Itsenäinen ajattelija Elämmekö unessa?

Windows XP:n tuki loppuu 8.4.2014

Pankki pelottelee sillä, että jos järjestelmää ei ole päivitetty ja verkkorikollinen saa haltuunsa pankkitunnukset niin mahdollisia taloudellisia menetyksiä pankki ei korvaa.

Ostanko siis uuden käyttöjärjestelmän Windows 7:n vai 8:n? Seiskan tuen on ilmoitettu loppuvan 2020. Pöytäkoneeni on kymmenen vuotta vanha, joten kyseeseen voisi tulla myös koneen uusiminen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Ota rinnalle Ubuntu käyttöjärjestelmä ja käytä sitä pankkiasioissa. Google löytää suomenkieliset ohjeet, käytä dvd levyä tallennukseen cd oli minulla liian pieni.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Kiistos vinkistä, jos ei ole vaikeaa niin voisin kokeilla.

Janne Suuronen

Minulla meni kolmisen varttia Ubuntuntun asentaminen samaan koneeseen XP:n rinnalle. Käynnistyessä aina ensimmäisenä kysyy, että kumpi käyttöjärjestelmä käynnistetään. Lisäksi bonuksen Ubuntu näkee Windows XP:n tiedostotkin, joten vaikka varmuuskopiot tuli tehtyäkin niin silti vanhat kuvat ovat myös Ubuntun puolella käytettävissä.

Muitakin Linux-pohjaisia vaihtoehtoja en. Joidenkin mielestä vaikkapa Mint on käyttäjäystävällisempi vanhoille Windows-käyttäjille.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Linux:in käyttö ja sen harkinta ovat usein liian vaativaksi koettuja toimia tavalliselle kansalle. Tietotekniikka on vaikeaksi koettua, ja helppoutta ja helppoa mieltä otetaan mistä saadaan. Yhteenliittyminen jonkin populäärijärjestelmän alle luo turvaa, oli järjestelmä miten vaikea ja huono tahansa. Sellainen on ihminen.

Uusi ei sinällään ole vaikeaa esim Ubuntussa tai Mintissä, mutta rohkeus ja vaivannäkö on harvinaisia ominaisuuksia. Tarvitaan siis uutta kohdatessa.

Linux voi olla investointi, mutta sillä suunnalla koetaan paljon vastusta. Olen törmännyt jonkin verran tähän suhtautumiseen.

Luulen, että Microsoftin suosion takaa löytyy viimein pelko tietokoneita kohtaan. Vaikea sanoa, että ovatko tajunneet itse tämän ja käyttäneet asiaa tietoisesti hyväkseen. Todennnäköisesti ainakin intuitiivisesti.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Poistuvaan käyttöjärjestelmään tehtaillaan vähemmän uusia haittaohjelmia, mutta aina on mahdollisuus uusien turva-aukkojen löytymisesta joita ei päivitysten puuttuessa enää paikata. Vaihtaminen tai rinnakkaisen käyttöjärjestelmän asentaminen pankkiasioita varten lienee tosiaan paikallaan.

Windows 8 ei ollut minun makuuni, mutten varsinaisesti osaa sanoa kumpi olisi parempi, se vai 7.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Miten verkkorikollinen saa pankin tunnukset jotka ovat paperilla ja jokaista yhteydenottoa varten oma salasana, ja vielä toimenpidettä varten vahvistustunnus ? Jos rahojen pysyminen pankissa olisi jollain tapaa riippuvainen Windowssin turvallisuudesta, niin silloin kai mikään tili ei olisi turvassa.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Niin ja välillä tulee vielä pankista tekstiviestikin.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Miten verkkorikollinen saa pankin tunnukset jotka ovat paperilla ja jokaista yhteydenottoa varten oma salasana, ja vielä toimenpidettä varten vahvistustunnus?"

Esimerkiksi kaappaamalla verkkoyhteyden siinä kohtaa kun käyttäjä on sen tunnuksen naputellut. Ja olet tosiaan oikeassa, mikään tili ei ole täysin turvassa - kysymys on riittävästä todennäköisyydestä, jolla turvatoimet pystyvät väärinkäytön estämään. Siksi meillä on Windowsin lisäksi palomuurit, virus- ja vakoiluohjelmatorjunta sekä pankilla tietysti omansa.

Käyttäjän KalleLeinikka1 kuva
Kalle Leinikka

Linux Mint on mielestäni hyvä vaihtoehto. Mint perustuu Ubuntuun ja on yhteensopiva sen pakettien kanssa.

Ubuntussa itseäni häiritsee sen search-tracking ominaisuus, joka on tosin kytkettävissä pois päältä, mutta joka ei mielestäni edes ajatuksena sovi open source maailmaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jarmo N.,

Nosta rahasi pois pankista ja kätke puolet seteleistä patjasi alle ja puolet perunakellariisi.

Käyttäjän ErkkiHietalahti kuva
Erkki Hietalahti

Pankit ovat myös aika tavalla MS-riippuvaisia ja omien tukihenkilöitten laiskuuden vuoksi uhkailevat vakavilla haavoittuvuuksilla. Eihän tuo nyt sovi seinillekään, että ovat itse nykyisen verkkopankkijärjestelmänsä luoneet, niin sitten varoitellaan käyttäjiä MS:n huolimattomuudesta. Uusi win-versio ei tee uhkakuvista yhtään helpompia ja jokapäiväisillä päivityksillä yritetään pestä vain kädet puhtaaksi ja siirtää vastuu käyttäjille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset