Itsenäinen ajattelija Elämmekö unessa?

Humalassa tehtyjen toilailujen vähättelyn on loputtava

Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin kirjoittaa jälleen hyvin. Hän nostaa esille sen vaietun teeman, että kuinka Suomessa vähätellään humalassa tehtyä töpeksintää. "Sehän oli vain humalassa"; kuulee usein sanottavan. Ulla Appelsin kirjoittaa: "Juovuksissa tehtyä väkivaltaa ei saisi puolustella, vähätellä tai piilotella sen enempää kuin muutakaan väkivaltaa. Väkivalta on väkivaltaa riippumatta siitä, millaisia juomia sitä ennen on nautittu. Uhrille ei varmasti ole väliä, hakkaako joku nyrkillä naamaan kännissä vai selvin päin. Ei uhrin kipu siitä vähenee, vaikka lyöjä olisi kuinka kivassa nousuhumalassa tahansa." Henkirikoksista 80% tehdään alkoholin vaikutuksen alaisena ja pahoinpitelyistäkin 70%. Ulla Appelsinin kirjoituksen voi lukea täältä: http://m.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288682877994.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Vähätelläänkö niitä?
Taitaa olla myytti.

Missä tuomiossa sanotaan että tuomion lyhyyteen vaikuttaa humalatila, mitä vahvempi, sitä lievempi?

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Lue Appelsinin kirjoitus. Siinä esimerkki vähättelystä.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Minä syön appelsiinin. Riisun ensin ja syön suihini. (Vappu)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #3
Mikko Saarinen

Rattijuoppo tappoi oman setäni kymmenen vuotta sitten. Ajoi tuhatta ja sataa mäennyppylään väärää kaistaa suoraan setäni autoa kohti.

Oikeudessa kaveria nuhdeltiin ja hän sai ensikertalaisena ehdonalaista. Endonalaista, vaikka oli juuri tappanut ihmisen omalla autollaan! Ilmeiseste humalatila katsotaan oikeudessa lieventäväksi asianhaaraksi.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Ikävä tapaus.

Valitettavasti näitä on.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ymmärtääkseni, esimerkiksi muiden julkisuudessa käsiteltyjen juttujen perusteella, noita kuolemaan johtaneita liikenneonnettomuuksia on käsitelty kuolemantuottamuksina, joista on yleisesti jaeltu ehdollisia tuomioita. Sinänsä siis humalatila ei ole ollut mikään lieventävä asianhaara.

Se on sitten ihan eri asia, pitäisikö humalatilan olla koventamisperuste, koska siinä on aika lailla tietoisesti lähdetty nostamaan omaa onnettomuusriskiä.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #15

Humalassa ajo autolla on sinällään rangaistava teko, jos siinä aiheuttaa vahinkoa toiselle.

Koventamisperusteena humalatila taitaa olla juridisesti vaikea yhtälö.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ei vähätellä, mutta Appelsin esittää asian näin jotta pääsisi osoittelemaan sormellaan vähän lisää - tapojensa mukaisesti.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Minusta esille nostettu asia on ajankohtainen monesta syystä. Ei siitä pidä vaieta ainakaan sen takia, että itsekontrollia on alennettu nauttimalla alkoholia.

Tapio Suhonen

Siis väärin sammutettu...tai sammuttaja väärä: Näinhän se on aina IDEOLOGISOIDUSSA politiikassa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

No en olekaan ennen lukenut tämän Appelsinin kirjoituksia. Aika lailla keskittyi yhden henkilön humalakäyttäytymiseen. Tuoreempiakin esimerkkejä olisi varmaan löytynyt.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Tässä voisi tietenkin viitata Väätäisen puklaukseen tai Hakkaraisen kikkelikuvaan. Niitäkin myös media on tuonut esille siinä valossa, että ne olisivat hyväksyttävämpiä tai ainakin ymmärrettävämpiä humalatilan takia. Toki väkivaltainen teko on astetta vakavampi kuin nuo edellä mainitut.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Itse jätin ihan tarkoituksella Väätäisen ja Hakkaraisen nimeämättä. Alkoholin vaikutuksen alaisena tehdyt rikokset ovat erittäin suuri ongelma Suomessa. Siihen ei auta yksittäisten alkoholiongelmaisten esiinnostaminen mitenkään. Pikemminkin tuntuu siltä, että isojen herrojen mokailu humalapäissään antaa jonkinlaista helpotusta jatkaa vanhaan malliin niille, joiden päihdeongelma on riistäytynyt käsistä.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #13

Juomakulttuuri pitäisi muuttua. Millä keinoin, siihen en osaa nyt vastata tässä, mutta ainakin uutisoinnilla siihen voisi yrittää vaikuttaa.

Käyttäjän vesaluoma70 kuva
Vesa Luoma

Synnin teko on synti,oli tila mikä tahansa.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Appelsinin kirjoitus ilmentää naisvihaa (feministien näkemyksen mukaan). Väkivallan voidaan katsoa syntyvän a: viinan juomista, tai B: siitä, että miehet sortavat väkivallan avulla naisia.

Väitteet, jonka mukaan väkivaltaa voitaisiin vähentää viinan juontia vähentämällä ovat antifeministisiä ja naisvihaa ilmentäviä, koska ne eivät selitä väkivallan johtuva miesten naisiin kohdistamasta sorrosta.

Juhani Penttinen

Nimimerkki Ulla Appelsinin sanoma tämän hetken syrjäytymisvaarassa olevalle alle 18-vuotiaalle nuorukaiselle jolla kenties tilillään juopumuspidätyksiä, sakkoja pahoinpitelyistä,näpistyksistä jne on : "Jatka samaan malliin, elämäsi on pilalla, ikinä et saa anteeksi tekojasi vaikka kuinka maksat sakkosi ja nokit tuomiosi ! Minä ja minun uskovaisena miellellään hurskastelevat nahkamäkikamut kivitämme sinua hautaan asti !"

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset