Itsenäinen ajattelija Elämmekö unessa?

Kannabis altistaa nuoren sydän- ja verisuonitaudeille

Tutkijat selvittävät 2000 tapausta, joissa kannabiksen epäiltiin aiheuttaneen terveysvaikutuksia. Niistä 35 tapausta koski sydän- ja verisuonitauteja. Näistä joka neljännes kuoli. Keski-ikä oli 34 vuotta. Kannabiksen haittoja vähätellään, mutta uuden tutkimustiedon valossa terveysriskit ovat suuria. Älä aloita ja äläkä edes kokeile. Raittiina on turvallisempaa. ... HS http://www.hs.fi/m/ulkomaat/Tutkimus+Kannabiksen+k%C3%A4ytt%C3%B6+voi+al...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Rohki rajuja johtopäätöksiä maassamme, mutta ehkä tästä tulisi vähän lisäselvyyttä siihen, miksi?

http://www.medicaldaily.com/drunk-and-high-science...

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Jospa linkittäisin tähän alkoholikuolemista 2012 kaikista ikäryhmistä:

http://tilastokeskus.fi/til/ksyyt/2012/ksyyt_2012_...

"41 Alkoholiperäiset taudit ja tapaturmainen alkoholimyrkytys = 1960"

Mielenkiintoista on nähdä, että esim. hermostosairaudet taikka ravitsemuksesta johtuvat syyt lähentelevät samoja lukemia alkoholin kanssa. Tästä syystä pidän tuota HS:n uutisointia nollaluokkana.

Lainaus HS:tä: "Tutkijat selvittivät 2 000 tapausta,... 35 oli sydän- ja verisuonisairauksia... joka neljäs heistä kuoli... Pienen otoksen vuoksi tulokset eivät ole täysin luotettavia... käyttäjät myöntävät muiden huumausaineiden, kuten amfetamiinin ja kokaiinin, aiheuttavan terveyshaittoja, mutta vähättelevät kannabiksen haittoja."

Eikö tullut mieleen, että sekakäyttäjät tekevät eniten tuhoa itselleen? Aivan sama kuin väärinkäyttäisi lääkkeitä yhdistelemällä kaksi eri lääkettä, joiden yhteisvaikutus voi olla tappava.

Ihminen päättää itse mitä elämällään tekee ja mitä juo, syö tai tekee päätöksiä. Siihen ei kenenkään pidä puuttua, ellei ihminen aiheuta vaaraa muille kuin itselleen.

Älä sinäkään puutu muiden tekemisiin ja tuota HS:n uutisointia kannattaa ajatella vähän kriittisemmin kuin hurahtaa täydessä uskossa levittelemään.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Huumeiden käyttö on kriminalisoitua, joten kyllä siihen yhteiskunta puuttuu.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Jos minä nappaan tästä lennon Hollantiin, Portugaliin, Sveitsiin, New Yorkiin, Kaliforniaan tai Espanjaan, niin ei puutu. Tai no, julkisella paikalla Kaliforniassa tai New Yorkissa saisi n. 80 euron rikesakon maksettavaksi.

Miten perustelemme maailmaa nähneille ihmisille omat kieltolakimme?

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

>#2/TR: "Ihminen päättää itse mitä elämällään tekee ja mitä juo, syö tai tekee päätöksiä. Siihen ei kenenkään pidä puuttua, ellei ihminen aiheuta vaaraa muille kuin itselleen."

Tähän mielipiteeseen on helppo yhtyä tietenkin varauksella, ettei yhteiskunnan tarvitse eikä pidä puuttua elintavoista johtuvien sairauksien ja muiden haittojen hoitamiseen. Vaan jokainen hoitakoon kaikki seuraamuksensa. Kriteerin raja voidaan asettaa esimerkiksi tasolle: jos voidaan (perustellusti) epäillä näiden johtuvan elintavoista. Todistustaakka olkoon elintapaeläjällä.

Ville Pohjankoski

Kai tämä sääntö koskee myös: alkoholin käyttäjiä, tupakoitsijoita ja huonoja hiilihydraatteja syöviä, liikuntaa harrastamattomia...?

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Tämä tutkimus on täyttä tuubaa. Koeasetelmasta ei voi vetää minkäänlaisia johtopäätöksiä kannabiksen vaikutuksista. Tällainen tutkimus pitää tehdä siten, että otetaan iso populaatio, jaetaan se kahteen ryhmään kannabiksen käytön perusteella, kontrolloidaan muilta vaikuttavilta tekijöiltä ja sitten katsotaan onko ryhmien välillä eroa. Tämä tutkimus ei anna minkäänlaista tietoa siihen, mistä taudit johtuvat.

Tuossa Hesarin linkissä löytyvästä videosta vielä väitetään virheellisesti (toivottavasti vahingossa), missä lehdessä julkaisu oli. Nainen sanoo jutun olleen Journal of American Medical Association -lehdessä, joka on korkealaatuisimpia lääketieteellisiä tiedejulkaisuja.

Ville Pohjankoski

Tutkimus on tuubaa tai ainakin vääristelty totuus. 50-luvulla kannabiksen piti tehdä naisista hedelmättömiä ja miehille piti kasvaa tissit. No, nuo uhkakuvat eivät toteutuneet, keksitään muuta.

Mistä tiedän tutkimuksen olevan huuhaata? Vaikkapa siitä, että kannabiksen polttajia on maailmassa varmaankin jokunen sata miljoonaa. Jos väite sydäntaudeista ja äkkikuolemista pitäisi paikkaansa, tipahtelisi porukkaa maailmanlaajuisesti tuhat määrin joka ikinen päivä. Äkkikuolema tai hidas kärsimyskuolema liittyy enemmänkin alkoholihuumeeseen.

Käyttäjän hapotusjahapatus kuva
Anttijuhani Tuominen

Tämä kannabiskeskustelu on loputon ja upottava eipäs-juupas-suo, jossa väittelijät yrittävät laulaa toisiaan suohon koskaan siinä onnistumatta, koska kaikki osallistujat ovat umpikuuroja vastapuolen argumenteille. Joten samat perustelut puolesta tai vastaan ilmaantuvat lähes päivittäin jonkun puheenvuoron kommenttiketjuihin.

Mielestäni tämä kysymys yhden lääke- ja huumekasvin haitoista ja hyödyistä on jotenkin eksynyt raiteiltaan. En pidä itseäni tarpeeksi objektiivisena, neutraalina ja asiantuntevana arvioimaan kannabiksen lääketieteellisiä vaikutuksia tai sen runsaan ja pitkäaikaisen käytön haittoja, mutta pointti ei olekaan tämä. Mikä se sitten on?

Huumekieltolain haitat ovat valtaisat koko siviilisaatiollemme. Itse huumeongelma on siihen verrrattuna mitätön kansanterveydellinen ongelma. Huumekieltolaista ei ole mitään apua huumeongelman hoitamisessa, päinvastoin se on toiminut huumerikollisuuden katalyyttina ja kasvualustana, luonut huumekaupasta maailman toiseksi suurimman bisneksen ja korruptoinut yhteiskuntaa ja vääristänyt maailman taloutta. Huumeiden käyttö ja tuotanto on monikymmenkertaistunut kieltolain aikana pelkästään siksi, että kieltolaki tekee huumeista hyödykkeen, jossa voitot ovat 10-500 kertaisia.

Eikö yksinkertaista olisi ottaa huumeet pois kaduilta aitoon yhteiskunnalliseen kontrolliin?

En epäile lainkaan Jarmo Nahkamäen hyvää tarkoittavia motiiveja huumekysymyksessä. Epäilen vain sitä, että hän ei ole ajatellut asiaa loppuun asti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset