätää toisin. Kokeile joskus yrittämistä niin ehkä arvostat hiukan yrittäjiä.

Ja perussuomalaisten edustajan kun olen hyvinkin paheksun kun käytät ulkomaalaisia. Toki se on sun oiekus. samoin kuin mulla paheksua sun käytöstä ostamisessa.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #22

Minähän arvostan yrittäjyyttä. Lue tarkemmin.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #25

"Osta eurolla, myy kahdella - yrittäjyys on rahastusta, ei muuta."

tämä tukee yrittäjyyttä? mieti nyt kirjoituksiasi vähän. kyllä mullakin on kate ihan kohdallaan. ostan raaka-aineet työn jne.. siihen kohtuullinen kate päälle. Yrittäminen ei ole hyväntekeväisyyttä. kaikki alennukset on pois omasta toimeen tulosta.

Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen Vastaus kommenttiin #17

Ehkä se kaksi euroa on turhan paljon, mutta entä euro ja kaksikymmentä senttiä? Kyllä vähittäiskauppaa tullaan aina tarvitsemaan ja on myös muistettava, että kaikkea tavaraa ei saa myytyä siihen kahteen euroon, joskus voi joutua tyytymään alelaarista saatuun viiteenkymmeneen sentiin tai voi jopa joutua kuskaamaan kamat kaatopaikalle kun ne eivät kenellekään kelpaa. Silloin se yksi euro on puhdasta tappiota.

Arvostelua on herättänyt myös ns. Kauttalaskutus. Meijeri roudaa maidot ja jugurtit suoraan tehtaalta kaupan vastaanottolaiturille mutta keskusliike hoitaa laskutuksen ja kuorii siitä muutaman prossan. Helppoa jokaiselle osapuolelle mutta joidenkin mielestä täysin tarpeetonta riistoa ka ilmaista rahaa keskusliikkeelle. Keskusliike on kuitenkin jeuvotellut pitkäaikaiset sopimukset, alennukset, kuljetukset jne ja kauppias pääsee näin helpommalla.

Pirjo Jokinen Vastaus kommenttiin #14

"Ps. Tilaan netistä mm. musteet, musiikin jne. Englannista saisi huonekalujakin edullisesti."

Isämmaanpetturi.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #21

Tilasin Saksasta autonkin... Mutta käytin suomalaista bulvaania.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Arre
Ongelma on siinä, että toiset toivoo kauppakeskuksia halvan tonttimaan perään, no ok. Sitten ihmetellään, että kuinka tämä liikeidea ei mennytkään läpi. Kaupat synytvät ja kuolevat ihan luonnonlakien mukaan. Ideapark oli tuhoon tuomittu jo syntyessään, ei toimi.

Perusongelmana toki se, että niissä on kiva käydä ja ostaa pari jätskiä tai muutama DVD-levy. Ei toimi kun sisämarkkinat tapetaan pikkuhiljaa valtion toimesta, vähentämällä verotuksen kautta ostovoimaa jota yrittäjämyönteinen Kokoomus taas koittaa tappaa nostamalla ALV:tä. Ikea tappoi Sukarin visiot jo alkuvaiheessa. Ei sen kummempaa. Kirpparilta löytyy muuten ihan kivaa tavaraa eli se siitä...

Ei homma toimi yhden katon alla, kun kauppiaat kilpailevat verisesti asiakkaiden lompakoista tai luottokorteista. Ostaisko toi nyt uuden leivänpaahtimen tai kesämekon...Tällä hetkellä.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

No joo. Se on sitä tautia, mitä meillä päin on liikkeellä. Vaan mitäs sanot siitä, että Turussa vuokrattiin kiinteistö kaupungin käyttöön yksityiseltä ja veronmaksjaien rahoilla tehtiin jotain kolmen miljoonan remppa ja paikat eivät vieläkään ole kunnossa.

Ai niin noiden parkkitalojen kanssa. Turun tori revitään auki muutaman dollarin tähden muutamaksi vuodeksi, vaikka parkkitilaa on sadan metrin päässä aina vapaana. Jyväskylä no jaa...synnyinkaupunkini on ihan oma lukunsa. Joko Kesyn tontille on rakennettu jotain?

Pirjo Jokinen

Sukari aloitti siitä kun osti markalla porsaan ja myi sen isona sikana kahdella.

Kauppiaan rooli välissä on se kun maksaa tavaran varastoinnista aiheutuvat kulut, mainostaa (tyrkyttää) kuluttajille.

Eikä ne kassaneidit ja varastomiehet siellä ilmatteeks tee hyvänhyvyyttään hommia.

Loettakaa nyt tommonen paskanjauhanta! Antakaa ihmisten tehdä töitä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset