Itsenäinen ajattelija Elämmekö unessa?

Windows XP:n tuki loppuu tänään

Pankki pelottelee sillä, että jos järjestelmää ei ole päivitetty ja verkkorikollinen saa haltuunsa pankkitunnukset niin mahdollisia taloudellisia menetyksiä pankki ei korvaa.

Minulla on siis kymmenen vuotta vanhassa pöytäkoneessani Windows XP. Koneen kiintolevy vetelee jo viimeisiään, joten koneenkin uusiminen on ajankohtaista. Ostanko siis uuteen koneeseen Windows 7 vai 8:n? Seiskan tuen on ilmoitettu loppuvan 2020.

Viime joulukuussa kaikista käyttöjärjestelmistä Windows XP:n osuus oli vielä 17%.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Osta uus. Minä ostin 23.3.2014. Pöytäkoneen hankin. Ostokseni/windows 8 on ollut ihan ok, eikä edes vaikea oppia. Kun tekee 8.1. päivityksen, niin sammutuskin hoituu entiseen tapaan. Minulla oli xp.

Mikko Saarinen

Ainakin Firefox selaimessa "user agent" merkkijonon voi vaihtaa. Eli vaikka sinulla olisikin käytössä XP ja Firefox 18, niin selain voi ilmoittaa pankin sivustolle sinulla olevan Windows 8 ja Firefox 28.

Tässä listaa, mikä se eri käyttiksillä on:

http://stackoverflow.com/questions/228256/operatin...

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Pankkien on aika vaikea väistää vastuutaan jos asiakkaana toimit pelisääntöjen mukaan. Toki niiden huoli on ymmärrettävä ja on päivänselvää olevan kummankin osapuolen etu, että homma hoituu mahdollisimman turvallisesti.

Eli kantsii kyllä vaihtaa nettikone uudempaan. Ei sen kummempaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En oikein ymmärrä tuota tunnuslukuongelmaa, sillä niistähän käytetään vain yhtä kerrallaan silloin, kun itse kirjautuu pankin sivustolle. Vaikka joku hakkeri juuri sen tunnusluvun saisikin haltuunsa (mikä jo sinänsä on epätodennäköistä), niin sitä ei voi käyttää toistamiseen.

Kukapa nyt skannaisi koko tunnuslukulistaansa nettiin.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Jos tehdään näköissivu ja rahat ohjataan hakkerin tilille.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Jep, mutta tuolla ei taas ole mitään tekemistä XP:n eikä ylipäätään käyttöjärjestelmän kanssa. Näköissivulle voi päätyä vaikka koneessa olisi mikä käyttöjärjestelmä.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Käytetty konekin voi olla hyvä vaihtoehto.

Yrityskäytöstä poistettu Lenovon tai HP:n läppäri voi olla pitkäikäisempi kuin marketti-pc.

Tsekkaa vaikka nuo ja jos haluat voit vaikka minun kautta kysyä myös hintaa sillä mulle tulee myös tavaraa tuon takana olevan tukun kautta.
http://www.sunmarket.fi/tuotteet.asp?ID=2&GID=128

Käyttäjän POOL kuva
Olli Porra

Ei tietoturvallisuus ole pelkästään Windowsin palomuurin ja virustorjunnan varassa, jos käytössä on jokin ilmainen tai maksullinen torjuntaohjelma, esim. Norton, F-Secure, Panda tai vastaava. Ettei vain olisi kyse konekaupan ja käyttöjärjestelmän myynnin edistämiskampanjasta. Kuka kertoo puolueettoman totuuden?

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Tietoturvallisuus ei ole ainoastaan palomuurin ja virustorjunnan varassa vaan käyttöjärjestelmän haavoittuvuuksilla on myös suuri merkitys, enää niitä ei korjata jos uusia löytyy. Tai korjataan mutta korjaukset eivät tule enää yleiseen jakoon vaan ainoastaan kalliiseen hintaan premium asiakkaille.

Toki suurelta osin XP-hysteria on konekauppaa edistävää mutta on siinä pieni perä mikä kannattaa ottaa todesta. Esim kaikilla sivustoilla, jopa täällä usarissa olevia mainoksia ei kannata enää klikkailla.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Aion käyttää XP:tä edelleen. Ostin neljä vuotta sitten kannettavan, jossa oli optio käyttöjärjestelmän vaihtamiseksi XP:ksi ja vaihdoin sen heti koska XP on kevyt ja Microsoftin yleiseen tasoon nähden stabiili käyttöjärjestelmä. En ole kertaakaan joutunut asentamaan XP:tä uudelleen, se on toiminut koko ajan ilman ongelmia. Myöhemmin asensin rinnalle Ubuntun. Nyt viime viikkoina olen laittanut XP:n siihen kuntoon, että sitä voi käyttää melko turvallisesti myös tuen loputtua. Tein uuden käyttäjäprofiilin, jolla on rajatut käyttöoikeudet, asensin Comodon palomuurin, poistin automaattiset päivitykset käytöstä jne.

Pankkihommat voin hoitaa linuxin puolella, joten en näe mitään ongelmia XP:n käytön jatkamisen suhteen. Yrityksissä oli vielä muutama vuosi sitten normaalia käyttää XP:tä Vistan sijaan. Vasta Windows seiskan ilmestyminen alkoi hitaasti vähentää XP:n käyttöä. En ostaisi tässä tilanteessa uutta tietokonetta vaan kärkkyisin yrityksiltä poistuvia käytettyjä koneita ja asentaisin niihin linuxin XP:n tilalle tai rinnalle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset