Itsenäinen ajattelija Elämmekö unessa?

Suomalaisilla Euroopan korkein älykkyysosamäärä

Näin on mikäli uskomme Oulun yliopiston dosenttia Edward Duttonia. Ja miksi emme uskoisi, sillä hän viittaa tuoreeseen tutkimukseen, jossa suomalaisten älykkyysosamääräksi on saatu yli 105. Maailmallakin korkeammat lukemat on saatu vain Japanissa, Koreassa ja Kiinassa. Miten me sitten voisimme tätä älyämme hyödyntää? Minusta ainakin me voisimme kylmiksi kausiksi vuokrata jonkun lämpimän paikan eteläisiltä leveysasteilta, jotta voisimme sinne siirtyä joukolla. Eihän täällä tarkene. PS. Uutinen bongattu Ilta-Sanomista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (62 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Itä- ja länsisuomalaisten geneettinen ero on valtava. Ehkä tässä tutkimuksessa ei ole eriytetty itä- ja länsisuomalaisa, vaikka perusteita siihen olisi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Yritysjohtajista Suomessa ainakin lähes 80% tulee länsisuomalaisen rodun piiristä. Luin tällaisen tilaston muutama vuosi sitten.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kuinka suuri osa yritysjohtajista on ruotsinkielisiä, onko siitä tialstoa?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Hmmm...Lienee viisaampi, kun en kommentoi mitään :)

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

...huonoja kokemuksia tällaisista älykkyyksistä eri mantereiden välillä vertailemisista ja niiden esille ottamisista :(

Käyttäjän Mikko-VilleMtt kuva
Mikko-Ville Määttä

Ehkä ylivertaisen älymme turvin noudatamme optimaalista rahapolitiikka, joka mahdollistaa superyhteiskunnan kehittämisen. No ei, käytämme sitä todellakin lämpimien paikkojen kohtuuhintaisiksi tekemiseen. Eli eiköhän vuokrata tai osteta :)

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Mehän voisimme vuokrata ajattelijoita pienemmän älykkyysosamäärän maihin Euroopassa. Ensin vaikka joku filosofi?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Hyvä vitsi, laitetaan se kalsareissa hilluva Pekka Himanen sinne Euroopan maihin, hän saisi niihin tolkuttomasti nousua monenkirjaviaan kirjojaan. ;-)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kuten 700 000 maksanut himanen?Kyllä on järki karannut kauas Suomalaisilta,ilmankos älykkyys ei ole järjen mitta.Ei olisi muuten mahdollista nykymeno.Kieltämättä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Onnittelen, ehdit juuri hitusen edelle kommentoimaan tätä Himasgatea.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Mobile phone eli kännykkä oli korkean älymme tuotos. Minä uskon, ettei se jää ainoaksi innovaatioksi.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Älykkyysosamäärää, hommafoorumia ja maahanmuuttoa yhdistää se, et jos jonkin niistä mainitsee kirjoituksensa otsikossa, niin kirjoitus nousee "suositumpiin puheenvuoroihin" riippumatta sisällöstä. :)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Näissä avauksissa on se riskinsä, että joku odottaa blogistin esittävän jotain keskimääräistä älykkäämpää niin kuin nytkin. No, minulle riittää tässä avauksessa se Mensan testi, jossa minun äo. todettiin olevan 118.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Jonkun jenkkisivun nettitestistä tuli pari vuotta sitten huvin vuoksi kokeilun tuloksena 186, mutta veikkaisin että tulokset oli sovitettu sivuston kohdeyleisölle.

Lukioikäisenä Mensa olisi nipin napin huolinut jäseneksi.

Olavi Mansikka

enpä oikein usko tänkään palstan perusteella. Moni "tohtorikin" antaa itsestään täällä ihan eri kuvan.

Susanna Kaukinen

Ei mikään titteli kerro kenestäkään mitään.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Tällä palstalla taitaa päästä enemmän esille SÄO, someälykkyysosamäärä.

Susanna Kaukinen

Ja siis nää IQ-jutut on täysin höpöjä, mutta jos nyt jotain haluaa sanoa, niin sen, että meidän koulut aiheuttaa vähemmän vakavia vaurioita lasten ajattelkykyyn kuin muissa maissa.

Erkki Joonala

Suomalaisilla euroopan korkein ÄO? Ei voi pitää paikkaansa, tämän todistaa äskettäinen EU-vaalitulos. Jos äänikuningas on sellainen pölkkypää kuin Stubb on osoittanut olevansa, mitä tämä kertoo äänestäjistä? Valitettavasti ei mitään imartelevaa.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

http://www.oululehti.fi/etusivu/esterin_ik%C3%A4v%...

Kannattaa katsoa,varsinkin suvakkien joille ei tosi-asiassa meinaa maahanmuuttajien todellisuus mitään.Pääasia että saadaan itseään mainostaa tyyliin "minä se tiedän ja minä se puolustan,kunhan oma itse ja suvaitsevuuteni tulee esiin"On harmillista että muutakin löytyy.

Tässä maassa on järki ja maalaisjärki(varsinkin)kadonnut jo 1990 asti.Älykkyys ei kirjoista opittuna oikein sovellu reaali maailmaan.Se että Suomi on myyty ei oikeastaan todista älystä kuin sen oleellisimman,eli sen että rahalla saa,ja suhteilla vielä enemmän.

Jouni Nordman

Tässä varmaan otettu tilastoista huomioimatta, kaikki Suomen ylemmät virkamiehet ja suurin osa kansanedustajista, sillä nämä vääristävät tulosta liikaa alaspäin :)

Aslak Koivuila

Koko ÄO on suht kyseenalainen käsite ja hankala mitattavaksi.
Ei pidä luulla, että itseä älykkäämmät olisi hyviä ihmisiä.

Mitä älykkäämpi eläin, sitä varmemmin tappaa huvikseen.
Delfiinit vetää sille päälle sattuessaan sukeltajia syvyyksiin eikä päästä pintaan, osaa jopa repiä sukellus naamarin pois.
Simpanssit ja norsut on vaarallisia.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Huolestuttavaa tuloksessa oli, että miltei puolet väestöstä on edelleen keskimääräistä tyhmempää.

Pauli Leinonen

Onneksi tässäkin kolikossa on se kääntöpuoli!

Käyttäjän sikandertuomas kuva
Tuomas Sikander
Käyttäjän marjukkakaakkola kuva
Marjukka Kaakkola

Tätä voidaan hyödyntää niin, että valtaa jaetaan kansalaisille suoralla demokratialla. Keskimääräinen älykkyys nimittäin sisältää tietysti tosiasian, että joukossa on myös keskimääräistä älykkäämpiä ja vähemmän älykkäitä.

Silloin kun valtaa saa käyttää vain muutama ihminen, on riskinä, että päätökset ovat mitä sattuu, kuten on nähtykin. Sen sijaan jos valtaa saa käyttää koko kansa kansanäänestyksellä ja aina vain yhdestä asiakysymyksestä kerrallaan, saadaan todelliseen hyötykäyttöön koko kansan älykkyys.

Suomalaiset osaavat vaikka mitä, mutta itsetuntomme on kovasti huono ja luulemme kovin helposti, että aina pitää olla "joku muu" joka tietää paremmin.

Suomi lähtisi todelliseen nousuun, jos demokratiaa annettaisiin laajoille, älykkäille kansanjoukoille.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Tässä tulee mieleen joku Watch Tower kultti jonka kerman kerää Nykissä istuva anonyymi hahmo. Myös tällaiset järjestelmät ovat jenkkityyliin hienosti hiottuja koneistoja ja malli on kopioitu suoraan politiikkaan, ihmisten riistämiseksi ja orjuuttamiseksi.
Jos täällä niin paljon omillaan ajattelevia älykköjä olisi niin kyllä sen edustus valtakoneiston huipulla enemmistönä ja selväpäisyytenä näkyisi.
Vaan ei näy.

Meitä kehuttiin juuri Euroopan älykkäimmikäksi kansaksi.
Epäilen sitä.

http://m.iltasanomat.fi/tiede/art-1288707457817.html

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Jos juttu on totta, ei se sitä tarkoita että kaikki suomalaiset olisivat älykkäitä.

Tasan ei käy nääs onnen lahjat. Suomessakaan.

PS. Tähän on päästy yksiselitteisesti peruskoulun vuoksi. Peruskouluun otettiin malli DDR:stä, ja tähän sitä on sitten jouduttu. Kyllä olisi vaan pitänyt uskoa porvareita jotka peruskoulua aikanaan kiivaasti vastustivat, niin oltaisiin ÄO:ssakin muun maailman tasolla.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Voiko älykkyyttä oppia koulussa? Eikös se ole viisautta mitä oppikirjoista omaksutaan. Älykkyys on jotain jota on tai sitten ei ole.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Älykkyyttä opitaan nimenomaan koulussa. Se on kehittyvää lajia, joka taantuu, jos sitä ei pidetä vireillä.

Viisautta opitaan elämänkoulussa, jos opitaan.

Viisautta ei pysty mittaamaan mikään testi.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #35

Älykkyys on lahjakkuuden osa-alue, eikä sitä niinkään voi oppia. Tutustupa Mensan määrittelyyn älykkyydestä. Mensa mittaa älykkyyttä kuviopäättelytestillä eikä niitä ns. voi opiskella.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #36

Yritätkö selittää että suomalaiset ovat jotenkin geneettisesti älykkäämpiä kuin muut?

Ja vähätteletkö myös peruskoulun merkitystä?

Et sano näitä suoraan, mutta olen haistavinani rivien välistä.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #37

Itse viittasit älykkyytemme johtuvan peruskoulusta. Katsot siis, että mitä parempi koulumenestys niin sitä älykkäämpi ihminen. Mensan mukaan älykkyyttä ei määritellä noin. Sen halusin tuoda esille. On totta, että älykkyys on sopimus ja määrittelykysymys, mutta otsikonkin mukaisesti tässä viitataan älykkyysosamäärään ja testeihin, jotka eivät ole yks yhteen koulu menestyksen kanssa.

Pekka Kohonen Vastaus kommenttiin #38

On kai aika selvää, että jos meillä on keskimääräsitä korkeampi älykkyysosamääri niin se johtuu sosiallisista eikä geneettisistä tekijöistä. Eli siitä, että tasa-arvoisessa yhteiskunnassa on vähemmän todella köyhiä (jotka olisivat kasvaneet epä-stimuloivassa ympäristössä), kaikilla lapsilla on kunnolliset neuvolapalvelut, tasokas peruskoulu kehittää älyä. Jne. Esimerkiksi ns. Flynnin efekti voi ainoastaan johtua sosiaalisista tekijöistä (joihin luen ravinnolliset).

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Älykkyystestistä riippuen ne mittaavat enemmän tai vähemmän opittuja ominaisuuksia. Opittua päättelykykyä tuskin kokonaan voi eliminoida.

Käyttäjän vesaluoma70 kuva
Vesa Luoma

Tällaisista tutkimuksista tulee mieleen,seuraavaa: "mutta joka itsensä ylentää, se alennetaan", " viisas ihminen ei turvaa ihmis viisauteen, vaan Jumalaan",...

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Jumala loi ihmisen älylliseksi olennoksi ja antoi sille maan ja eläimet vaalittavaksi...

Käyttäjän vesaluoma70 kuva
Vesa Luoma

En väittänytkään, että opiskelu on syntiä. Lähinnä kyseenalaistin tunnetuilla lauseilla, kyseisellä asialla ylpeilyn, joka voi johtaa lankeemukseen. Kaikissa kansakunnissa on älykkäitä ja vähemmän älykkäitä.
Meillä nokia hypen vasta puolena on henkinen pahoinvointi,hajonneet perheet, hylätyt lapset,päihteet, ym.....
Yleensä tällaisen ihmisviisauden ihannoinnin taustalla on rahan ahneuden synti, mitenkä sitä saisi kerättyä mahdollisimman paljon.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #41

Vastuullinen ihminen käyttää omaa järkeään ja viisauttaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

... kohta on onnistunut hävittämään suurimman osan Luojan muita luomuksia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tatu Vanhasen tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat vain keskikastia Euroopan älykkyystilastoissa. Esimerkiksi britit olivat korkeammalla.

Kiinan, Korean ja Japanin menestys perustunee heikäläisten kirjoitusjärjestelmän mukanaan tuomaan opittuun kykyyn hahmottaa pienien kuvioiden pieniä yksityiskohtia, joten Mensan älykkyystestien genre on heille hyvin tuttu ja normaalia arkipäivää.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Jossakin kirjassa jopa väitettiin, jotta itäaasialaisilla aivopuoliskojen työnjako on erilainen tästä syystä; eurooppalaisillahan kielelliset toiminnot ovat kokonaan vasemmalla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ainakin sellainen ilmiö heikäläisten keskuudessa on havaittavisssa, että ainoastaan koulunpenkillä englantia oppineet saattavat olla täysin kykeneviä lukemaan ja kirjoittamaan vaikeatakin tekstiä vaivatta, mutta siitä huolimatta he eivät ymmärrä puhuttua kieltä juuri lainkaan eivätkä osaa itse ilmaista itseään suullisesti.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #51

Korostaako koulujärjestelmä? Minäkin aloitin aikanaan englannin opinnot vielä niin, jotta vain käännettiin edestakaisin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #52

Opetusmenetelmillä on ratkaiseva merkitys miten aktiivisesti oppii kieltä käyttämään.

Käyttäjän opakonda kuva
Olli Suominen

"Kiinan, Korean ja Japanin menestys perustunee heikäläisten kirjoitusjärjestelmän mukanaan tuomaan opittuun kykyyn hahmottaa pienien kuvioiden pieniä yksityiskohtia, joten Mensan älykkyystestien genre on heille hyvin tuttu ja normaalia arkipäivää."

Koreaa tosin kirjoitetaan hangulina tunnettuna aakkoskirjoituksella, joka sisältää vain joitain kymmeniä erilaisia kirjaimia. Näinollen korean kirjakieli tuskin kehittää "[kykyä] hahmottaa pienien kuvioiden pieniä yksityiskohtia" yhtään sen paremmin kuin muidenkaan aakkosiin perustuvan kirjoitusjärjestelmien hallitseminen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Särkyneitä toiveita - miks täytyi käydä mulle näin, et osattomaks onnesta jäin

http://www.youtube.com/watch?v=IH5qy-llhC0

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Yllättävän vähän nyt tällä kertaa me suomalaiset alennamme itseämme,vaikka sitä tietty pitää olla aina vähän joukossa.

Tämä siis kommenttien perusteella.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Älykkyys on perittyä, viisaus opittua.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eikö kuitenkin ole oletettavissa, että älykäs ihminen oppii nopeammin ja älynsä myötä mieltää oppimisen tärkeyden elämässä paremmin?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Varmasti näin, älykkäällä on lähtökohtaisesti enemmän potentiaalia oppia ja hyödyntää oppimaansa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Yhtä hyvin, Makkonen, toisinkin päin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Älykkyys on mitä kulloinenkin älykkyystesti mittaa.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Älykkyysosamääräni on suomalaista keskitasoa. Yleisesti eli maailmanlaajuisesti katsoen lienen aika älykäs. Tästä johtuen (viisaudesta) olen tullut siihen tulokseen, etten anna perussuomalaisten puh.joht. Soinin huulenheittopolitiikallaan huijata itseäni.
Joten en suin surminkaan tule äänestämään hänen edustamansa puolueen ehdokasta missään vaaleissa. Sanotaanhan, että tyhmyydestä sakotetaan. Niihin sakkoihin eläketulolaisena minulla ei ole varaa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Olen sen aina tiennyt. Muutkin suomalaiset ovat älykkäitä.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Mitä sillä saa? Mihin se riittää?

Esko Kotilainen

Tulee itä alueilta mistä suomalaisetkin ovat kotoisin,pohjois siperiasta.Koman alueilta,siitä itään ja kaakkoon olevilta alueilta,mistä suurin osa myös kiinalaisista ja korealaisista,japanilaisista myöskin polveutuu.Tällä ei ole mitään tekemistä venäläisten kanssa.Mutta sillä on tekemistä sillä tosiasialla että,geneettisesti suomalaiset kuuluvat ryhmään ,joka on ainutlaatuinen.Älykkyys on kehittynyt olosuhteiden pakosta,jossa heikompi aines on karsiutunut pois,vuosituhansien saatossa.Juuri näillä alueilla.Suomalaisten tai sen aikaisten heimojen,miksi niitä voisi kutsua,irtautuminen ja tuleminen länteen lienee arvoitus,mutta kuitenkin voimme nähdä että,miespuoliset periytyy näiltä alueilta,taas naispuoliset likinnä itä-ja varsinaisesta euroopasta.Geneettisesti.Eli saattapi olla että ,ovat joitain sotaisia heimoja jotka tavan mukaan ovat ottaneet vaimojaan matkan varrella.Tämä selittänee sen,miksi suomalaiset,tällä tavoin sulautuneina,vaikka heillä onkin korkea älykkyysosamäärä,niin he ovat hitaita käyttämään sitä hyödykseen.Verrattuna juuri esim.japani,kiinalais ym.yhteisöihin.Mutta aikansa miettittyään kyllä pääsevät suht koht ratkaisuun.Asiassa voi olla myös paljon vaikutuksia,ruotsalaisella verenperinnöllä,mikä väkivalloin aikoinaan suomeen tuotiin,kristinuskon voimalla joka esti ns. suomalaisuuden esiintulon,häpeällisenä,takapajuisena,tyhmänä.Jännittävä ajatus,mutta periaatteessa,meillä voisi olla aivan sama uskonnon suuntaus kuin japanilaisilla,kai kiinalaisilla.Onneksi älyykkyyttä ei voi kukaan varastaa keneltäkään.Lienee ainoa asia tässä maailmassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"mutta kuitenkin voimme nähdä että,miespuoliset periytyy näiltä alueilta,taas naispuoliset likinnä itä-ja varsinaisesta euroopasta.Geneettisesti."

Täh?

Meinaatko, että Suomessa syntyneillä tyttölapsilla on samoista vanhemmista erilaiset geenit kuin poikalapsilla?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kysymys on kai siitä, jotta äitilinjat tulevat enemmän Euroopasta (siis mitokondrion dna).

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Pojan "älykkyys" periytyy äidiltä. Tytöllä kummaltakin. Kognitiiviset kyvyt tuppaavat (ainakin osaksi) olemaan x-kromosomissa.

"The excess of males over females in the lower range of IQ distribution has long been recognized (Penrose 1938). Recent large-scale longitudinal studies have shown male excess at both ends of the distribution of IQ scores. Moreover, these differences in variance between the two sexes (males show consistently higher variance), although generally small, are stable over time (Hedges and Nowell 1995). These observations are consistent with the notion that at least a proportion of cognitive function as measured by current tests is determined by genes on the X chromosome"

http://genome.cshlp.org/content/10/2/157.long

Taitaa silti olla niinkin, että ihmisen aivot, (kuten kaikki muukin) muokkautuvat myös elämän aikana. Geenit asettavat rajat, elämä on niiden rajojen löytämistä tai löytämättä jättämistä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Aivokuoren ohjelmointi muodostuu ihmisen elämän aikana.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Millaiset otokset tässä vertailussa oli?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset