Itsenäinen ajattelija Elämmekö unessa?

Saako turbaani päässä ajaa linja-autoa?

Kyllä saa, Suomessakin. Autoliikenteen työantajaliitto (ALT) ja auto- ja kuljetusalan ammattiliitto (AKT) ovat päässeet sopuun työehtosopimuslain tulkinnasta. Sikhimiehellä on oikeus käyttää turbaania työssään. ALT:n mukaan sopu koskee vain turbaanin käyttöä eikä esimerkiksi naiskuljettajien huivin käytöstä ole sovittu mitään.

Onhan tämä merkittävä päätös. Ulkoinen tunnusmerkistö voi olla identiteetin kannalta oleellista ja kulttuurillinen tunniste.

...

Aiheesta kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Ilkka Huotari

Poisto. Eli äänestän tyhjää.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kysymys kuuluu, että miksi tästä on edes keskusteltu?

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Nobinan liikennejohtaja Mårten Winqvist muistuttaa, että kyseessä on turvallisuustekijä. "Matkustajien täytyy pystyä erottamaan kuljettaja työasun perusteella." Näin siis vuosi sitten turbaanin käyttöä vastustettiin.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Loistavaa! Toisaalta aika huvittavia olivat perustelut siitä, miten liikenneturvallisuus vaarantuu tai että miten matkustaja ei tunnista kuskia, jos tällä on turbaani päässä.

Veturimiesten esimerkki toissa kesänä Ruotsissa oli hykerryttävä. Ohjesääntö kun kielsi shortsit, ja keli kun oli helteinen, veturimiehet keksivät korvata pitkät housut hameella. Hameen käyttökielto olisi ollut sukupuoleen kohdistuvaa syrjintää, ja näin episodin lopputulos oli shortsien käytön salliminen.

Kari Lyytikäinen

Poissa (= EVVK)

Kommentti kuitenkin ... mikäli työnanta hankkii ja osoittaa ns."virkapuvun", niin sitä on käytettävä. EU -direktiivitkin määräävät jo turvallisuussyistä käytettäviksi yhtenäisiä työ- l. virka-asuja. Unohtamatta suojakypärää, mitkä nekin ovat värikoodattuja (esim. pomoilla on valkoiset ja sähköasentajilla siniset kypärät).

Autonkuljettajat olivat aikaansa edellä jo vuosikymmeniä sitten käyttämällä samankaltaisia virkalakkeja kuin rautatievirkailijat. Tuo perinne on sittemmin ehtynyt ja asukokonaisuudet rehottavat, valitettavasti.

Olisihan se hassua, jos asusta ei voi tunnistaa poliisia, postinjakajaa, hitsaria, lentoemoa jne. jne.

Kuten mainittua, jos työnantaja osoitta direktiivin mukaisen työ- l. virkapäähineen, niin sitä on käytettävä, eikä silloin pidä edes puhuta vaihtoehtoisesta aatteen tai uskonnon mukaisesta päähineestä.

Jos Paavi puhuu kansalle hiippa päässään, niin ei Hän sitä käytä linja-autoa ajaessaan. Se olisi virkavirhe.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ei se taida ihan noin mennä. Iso-Britanniassa on melko paljon sikhejä ja siellä poliisitkin voivat käyttää turbaania. Kyseessä on EU-maa.

Sampo Haarlaa

Ainakin Metrossa firman toimitusjohtaja sanoi jotakin suunnilleen "kunnioitamme päätöstä ja turbaanin pitää olla firman väreissä."

Ja mikäs siinä, onhan maailmalla paljon Sikhejä joilla on turbaani jossa on poliisin/armeijan/yms. tunnukset.

http://media-cache-ec0.pinimg.com/736x/90/88/13/90...

https://sp1.yimg.com/ib/th?id=H.4529568278971349&p...

Turbaani vaan on mörkö monille, koska se viittaa Islamiin.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Saa ajaa ja kyllä mäkin puolisokeana tunnistan dösäkuskin vaikka sillä olisi sulkapäähine päässä.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Loistava liikeidea. Jospa joka kuskilla olisikin oma päähine - turbaani, baskeri, suikka, sulkapäähine, pipo, lierihattu, olkihattu, Hankkija-lippis, pillerihattu - niin asiakas saisi kerätä arjen iloksi vaikka koko sarjan, vähän kuin keräilykorttien kanssa!

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Lääkärit puolestaan voisivat ajella päänsä kaljuksi, kuten Sinuhekin teki. Lääkäripula helpottuisi, kun alan naisvaltaistuminen loppuisi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset