Itsenäinen ajattelija Elämmekö unessa?

Maitopurkin korkista

Valio on ottanut käyttöön korkin kevyt- ja täysmaidoissa. Aikaisemmin ne ovat jo tulleet erikoismaitoihin. Hyvää kierrekorkissa on, että maitoja voi nyt säilyttää vaakatasossa ja helpompi avattavuus kuin taittopurkeissa. Maidon voi siis ottaa myös mukaan matkalle pelkäämättä läikkymistä. Valiolta korostetaan, että korkki ei nosta maidon hintaa.

Muistan vielä ajan jolloin maitoa myytiin litran muovipusseissa. Monet leikkelivät niistä matonkuteita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Mikko Saarinen

Hyvä idea, mutta tuotekehitys on jäänyt puolitiehen.

Muovikorkillista purkkia ei voi laittaa kartongin keräyslaatikkoon ja korkin irroitus purkista on työlästä. Eli korkin alle pitäisi suunnitella repäisynauha ja korkkiin vetäisyrengas.

Joni Syväniemi

Voi laittaa kartongin keräykseen korkkeineen päivineen. Jotenkin kai ne sitten siellä tehtaalla siivilöidään pois.

Lienenköhän sitten kovinkin muutosvastainen kun jotenkin vain tykkäsin vanhoista purkeista enemmän. Mielestäni ne oli helppo avata ja avausmekanisi jopa nerokas. Tosin, kuten Nahkamäki kirjoittaa, iso etu kierrekorkissa on se, että avattuja purkkeja voi säilyttää jääkaapissa miten päin vain!

Mikko Saarinen

Ei keräyskartongin joukkoon saa muovia laittaa. Ei sitä pystytä millään erottelemaan kartongin joukosta. Pulpperiin joutuva muovi pilaa ison satsin massaa. Paperitehtaissa jopa silikonien käyttö on kielletty, koska jossain vaiheessa ne voivat päätyä pulpperiin.

Joni Syväniemi Vastaus kommenttiin #5

Minulla ei ole mitään omakohtaista tietoa aiheesta, mutta:

http://ammattilaiset.valio.fi/portal/page/portal/a...

"Tölkkien muovikorkit voi laittaa kierrätykseen menevien tölkkien mukaan, sillä tölkkien muoviosat voidaan käyttää polttoaineena kartonkitehtaan voimalaitoksessa."

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Korostan, että taittosuu on yksinkertaisuudessaan nerokas, kaatonokka joka toimii kaatamisessa parhaalla kuviteltavissa olevalla tavalla ilman, että kaatonokkaa on varsinaisesti edes tarvinnut valmistaa,
on todellakin nerokasta, kuin myös astian jäykkyys on huomattavan korkea.

Se ei ole mielestäni muutosvastaisuutta jos osaa/haluaa arvostaa arkipäiväisen esineen funktionaalisen muotoilun helmeä,
silloinkin kun tuotekehityksen ja markkinointiosaston välille voidaan vetää yhtäläisyysmerkki, jotka lähinnä siis yrittävät keksiä uutta markkinoitavaa.

Nämä muovisuut ovat järjestään hankalampia kaataa, tölkin nenän ehkä tärkein funktio,
kaataminen kärsii näissä innovaatiossa, valion tölkki on kelvollinen kompromissi.

Vaan ensin tulleet litistyvät tölkit päällä olevalla taittoläpällä ovat aivan hirveitä kaataa,
olen mieluummin ilman maitoa tai mehua kuin alennun läikyttämään sellaisella.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Korkkipurkeista saa helposti pakastepurkkeja mehuille...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ja meillä on vieläkin käytössä maitopusseista kudottuja mattoja.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Itse säilytän avattuja tölkkejä jääkaapin ovessa,
siitä niitä on helpointa käyttää, ovai auki, tölkki auki, kaato kuppiin, tölkki takaisin kaappin ja sulkeminen, kolmella sormella suorittuva harmoninen liikesarja.

En ala Valion innovaationkaan vuoksi säilyttää avattuja(kaan) tölkkejä kyljellään ja räpläämään mekanismia kahdella kädellä ja rasvaisista näpeistä lipsahtaneita korkkeja pöydän alta konttien.

Tästä päästään toiseen innovaatioon joka Euroopassa antoi odotuttaa itseään luvattoman kauan,
nimittäin jääkaapin ovikahvan avausmekanismi joka työntää oven irti magneettisesta tiivisteestä jotta jääkaapin ovea ei tarvitse nykäistä auki.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Muistan, kun maitoa myytiin irtomyyntinä. Asiakkailla piti olla oma hinkki mukana. Ensin irtomyynti mitattiin varrellisilla litran mitoilla, myöhemmin tuli koneellinen litran syöttö kerrallaan nappia painamalla.

Siihen aikaan oli myös pullomaitoa myynnissä. Ensin pullot olivat läpinäkyvää lasia, mutta muuttuivat myöhemmin ruskeiksi, koska ne kestivät auringon valoa paremmin.

Pullojen jälkeen tulivat ensin nykyisenlaiset "Purepak" -tölkit, jotka sitten 60-luvun lopussa vaihtuivat pusseiksi. Pussit olivat myynnissä vain kolmisen vuotta ja niiden ongelmaksi muodostui vuotaminen (jos sattui kassissa osumaan johonkin terävään pakkauksen kulmaan) sekä ruokapöydässä epäkäytännnöllisyys, kun piti olla pussin kaatoastia erikseen eikä senkään avulla saavutettu kovin hyvää kaatokäytännöllisyyttä.

Sitten siirryttiin takaisin tölkkeihin, jotka ovat olleet myynnissä monta vuosikymmentä, joten kyllä ne ovat toimivuutensa osoittaneet. Yhdessä vaiheessa ruotsalainen Tetrapakin patentin omistaja olikin maailman kolmanneksi rikkain mies.

Vera Välimäki

Allekirjoittakaa vetoomus turhien muovikorkkien poistamiseksi pakkauksista:
http://www.adressit.com/muovikorkit_pois_maitotolk...

Kaatonokallinen tölkki toimii mainiosti eikä tuota ylimääräistä muovijätettä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset