Itsenäinen ajattelija Elämmekö unessa?

Mallia Sveitsistä

Sveitsiläiset hyväksyivät juuri kansanäänestyksellä maahanmuutolle kiintiöt. Tulos velvoittaa hallituksen kirjaamaan tämän laiksi.

 

EU:n kansalaisilla on ollut muutama vuosi vapaa pääsy Sveitsin työmarkkinoille. Nyt voittaneen kannan mukaan tätä voidaan rajoittaa. Tämä taas on vastoin EU:n säädöksiä työvoiman vapaasta liikkuvuudesta. Nyt on siis odotettavissa vääntö Sveitsin ja EU:n välillä.

 

Sveitsissä on noin puolen miljoonan muslimivähemmistö. Esityksen kannattajien mielestä työperäisen muuton seurauksena ei ole muuta kuin lisääntyneet ulkomaiset suurperheet

 

Nyt otetaan siis mittaa kansallisvaltiosta suhteessa EU:iin. Suomi ei siis ole yksin EU ja maahanmuutto kriittisyydessään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (144 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Minulle sopii Sveitsin malli. Ihminen on ennen EUakin päässyt mihin tahansa maailmalla, jos häntä on tarvittu.
Sveitsi muuten ei ole varsinainen EUn jäsenvaltio. Sekin minulle sopisi.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

EU:lla ja Sveitsillä on ollut sopimus vapaasta liikkuvuudesta.

Pekka Heliste

Ja monesta muustakin asiasta. Nyt nuo muutkin asiat avataan uudelleen, ei Sveisti voi valita rusinoita pullasta

Alun perin Sveitsi hyväksyi paketin, mutta haluaa nyt käsitellä yksipuolisesti yhden asian uudestaan

Sitä EU tuskin hyväksyy ja pahimmassa tapauksessa Sveitsi joutuu tullimuurin taakse

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #4

#4
Maailma muuttuu Pekka. Mikään ei ole pysyvää. Silloin pitää reagoida. Norjassa on jo kouluja, joissa norjalaiset ovat vähemmistönä.

Miten Suomi suhtautuisi maahanmuuttoon, jos Venäjältä tulisi miljoona mamua? Sitä vaaraa ei tosin ole, kun taloutemme on niin kuralla.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #24

EK on vaatinut ainakin 500000 venäläisen tuomista Suomeen

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Ehdotan että käytetään Euro-18-keppiä Sveitsille ja poistetaan heidän vihamielinen CHFEUR 1,20-devalvaattori-rahapainopeginsä. Eiköhän tuollainen taludellinen pelote saa sveitsiläiset kiinnittämään huomiota.

Tosin... Ei-saksalaisille Euromaille on näemmä varattu idealistisen naiivin märän rätin rooli. Veikkaanpa että tällaista keppiä ei oteta kun se on kerta niin epämukavaa koskea rahapolitiikkaan tms.:

http://samimiettinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1131...

Alexius Manfelt

Arvoisa Jarmo, nyt pitää Suomen kohdalla muistaa, että jo 50-luvulta lähtien meillä on ollut yhteiset työmarkkinat muiden Pohjoismaiden kanssa, ja suurin hyötyjä oli Suomi, jola lähetti liikaväestöään Ruotsiin töihin. Siis paljon ennen Sveitsiä. Tämä koskee myös Norjaa ja Islantia, jotka eivät ole Euroopan Unionin jäsenmaita, mutta Schengen sopimukseen toki liittyneitä, jota taas UK ei ole tehnyt.

Monimutkaista? Niin se elämä on, vaan Sveitsi on meille huono esimerkki ja kovin erilainen taloudeltaan ja toiminnoiltaan. Ei kannata apinoida, ollaan vaan ihan suomalaisia!

Antti Jokinen

"Ihminen on ennen EUakin päässyt mihin tahansa maailmalla, jos häntä on tarvittu."

Juuri näin. Joillakin (yleensä, eu-intoilijoilla)on sellainen harhakäsitys, että Suomesta ei päässyt kuin lomille ulkomaille ennen eu-jäsenyyttä.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Olen samaa mieltä Jarmo! Sveitsi ja Norja ovat euroopan kroisiksia mutta itsenäisiä. Sopisi minulle myös.

Bai Hu

Sveitsi on päättänyt asioistaan itsenäisesti varsin oivalliseen malliin. Screenaavat listalta pois ne, joista ei ole Sveitsille hyötyä. Päinvastoin kuin haloslaisessa Suomessa screenattiin pois ne, joista olisi voinut olla jotain hyötyä Suomelle. Huomattavaa on se, että Sveitsissä asiaa kysyttiin kansalta, joka demokratian mukaisesti esitti kantansa. Koskakohan meillä uskalletaan järjestää kansanäänestyksiä vastaavista asioista? Tuskin koskaan. Suomalaiset poliitikot elävät vallan tunteesta ja kansa voikin äänestää "väärin" ja siinäkös poliitikoilta meneekin pasmat sekaisin.

Käyttäjän teemukakkuri kuva
Teemu Kakkuri

No ei nyt niin kovin asiaa. Suomessa järjestettiin Euroopan Unioniin liittymisestä kansanäänestys 16.10.1994.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen Vastaus kommenttiin #18

Siis neuvoa-antava, peräti toinen ja samalla viimeinen kansanäänestys itsenäisen Suomen historiassa. Upeaa.

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala Vastaus kommenttiin #18

mutta ei eurosta! ja euro on juuri suurin syy talousongelmiin Suomessa.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Kummaa riemua. Sveitsiläisten päätös, 50,3 prosentin äänin,koskee lähinnä EU-kansalaisia. Persut ei nyt sitten pääse patatiskaajaksi Zürichiin vaikka löytäisivät itsenäisesti työpaikan.

Sveitsin on soviteltava päätös EU:lle sopivaksi taikka sitten luovuttava tavaroiden vapaasti liikkuvuudesta. Kovat tullit sveitsiläiselle rautatiekalustolle ja lääkkeille, jollei työvoima saa liikkua vapaasti ETA-alueella.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kummaa riemua"

Sveitsiläiset osoittivat että kansallisvaltiolla on voimaa vastustaa keskusvallan typeriä päätöksiä. Suomihan on vallastaan luopunut edusmiestensä välityksellä eivätkä nämä asiasta viitsi edes keskustella joka on häpeän paikka Suomen edustukselliselle demokratian kuvatukselle.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Mielestäni EU ei ole Sveitsin keskusvalta. Sveitsi ei ole liittynyt, eikä tule koskaan liittymään EU:hun. Ja, jos rusinoiden kaivamisesta pullasta puhutaan, niin sitä tekevät monet EU:n jäsenvaltiotkin, esim. Ruotsi, Englanti, puhumattakaan Saksasta, jonka ehdoilla koko ruletti pyörii.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sveitsi ei ole kansallisvaltio, vaan monikansallinen liittovaltio, jossa nyt saksankielinen osa jyräsi ranskalaisen. Moni siellä tuntee, että "liittovaltion keskusvalta" joutuu toteuttamaan typerän päätöksen.

Miksi niin halutaan hehkuttaa tällaista päätöstä, joka kohdistuu suomalaista työnhakijaa vastaan? Haluttaisiinko sveitsiläisiltäkin kieltää työnteko Suomessa?

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita Vastaus kommenttiin #37

Ei Sveitsi ole kieltämässä keneltäkään työntekoa. Sveitsi vain, toisin kuin Brysseliin, Washingtoniin ja rähmällään oleva Suomi, haluaa noudattaa paikallisuuden periaatetta, jota EU noudattaa vain juhlapuheissaan.

Se, että Sveitsi on huijattu mamuttajien peliareenaksi, on harmittava episodi itsenäisen Sveitsin historiassa, muttanyt siellä on ryhdytty korjaustoimiin itsenäisen demokratian perinteitä noudattaen.

Taas yhden askelen verran olen enemmän sitä mieltä, että meideän suomalaisten piitäisi ottaa mallia sveitsiläisistä monessa asiassa. Aloitetaan vaikkapa todellisen demokratian toteuttamisesta ja käännetään vallan pyramidi toisin päin: vähiten valtaa (ja byrokratiaa) keskushallinnolle ja eniten valtaa kylä -ja kaupunginosatasolle.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros Vastaus kommenttiin #37

Toistan Kuikka itseäni: Ihminen on päässyt ennen EUa ja pääsee mihin tahansa maailmalla EUn jälkeen jos häntä tarvitaan. Töihin, turistina, miten tahansa.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Jokaisella maalla pitäisi olla mahdollisuus rajoittaa maahan muuttoa, jos sille ei ole tarvetta. Suomella ei liene tällä hetkellä mitään tarvetta ottaa maahan uusia asukkaita, kun esimerkiksi työpaikkoja ei ole tarjolla. Pelkkiä elättejähän ei kannata ottaa, senhän sanoo järkikin. Luulenpa, että näin ne Sveitsissäkin ajattelevat.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

Vapaa liikkuvuus on ihmisoikeus kuten sananvapaus. Sitä ei tule rajoittaa valtioiden "tarpeiden" mukaan.

Venäjällä ja Kiinalla ei näytä olevan "tarvetta" sananvapaudelle..

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Eikös vapaa liikkuminen ole eri asia, kuin elätiksi jääminen?

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi Vastaus kommenttiin #55

On. Miksi puhut elätiksi jäämisestä? Tässähän rajoitetaan kaikenlaista liikkumista. Järjestelmää voisi minun puolestani muuttaa niin, että oikeus rahallisiin tukiin koskisi vain maan kansalaisia ja lisäksi tietyn jakson maassa työskennelleitä.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #61

Tarkoittaako vapaa liikkuvuus tässä sitä, että rajatarkastuksia ei saa olla?

Eli valtiolla ei saa olla oikeutta tarkastaa maassaolon edellytyksiä rajalla, eikä saa olla oikeutta rajoittaa rikollistenkaan (esim. karkotettujen ja etsintäkuulutettujen) liikkuvuutta?

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi Vastaus kommenttiin #64

Ei välttämättä. Juuri rikollisten ja maahantulokiellon saaneiden vuoksi tarkastuksia voi olla.

Vapaa liikkuvuus tarkoittaa minulle sitä, että ei vaadita oleskelulupia, viisumeita, ym rajoituksia ja kontrollia siihen, että yksilö pyrkii etsimään onneaan ja parempaa elämää itselleen ja perheelleen oman maansa rajojen ulkopuolelta.

Ainoa "maassaolon edellytys" tulisi olla voimassa oleva passi tai muu henkilöllisyystodistus.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #66

Ok, olet minimoinut haitat ilmeisesti tuosta liikkuvuuden mallista, mikä on hyvä asia. Jossain vaiheessa rikollisia jouduttaneen kuitenkin karkottamaan, joten pitäisi tietää mihin maahan karkotetaan, eli minkä maan kansalainen henkilö on. Eli kontrollia maahantuloon tarvitaan.

Lopulta käytäntö sanelee mielestäni minkä tahansa mallin toimivuuden, ei niitä oikein ideologiselta pohjalta voi vetää.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi Vastaus kommenttiin #71

Jotkin asiat ovat periaatteellisia. Varmasti Venäjälläkin on ajateltu, että on "käytännöllistä" hieman rajoittaa sananvapautta, hommat toimii paremmin niin.

Itse en ole tällä kannalla. Perusoikeudet kuten liikkumisenvapaus ja sananvapaus ovat rajoittamattomia.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita Vastaus kommenttiin #108

Mihin perustuu näkemyksesi, että liikkumisenvapaus esittämässäsi muodossa olisi jokin "ihmisoikeus"?

Valtioilla ei siis saa mielestäsi olla suvereniteettiä määrätä keitä sen alueella saa oleskella ja kuinka kauan?

Näitä "ihmisoikeuksia" ja "eläintenoikeuksia" on tapana käyttää sorkkarautana, kun yritetään mennä läpi jostain, jonka joku täyspäinen on laittanut lukkoon.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi Vastaus kommenttiin #111

Moi Seikku,

Näkemys perustuu tietysti ihan henkilökohtaiseen käsitykseen ihmisten oikeuksista ja yksilönvapauksista, mutta liikkumisvapaus on kirjattu perusoikeutena myös moniin dokumentteihin, kuten Suomen perustuslakiin.

Mielestäni valtioiden nykyisin harjoittama maahanmuuttopolitiikka rajoittaa rikkoo ihmisoikeuksia ja yksilönvapautta vastaan. Alempana olevasta kommentistasi päätellen olet myös kriittinen valtion kontrollia ja hyysäystä kohtaan, joten varmasti jollain tasolla ymmärrät tämän pointin.

Tässä Wikipedia perusoikeuksista: http://fi.wikipedia.org/wiki/Perusoikeudet ja tässä tarkemmin liikkumisvapaudesta: http://fi.wikipedia.org/wiki/Liikkumisvapaus. Jälkimmäinen alkaa näin: "Liikkumisvapaus on ihmisoikeuksiin kuuluva vapaus."

Kannatan täyttä liikkumisvapautta kaikille, jota luonnollisella tavalla rajoittaa toinen tärkeä oikeus, yksityinen omistusoikeus.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #108

"Varmasti Venäjälläkin on ajateltu, että on "käytännöllistä" hieman rajoittaa sananvapautta, hommat toimii paremmin niin."

Puhuinkin käytännöllisyydestä kansanvallassa, en diktatuurissa.

Rajoitukset ulkoa tulevalle liikkuvuudelle ei sodi mitään nykyisiä ihmisoikeuksia vastaan (paitsi joissain poikkeustapauksissa - esim. turvapaikanhaku tai omat kansalaiset).

Käyttäjän teemukakkuri kuva
Teemu Kakkuri Vastaus kommenttiin #61

Kun nyt aletaan elättejä vainota, niin tehdään se sitten kunnolla. Pois kaikki joutavanpäiväiset vammaisten palveluasunnot ja kuntoutuslaitokset. Tuet pois työttömiltä, miksi meidän niitä pitäisi elättää, prkl. Kuntien virkamiehet ne vasta turhia elättejä ovat, paperinpyörittäjät. Ei muuta kuin suolakaivoksiin, kunnon töihin. Apurahataiteilijat, yliopistoväki. Ei muuta kuin puuvillapelloille elätit.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita Vastaus kommenttiin #61

Varsin monissa oikeusjärjestelmissä (kuten esimerkiksi nyky-Suomessa) ihmisille syntyy oikeuksia asuinpaikan mukaan. Maahanmuuttajalla asuinpaikka tulee kohdemaahan.

Vapaa liikkuvuus pitää olla eri asia kuin vapaa jämähdys toiseen maahan.

Turisti ei muuta osoitettaan kohdemaahan, joten en näe mitään ristiriitaa siinä, ettenkö voisi tulevaisuudessakin käydä Sveitsissä työmatkalla tai lomamatkalla, kuten tähänkin asti.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kölhi ilmeisesti ei pidä ulko-oveaan lukittuna. Vapaa liikkuvuus on eri asia kuin vapaasti pummille asettuminen.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi Vastaus kommenttiin #56

Mistä tämä pummille asettuminen tulee? Sveitsin maahanmuuttajista lähes kaikki ovat työperäisiä. Suomessakin selvästi valtaosa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros Vastaus kommenttiin #62

Työperäisiähän kaikki. Työpaikat sitten toinen juttu. Sveitsissä ei olisi äänestetty jos kaikille tulijoille olisi työpaikka. Siis työttömät työperäiset kotoutetaan pummille.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi Vastaus kommenttiin #76

Sveitsissä on käytännössä täystyöllisyys. Jokainen työtä haluava sellaista kyllä löytää. Nyt ei äänestetty taloudellisista seikoista vaan jostain ihan muusta, "sveitsiläisen kulttuurin" puolesta.

En tiedä miksi et ole halunnut oikeasti lukea, mitä ylempänä kirjoitan, mutta olisin siis valmis poistamaan koko pummausmahdollisuuden. Eli maahanmuuttaja elättää itse itsensä ja jos ei työtä löydy, saa hän siirtyä eteenpäin. Tällaisessa tilanteessa yllättävän usein niitä töitä löytyy.

Liikkumisvapaus on ihmisoikeus. Vaaditaan aika kovat perusteet sen rajoittamiselle.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita Vastaus kommenttiin #105

Noista ihmis- ja eläinoikeuksista jo jotain sanoinkin, mutta nyt kysyn:
Mitä sinulla en sveitsiläistä kulttuuria vastaan?

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi Vastaus kommenttiin #112

Ei mitään. Mielestäni ei vain ole perusteltua rajoittaa ihmisten perusoikeuksia kulttuurin säilyttämisen vuoksi. Siihen on muita keinoja.

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki

Jakko, ainakaan minulla ei ollut isompia rajoituksia liikkua maailmalla turistina ennen EU:n tuloa. Ennenkin saatoit jäädä työperäisen maahanmuuton kautta maahan pysyvästi. Vapaa liikkuvuus tarkoittaa suunnilleen, että tulet töihin tai turistiksi. Jälkimmäisessä tapauksessa ymmärrät joskus liikkua maasta poiskin - ellet sitten satu avioitumaan kyseisen maan kansalaisen puolisoksi.
Voit nytkin liikkua EU:n ulkopuolisissa maissa hyvinkin vapaasti.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi Vastaus kommenttiin #58

Minä voin, mutta ihminen, joka on sattumalta syntynyt maahan, joka täysin hänestä itsestään riippumattomista syistä ei ole yhtä hyvässä maineessa kuin Suomi, ei välttämättä voi. Se tässä on epäreilua ja tulisi muuttaa. Vapaa liikkuvuus kaikille.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros Vastaus kommenttiin #63

Avatkaa Kolhi ovenne ja majoittakaa vai onko teillä jo täyttä.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi Vastaus kommenttiin #77

Ehkä yksi vielä mahtuisi, mutta vuokra pitää tietysti maksaa, ei missään ilmaiseksi voi asua.

Miksi yrität tunkea omia patoutumiasi minun suuhuni? Vaatiessani ihmisoikeuksien kunnioittamista eli yksilöille oikeutta valita itse oma asuinpaikkansa vaadin myös vastuuta huolehtia omasta elatuksestaan. Jos ihminen muuttaa Suomeen, hänen tulee hommata itselleen ansiotyö ja vuokrata/ostaa paikka jossa asua. Näinhän homma nytkin menee eikä tässä ole mitään ongelmaa.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita Vastaus kommenttiin #107

Jaakko Kolhi >> Jos ihminen muuttaa Suomeen, hänen tulee hommata itselleen ansiotyö ja vuokrata/ostaa paikka jossa asua. Näinhän homma nytkin menee eikä tässä ole mitään ongelmaa.

Ai menee? Ai ei ole ongelmaa? Ei siis edes yhtä pientä ongelmaa?

Anteeksi, että olen aiemmin ollut skeptinen luettuani tilastoja, joissa esimerkiksi kokonaisilla etnisillä ryhmillä on ollut kyseenalainen kunnia loistaa vaikkapa työttömyystilastoissa. Nyt kun olen nähnyt valon, äänestän tietenkin sinua EU-vaaleissa.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi Vastaus kommenttiin #113

Ongelmat kumpuavat humanitaarisesta maahanmuutosta, joka ei perustu samoille lainalaisuuksille, vaan on eräänlaista hyväntekeväisyyttä. Sen ei ole tarkoituskaan olla vastaanottajamaalle taloudellisesti hyödyllistä vaan auttaa itse muuttajia.

Humanitaarisen maahanmuuton järkevyydestä voi tietysti olla montaa mieltä. Mutta ei-humanitaarinen, ns luonnollinen työperäinen maahanmuutto toimii yleensä ihan itsestään.

Toki rajojen avaaminen kiihdyttää joitain negatiivisia ilmiöitä, kuten ylirajaista rikollisuutta, mutta se johtuu lähinnä naapurimaiden elintasoeroista ja tasoittuu samalla kun elintasoerot tasoittuvat.

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki Vastaus kommenttiin #63

Jaakko, se olisi epäreilua. Työperäisen maahanmuuton edellytys kuitenkin uskoakseni on käytännössä poikkeuksetta euroopassa että valmis työnantaja tulee voida osoittaa. Jos taas matkustaa turistina, on siihen tarvittavat asiakirjat ja rahoitukset mukana. En kyllä usko että EU-alueen euroopassa ei pääsisi niillä edellytyksillä liikkumaan, mutta ehkä jossain sotilasdiktatuurin Valkovenäjällä ja veroparatiiseissa. Se on taas toinen tarina.
Tuollainen harhakäsitys mitä esität, tuntuu olevan valitettavan yleistä ja siis tosiaankin käytännössä vain harhaa. Jotkut tahot luultavasti levittävät sitä tarkoitushakuisesti esim. liittovaltiomieliset.
Lisäksi vapauteen kuuluu olennaisena osana vastuu ja sitä vastuuta täytyy harjoittaa valtion taholta, koska suuri osa vapauden etsijöistä valitettavasti siitä viis välittää. Mikä on siinä kohtuus, sen määrittää kansainvälinen lainsäädäntö ja sopimukset.
Muutettu: Lisätty viimeinen kappale.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi Vastaus kommenttiin #78

En ymmärrä mistä puhut. Valmista työpaikkaa ei tarvitse olla, sitä voi myös tulla paikan päälle etsimään.

Vapaus ja vastuu koskee yksilöä. Hänellä on vapaus valita asuinpaikkansa ja samalla vastuu hoitaa itse oma elatuksensa. Tämä ei ole sen vaikeampaa.

Valtio tässä sotkee turhaan välissä, luo erilaisia kannustinloukkuja ja kuluttaa hirveästi rahaa oleskelulupabyrokratiaan ja ihmisten hyysäämiseen.

Rajat auki ja valtiot pois vaikeuttamasta ihmisten elämää.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita Vastaus kommenttiin #106

Hetken jo ajattelin, että puhut lämpimiksesi, mutta jokin taustalla kaiveli mieltäni, ei tuo Kölhi voi ihan menetetty tapaus olla.

Eikä olekaan. Allekirjoitan täysin tuon osan liberalismia: valtiot pois vaikeuttamasta ihmisten elämää, byrokratioineen ja kannustinloukkuineen.

Jos olet Marxisi lukenut, tiedät mitä hän ajatteli valtion tehtävän laajuudesta, kuten myös ehkä sen, mitä hän piti sveitsiläisestä valtiomallista. Muistutan tässä niitä, joiden käsitys Marxista saattaa olla aatteen sokaisema: Marx myös haukkui useita johtavia eurooppalaisia kommunisteja ja sosialisteja suoranaisesta tyhmyydestä ja idioottimaisista ratkaisuista.

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki Vastaus kommenttiin #106

No niin Jaakko, kun olet siis liittovaltion kannalla vähintään, niin siinä valossa ymmärrän kantaasi. Tosin oletan sen olevan nuoruuden suoraviivaisuutta. Lähidemokratiakaan ei vielä kovasti kiinnosta, vain koko avoin maailma, ainakin omaa nuoruuttani muistaen.
Vastuu koskee tosiaan yksilöä mutta sen toteutumisen seuranta ja valvonta on annettu valtiolle demokratiassa. Ihan ilman valvontaa se ei kyllä toteudu, esimerkkinä vaikkapa Talvivaaran kaivostoiminta noin kärjistettynä. Muut yksilöt ovat siinä vapauksien sekamelskassa kyllä aivan altavastaajia kun yksilö Pekka Perä käyttää vapauttaan, tai kuten vaikkapa jossain Filippiineillä pienet yksilöt vapaampien synnyttämien jätevuorten kimpussa ym.
Kyllähän valtiosopimuksia tarvitaan myös EU:n sisällä - meinaan jos ei siis olla rakentelemassa mitään liittovaltioita. Jolloin taas yksilön vaikuttamisella yleisesti pyyhittäisiin periferiaa.
Muutos: Korjattu korvaamalla Singapore Filippiineillä.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi Vastaus kommenttiin #121

Kritisoin tässä valtion halua kontrolloida yksilöitä ja heidän elämiään esim rajoittamalla perusoikeutta nimeltä liikkumisvapaus. Mitä nyt olen EU-byrokratiaan tutustunut niin kyllä siellä tämä kontrolloinnin halu on vähintään yhtä voimissaan. En ole mikään federalisti sinänsä, vaikka en vastustakaan EU-yhteistyötä, onhan se kasvattanut ihmisten vapauksia myös.

Talvivaara ei ole yksilö vaan yritys ja sitä koskee vastuu tekemisistään. Päinvastoin nykyään valtion mukana ollessa nämä vastuut kaatuvat lopulta veronmaksajien niskaan. Näin on jo monesti käynyt pankkien kanssa. Parempi olisi, jos yritykset ja niihin sijoittaneet ihmiset kantaisivat itse vastuunsa.

Lakeja toki tarvitaan ja niiden valvontaa, varmistamaan juuri että vastuut muille aiheutetuista vahingoista korvataan.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita Vastaus kommenttiin #131

Sori, en malta olla potkaisematta pariin kasaan.

Useimmilla valtioilla, myös liittovaltioksi pyrkivällä EU:lla on "halua kontrolloida yksilöitä ja heidän elämiään esim rajoittamalla perusoikeutta nimeltä liikkumisvapaus", ainakin jos liikkumisvapaus on jotain, mitä mielestäsi on nyt Sveitsissä rajoitettu. Esimerkiksi EU soveltaa tätä valvomalla EU:n ulkorajoja, joilla tulijoiden saapumisoikeus tarkastetaan. Liikkumisvapaus on useimmissa valtioissa YK:n kanssa tehdyn sopimuksen mukainen sisäinen liikkumisvapaus.

EU:n antamista vapauksista ei taida kovin pitkää listaa tulla. Ainakaan sellaisista vapauksista, joita kunniallisella suomalaisella ei olisi ollut jo ennen EU:ta.

Sen sijaan EU:n rajoittamista vapauksista syntyy sen verran pitkä ja ikävä lista, että ei paljon naurata. Tosin myönnettäköön, että osan noista vapauksista suomalaiset poliitikot olisivat antaneet pois, vaikkei EU olisi siitä jäsenvaltioita sitovaa ulkoista sopimusta tai "sisäistä" direktiiviä tai standardia tehnytkään.

Nettona olen itse sitä mieltä, että tulos on miinuksella, ja ensimmäinen derivaatta myös negatiivinen. Pelkäänpä, että myös toinen derivaatta on negatiivinen.

>> "Talvivaara ei ole yksilö vaan yritys ja sitä koskee vastuu tekemisistään."

Mielenkiintoinen lause. Jos Talvivaara olisi Tapio Talvivaara, sitä ei koskisi vastuu tekemisistään? Ikäväkseni osaltaan uskon tuon, meillä on ihan liikaa suomalaisia(kin), jotka tuntuvat noin ajattelevan!

Talvivaaran kohdalla, niinkuin monen muunkin (osittain) ulkolaisomisteisen yrityksen kohdalla minua kyllä pelottaa enemmän SOPA-PIPA-ACTA-TAFTA-TTIP -jatkumo, toinen toisensa perään salaisia "kauppa"neuvotteluita merentakaisten neuvottelijoiden kanssa. Niiden, jotka veivät EU:ta takavuosina kauppaneuvotteluissa kuin litran mittaa, koska jostain käsittämättömästä syystä tiesivät etukäteen mitä EU-edustajat tulevat ehdottamaan. Siis ennen kuin Snowden kertoi, että EU-päättäjien viestintää on vakoiltu järjestelmällisesti.

Katso ja kauhistu mitä tarkoittaa investointisuoja: http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2013/11/08/...

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi Vastaus kommenttiin #132

EU on vapauttanut tavaroiden, palveluiden ja ihmisten liikkumista jäsenmaiden välillä, kattaen nykyään suurimman osan maanosasta.

Aiemmin ihmisten liikkumista rajoitettiin niin että toiseen kaupunkiin muuttamiseen tarvittiin lupa. Nykyään lähes joka maassa saa jo liikkua sisäisesti, mutta maiden välistä liikkumista rajoitetaan. Euroopassa ollaan tästä päästy jo eteenpäin ja käytännössä tiukempi kontrolli koskee vasta toiseen maanosaan siirtymistä.

On selvää, että lopulta liikkumisvapaus tulee kattamaan koko maapallon ehkä joitakin yksittäisiä valtioita lukuunottamatta. Siihen suuntaan tulisi siirtyä mahdollisimman pian, jotta tämä tärkeä oikeus kattaisi mahdollisimman suuren määrän ihmiskunnasta.

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki Vastaus kommenttiin #133

Jaakko, kommenttiisi 133: Mistähän tuollaista tietoa... ei ainakaan Suomessa ole ollut tuollaista ennen EU:takaan, mutta ehkä joissain sodan ajan poikkeusoloissa olikin. Kyllä muuten sai vapaasti muuttaa ristiinrastiin jos vain talous kesti kalliit asumiset. Ja kyllä nykyäänkin kaupungista toiseen muuttaminen on usein käytännössä mahdotonta ainakin tyhjätaskulle työttömälle yhtälailla, ellei sitten aio asua jossain puistojen penkeillä.
Kotikunnan muutoksen muut rajoitukset tänä päivänä Suomessa:
http://www.maistraatti.fi/fi/Palvelut/kotikunta_ja...

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros Vastaus kommenttiin #133

Olen Kölhi useasti maininnut, että ihminen on kautta aikojen päässyt telluksellamme liikkumaan minne vain jos häntä on tarvittu. Ennen EUakin.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #135

Ei ole. Olen asunut sen verran monessa maassa ja anonut työ-ja oleskelulupia, että näin ei ole eikä tule olemaan

Ja mikäli perust pääsevät valtaan niin siirrymme Pohjois-Koreaksi

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki Vastaus kommenttiin #137

Kerroit kommentin 137. viimeisessä lauseessasi kaikenkattavasti sen ettei kommenttiisi tule suhtautua vakavasti. Viestisi kirjoitit arvatenkin ystäväsi herra Sinebrykoffin kanssa...

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #138

Persuthan aikovat sulkea rajat, ei sellsisa ole kuin Pohjois-Koreass

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros Vastaus kommenttiin #137

137, Heliste. Teitä ei siis ole tarvittu kyseisissä maissa.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #140

Kyllä minulla työsopimus oli em maihin, joten aiankin työnantajat tarvitsivat.

Ja lopulta pääsin kaikkin maihin, mutta aikaa se vei.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi Vastaus kommenttiin #135

Lauros, kuka määrittelee sen ketä tarvitaan ja missä? Tällaiset rajoitukset ovat vain tapa rajoittaa joidenkin ihmisten oikeuksia.

Se on kyllä totta, että joskus aiemmin, ennen modernien kansallisvaltioiden syntyä, on jossain mielessä ollut helpompaa liikkua paikasta toiseen. Tällaiseen tilanteeseen olisi hyvä palata ja palauttaa siten ihmisille vapaus.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita Vastaus kommenttiin #142

Haluaisit siis, että palaisimme aikaan ennen rajatarkastuksia ja rajavalvontaa. Siis yli 2000 vuotta taaksepäin.

Oletan, että haluat korjata myös muut ongelmat, jotka tuohon rajavalvontaan ovat johtaneet, eli hukata maailmasta noin seitsemän miljardia ihmistä.

Ennen Kiinan muuriakin on tosin ollut tehokasta rajavalvontaa, esimerkiksi Damaskoksessa. Palataksemme tuonkin kulkemisen esteen taakse pitäisi maailman väkiluku pudottaa suunnilleen Pohjoismaiden nykyisen väkiluvun tasalle.

Mihin kummaan voi perustua näkemys, että kuka tahansa saa mennä minne tahansa, oli siellä ennestään ketä tahansa? Ajatus on kuolleena syntynyt, mutta tuntuu elävän hyvin eurooppalaisessa itsetuhoisessa nykymukamasliberalismissa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Jäämme odottamaan EU:n vastatoimia kunhan Sveitsi keksii miten haluavat kansanäänestystään toteuttaa. Suljetaan vähäksi aikaa Sveitsin rajat vaikka vaatimalla viisumi, jota ei byrokratian vuoksi saa alle puolen vuoden. Pääseehän sieltä sitten lentämällä pois ilman viisumiakin.

Taas hyvä osoitus siitä, että kansalaisten ei pidä päästä sitovasti äänestämään voimakkaita tunteita herättävistä aiheista. Typerät populistiset päätökset syntyvät kovin helposti.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Mitään vastatoimia ei saada aikaiseksi ja elämä jatkuu entisellään, tämä Euvostoliitto ei löydä yhteistämieltä vaikka kuinka äänestettäisiin. Onneksi on vielä maita, jossa myös kansalaisia ja niiden mielipiteitä osataan arvostaa.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Siis kansalaiset eivät voi äänestää tunteita herättävistä kysymyksistä.

Vihreä Miikka Keränen väitti replikissään, ettei kansalaiset saa äänestää suuren luokan kysymyksistä, koska eivät niitä ymmärrä.

Mistä kansalaiset saavat sitten äänestää?

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Puolueiden valta kutistuisi Suomessa jos valta asiakysymyksissä siirtyisi kansalle kuten Sveitsissä.

Samasta syystä aikoinaan säädyt vastustivat valtansa menettämistä.
Siksi puolueet kompromissina saivat korvata säädyt. Valta ei kuitenkaan siirtynyt kansalle vuonna 1906, vaan puolueille.

Alexius Manfelt Vastaus kommenttiin #90

Jarmo hyvä, vuoden 1905-1906 valtiopäivät hyväksyivät yksimielisesti valtiopäiväuudistuksen. Siis neljällä äänellä nollaa vastaan. Aatelistossa äänestettiin 100 puolesta ja 8 vastaan. Mutta joka säädyllä oli vain yksi ääni ja säätyoikeuksiin puuttiminen edellytti neljän säädyn (4 äänen) yksimielisyyttä.

Käyttäjän JaniHtnen kuva
Jani Hätönen

Väittäisin että myös Suomen Eduskunta on kunnostautunut kovinkin usein kovinkin typeriin päätöksiin. Kuten vaikka muuntorangoistuksen poistaminen.

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki

Börje, EU siis näyttäisi todellisen karvansa - paisuvan byrokratiansa ja vallanjanonsa? Niinhän se voi olla, olisiko sellainen EU sitten kiva paikka yksilölle monessakaan mielessä? Ehkä on kuitenkin EU:lle edullisempaa pitää luonteensa piilossa vielä tässä vaiheessa suunniteltua paisumistaan.
Populistinen se päätös luultavasti on mutta ei typerä. Toivottavasti se käynnistää laajemmankin irtioton mm. EU:n päätösten laittomuuksista ja kompastuskivistä - jopa eurosta.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Kyse ei ole pelkästään tai välttämättä ollenkaan työvoiman tai peräti muslimien maahantulon rajoittamisesta. Katso karttaa kantonien äänestystuloksista:

http://www.welt.de/debatte/kommentare/article12468...

Saksan- ja italiankielisillä alueilla ehdotus hyväksyttiin selvällä enemmistöllä, ranskankielisillä alueilla se hylättiin. ”So haben die einzelnen Kantone abgestimmt: im italienisch- und im deutschsprachigen Teil der Schweiz überwiegend mit Ja, im französischsprachigen Teil eher mit Nein.” (Die Welt 9.2.)

Saksankielisillä alueilla sveitsiläiset saattoivat äänestää myös sitä vastaan, että heidän kyliinsä tulee liikaa rikkaita saksalaisia, jolloin asuntojen hinnat nousevat ja mersut ruuhkauttavat alppitiet ja kovaääniset saksalaiset tungeksivat juustokaupoissa. Tällä ei ole mitään tekemistä tytöömien työnhakijoiden saati muslimien kanssa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Maalla tällainen meni läpi, kaupungeissa ei. Samaa meininkiä on Suomessakin: maalaiset luulevat tietävänsä eniten kaupunkien asioista.

Koska Sveitsin teollisuudelle tällainen on pelkkää häirintää, se vesitetään lähivuosina neuvotteluissa EU:n kanssa. Voi olla, että tämä on lopun alkua sveitsiläiselle suoralle demokratialle.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Schaffhausenin kaupunki ei ole maalla mutta se on kolmelta suunnalta Saksan ympäröimä. Schaffhausenissa ehdotus sai suurimman kannatuksen, 58,1 prosenttia. Ihmiset eivät halua, että saksalaiset ostavat taloja, koska se nostaa asuntojen hintoja. Syynä ei tällöin ole työelämään liittyvä maahanmuutto. Eihän Suomessakaan keskustella venäläisten kiinteistökauppojen rajoittamisesta sen takia, että rikkaat venäläiset kuormittaisivat suomalaista sosiaaliturvaa ja veisivät kantaväestön työt.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #14

Suomessa ei enää keskustella venäläisten kiinteistökauppojen rajoittamisesta. Pari kansanedustajaa sai nimensä lehteen ja veti sen jälkeen aloitteensa pois.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen Vastaus kommenttiin #17

Ei se, että eduskunnassa edustajilla menee vellit housuun tarkoita sitä, ettei asiasta keskustella. Näin voi tietenkin helposti ajatella, jos on ajautunut ajattelussaan liian syvälle ulkoa ohjatun puoluekurieduskunnan kaikkivoipaisuuteen.

Käyttäjän MarkusYlis-Junttila kuva
Markus Ylis-Junttila

Oletko Jouni tosissasi väitteesi kanssa: "maalaiset luulevat tietävänsä eniten kaupunkien asioista"?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Upporikkaat sveitsiläiset saavat tästedes jatkaa rauhassa napanöyhtänsä kaivelua ja röyhtäilyä kotisohvillaan.

Suomenko pitäisi seurata heidän esimerkkiään, kun sellaista tehdään täällä jo liikaakin?

Pekka Iiskonmaki

#15
''Upporikkaat sveitsiläiset Suomenko pitäisi seurata heidän esimerkkiään''

Miten se Mark onnistuisi velkaisilta suomalaisilta? Aasi ei ole hevonen.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Andersson; Sveitsiläiset kaivaa napaansa ilman ulkomaanvelkaa kun me suomalaiset velaksi syömme ja piereskelemme.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Sitähän tässä ihmettelen, että miten meillä olisi varaa astella upporikkaiden jalanjäljissä.

Käyttäjän teemukakkuri kuva
Teemu Kakkuri

Ulkomaiset pankkitalletukset kelpaavat varmaan jatkossakin.
Toisen maailmansodan alla ja aikana Sveitsiin pääseminen merkitsi turvapaikkaa natsien vainoamille ihmisryhmille, kuten juutalaisille. Nyt olisi varmaan turha yrittää. Siinähän häiriytyisi rauha juustokaupassa.

Käyttäjän Mikko-VilleMtt kuva
Mikko-Ville Määttä

Öyhöttäminen tuollaisesta äänestystuloksesta on kummallista. Tuskinpa tuo on riittävä keino, jos EU aiheuttaa vaikkapa Italiassa samanlaisen talouskatastrofin kuin Kreikassa. Mitä Sveitsin kokoinen maa voisi tehdä, jos valtava määrä EU-pakolaisia pyrkisi sinne.

Keijo Räävi

Sveitsin elinkeinoelämä sai päihinsä jos tiedot Eu-työläisten määristä pitävät paikkaansa. Jopa 45% kemianteollisuuden työvoimasta tulee EU:sta.

Epäilenkin, että kansanäänestyksessä ovat puurot ja vellit menneet sekaisin. Turhan moni on äänestänyt enemmänkin islamisaatiota vastaan kuin itse asiasta.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Pääkaupunkiseudulla 43% bussikuskeista on ulkomaalaistaustaisia.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Niin on Sveitsissäkin, kun omia ei saa millään rattiin. Mitä tuosta voi päätellä.

Kannattaa mennä paikanpäälle ja asua siellä vaikka kuukausi, niin huomaa jotakin. Ei siihen tarvita kuin hiukan kielitaitoa ja mahdolllisuus tutustua hienoon, mutta vanhoilliseen maahan, jossa on monta hyvääkin asiaa hanskassa, mutta moni muu kuin keski-ajalta ja sieltä pimeltä osalta vieläpä.

Sveitsiläinen laatu ja täsmällisyys on täyttä legendaa nykyisin. Myös tuloerot ovat suorastaan kammottavat verrattuna Suomeen.

Antti Jokinen Vastaus kommenttiin #36

Itse asuin siellä 3 vuotta 90-luvulla. En havainnut siellä mitään pimeää ja kammottavaa. Päinvastoin. Mukava, kaunis ja ah niin ihanan vauras. Zürichin pankkikortteleissa ja Bahnhofstrassella rahan suorastaan haistoi. Sveitsiläiset todella mukavia ja vieraanvaraisia. Olivat kylläkin pettyneitä, kun suomalaiset äänestivät kyllä ey-kansanäänestyksessä. Niin olin minäkin.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita Vastaus kommenttiin #53

Samat on havainnot 2000-luvun alun Zürichistä ja ympäristöstä. Pimeää oli maaseudulla yöllä (joka on hyvä juttu), kammottavaa ei tullut vastaan.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #36

Suomessa bussikortti maksaa taivaallisen paljon. Harvalla on 10000 rahaa pistää bussikorttiin

Virolainen maksaa katsastusmiehelle 100 euroa ja kortti on taskussa. Afrikkalainen, venäläinen etec saa kortin vielä halvemmalla

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Kirjaamaan laiksi. Kanattaa lukea hakukoneesta ja yrittää ymmärtää missä ajassa ja kuinka "helposti" asia on päätetty ja toiminnassa. Ei sillä ole päivämäärää. Teollisuuden vastustukseen tuo kaatuu takuulla. Eihän sveitsiläistä saa millään sorvin ääreen ja varsinkaan yhdenkään vientivetoisen suuryrityksen mannekiiniksi.

Älkää nyt liikaa innostuko.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Kyseessä oli SVP puolueen tekemä lakialoite, mistä äänestettiin. Tulos siis sitoo hallituksen kädet ja edellyttää lain valmistelun aloittamisen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Enimmillään tästä aiheutuu turhaa työtä Sveitsin virkamiehille ja ohimenevää epävarmuutta teollisuudelle.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Aloitettu siellä on useampiakin uusia lakialoitteita, mutta kannattaa lukea tarkempaan, kuka vielä voi lain tultua voimaankin sen peruuttaa. Kaksi eri tahoa voi sen tehdä. Suoraa kansanvaltaa sanotaankin sveitsiläisten keskuudessa näennäisdemokratiaksi. Minun sukuani asuu Sveitsissä ja käyn siellä usein. Se ei tee minusta mitään asiantuntijaa, mutta tietoa se lisää, sillä on varma, että teollisuus ja suurimmat kanttoonit heittää kapuloita rattaisiin senkun kerkiää.

Useimissa on töissä jopa yli puolet ei-sveitsin kansalaisia ja jos heitä pitää ryhtyä taas rekisteröimään ja pyytämään uusille työlupaa viranomaisilta se koetaan aamun uutisten myötä seikaksi, johon ei teollisuuden edustajien mukaan ole paluuta.

Mikä Sveitsissä on Perussuomalaisten keskuudessa niin ihanaa, että siitä kannattaa joka käänteessä läiskiä innoissaan ylävitosia. 4 eri virallista kieltä puhuvassa patavanhoillisessa maassa ei pihamiehellä tai naisella ole mitään arvoa. Raha siellä puhuu ja niin tekee tässäkin asiassa.

Alexius Manfelt Vastaus kommenttiin #35

Petri, varmasti nuo persut niin Nahkamäki kuin itse isä Soinikin hyväksyvät kaiken mitä Sveitsissä tehdään, kun kansa on niin päättänyt. Siellä on voimassa myös laki vapaasta eutanasiasta, jota joskut suomalaisetkin ovat käyttäneet hyväkseen.

Hyväksyykö Nahkämäki myös tämän kansan tahdon, joka kansanäänestykselle on saatettu voimaan, eli eutanasian?

Pekka Heliste

Ei Sveitsi voi valmistella lakia asiasta.

Ainoa mitä se voi tehdä on aloittaa neuvottelut EU:n kanssa.

Tuo sopimus vapaasta liikkumisesta vastaa lakia ja Sveitsin parlamentti on ratifioinut sopimuksen.

Lain valmistelu ja toimeenpano ilman sopimuksen uusimista johtaa kansainväliseen oidenkäyntiin ja tuomioon siellä.

Maiden välisiä suhteitakin säädellään kansainvälisten oikeuksien toimesta, ei kansanvaltakaan ole rajatonta valtaa

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita Vastaus kommenttiin #67

Etko Pekka tosiaan ymmärrä mitä eroa on Brysselin nyörällä alamaisella, esimerkiksi Suomella, ja itsenäisellä suvereniteetillä, esimerkiksi Sveitsillä?

Miten ihmeessä kuvittelet EU-lakien ja Brysselin byrokraattien pystyvän määräämään itsenäisen valtion asioista, jollei oteta vaihtoehdoksi miehitystä, jota edes Bryssel ei ilmeisesti ole kyllin hullu yrittämään. Hitler ei ollut.

Asta Tuominen

Ihailen kansaa, jonka päätöksenteko perustuu ajatukseen, että kansa itse tietää, mikä sille on hyväksi. Suomalaiset ovat sveitsiläisiin verrattuna lampaita, kun pelkäävät ottaa vastuuta omasta tulevaisuudestaan ja luottavat korruptoituneeseen puoluekoneistoon hyvävelijärjestelmineen.

Sveitsi ei ole tälläkään päätöksellä polkemassa ihmisten oikeuksia, vaan asettaa maahanmuutolle kiintiön, joka perustuu todelliseen työvoiman tarpeeseen. Se on järkevää taloudenhallintaa ja kestävää kehitystä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos katsot tuon monikansallisen liittovaltion äänestystuloskarttaa, niin voit todeta, että ainakaan kovin yhtenäisestä "kansasta" ei ole kyse ja moni ranskankielinen siellä kokee tulleensa jyrätyksi germaanien taholta. Keskushallinto sitten myöhemmin antaa direktiivit.

http://img.welt.de/img/ausland/crop124685943/02787...

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Yhtenäinen? Siis eikö yli 50 % kannatus riitä?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #44

Riittää toki juridisesti. Mutta Sveitsin liittovaltio on tässä asiassa jakautunut lähinnä ranskankieliseen ja saksankieliseen alueeseen, jos tarkastellaan merkityksellisiä alueita äänestystuloksen kannalta. Yhtenäinen ei siellä "kansa" ole ollut.

Voitaisiinhan EU:ssakin järjestää kansanäänestys vaikkapa saunanlämmityksestä ja sitten sata prosenttia suomalaisista tulisi ylijyrätyksi saksalaisten viherpiiperöiden taholta. Enemmistö voittaisi ja demokratia pelaisi. Vai kuinka?

Käyttäjän pekkakoivumaki kuva
Pekka Koivumäki Vastaus kommenttiin #47

Ei voitaisi Juha, siinä on se merkittävä ero. Eli toit esiin juuri yhden kauhistuksen liittovaltioistumisesta ja sen vuoksi ei tosiaan kannatakaan sitä kannattaa. Siis luopumista lähidemokratiasta. Sama tauti kiusaa meillä sairaasti tuputettavan kuntaliitos-pakkomielteen tartunnan saaneita.
Lisäksi tulee ottaa huomioon ettei liittovaltiosta päästä eroon ilman sotimisia eli käytännössä ei millään.
Tämä vain varteenotettavana lisähuomautuksena...

Käyttäjän teemukakkuri kuva
Teemu Kakkuri Vastaus kommenttiin #44

50,3 - 49,7 ei kerro kovin yhtenäisestä äänestäjäkunnasta, vaan aika tavalla kahtiajakautuneesta.

Olennainen asia tuossa taisi kuitenkin olla se, ettei sveitsiläiset ole mikään kansa. Sveitsi on liittovaltio, ei kansallisvaltio. Se koostuu 26 kantonista, neljästä kieliryhmästä ja uskonnollisestikin se on ollut kahtiajakautunut jo viitisensataa vuotta. Pienestä koosta huolimatta sen sisäiset kultuurierot ovat olleet aina suuret.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Olihan tuo vähän sellainen fifty-sixty-tulos, mutta tulos kuitenkin. Ei paljoa poikkea 1994 meillä järjestetyn kansanäänestyksen vakuuttavuudesta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Asta Tuominen. Tiesivätkö yleensä niin järkevät Saksalaiset mikä heille on parasta, kun aikoinaan Hitlerin vaaleissa valtaan nosti, eipä tiennyt.

Ilkka Huotari

Silloin kyse olikin edustuksellisesta demokratiasta - valittiin päättäjä, joka päättää kansan puolesta. Nyt päätettiin asioista suoraan.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Meilläkin on aloitelaatikko, kuten Sveitsillä. Se on tyystin sama myöskin, että kansa ei suinkaan ole samaa mieltä juuri mistään, kuten tässäkin asiassa. Jos 54% äänestäneistä ( kaikki eivät äänestä) tietää miten loppujen änestäjien 47% pitää asia hoitaa, niin tietäähän sen, ettei asia ole lähelläkään yksimielinen eikä tule voimaan vielä vuosiin.

Susittelen muuttoa ihannevaltioon, ennekuin EU-kriittiset kaataa Unionin ja samalla Sveisin kanssa tehdyn täysin yhtenevän sopimuksen ihmisten, työvoiman ja tavaroiden vapaasta liikkumisesta Euroopan Unionin maissa ja Sveitsissä. Sveitsillä on samat jäsenoikeudet kuin Ruotsilla EU:ssa. Nekin joutuu vaihtamaan rahaa matkustaessaan, vaikka isoissa kaupungeissa €uro on myös kaikissa hintalapuissa ja kolikotkin € kolikotkin pelpaa maksuksi.

Matka on lyhyt ja töitä löytyy. Mikä estää, kun se on jokaisen Perussuomalaisen ihannemaa. Italiaa, kahdenlaista saksaa ja ranskaa pänttäämään, niin hyvin pärjää. Aluksi voi hintataso hiemn huimata, komeiden maisemien ja ulkomaalaisten määrää ihmetellessä. Kun sitten byrokratia iskee silmille, tulee nopeesti mieleen, että onkohan nämä tajunneet vuostuhannen vaihtuneen. Merimiehille on myös huonosti hommia.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Tässäkin kommentointiketjussa on nippu kirjoittajia jotka katsovat,että kansan ei tarvitse itse päättää omista asioistaan,vaan päätökset pitää ulkoistaa kansaa viisammille.

Olisko yksi esimerkki niistä viisaammasta luokanopettaja,joka on valtiovarainministerinä.

Käyttäjän pelimannet kuva
Kyösti Roth

Suomessa suurin ryhmähän on virolaiset jotka tänne tulevat töitä tekemään, he myös johtavat rikostilastoja. Nahkamäki haluaisi että katseet suunnattaisiin mustiin ihmisiin, vaikka ongelma onkin valkoisissa virolaisissa.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Olenko näin jossain sanonut?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Roth; Valtaosa virolaisista tulee maahamme töihin eikä matkailemaan Ruotsin-ja Suomen välille nostaen kehitysapua molemmista maista.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Jatkossa EU voi siis vaatia sveitsiläisiltä vastavuoroisesti viisumia ja työlupaa, laittaa kunnon tariffit sveitsiläistuotteille, poistaa sveitsiläisfirmojen oikeuden tehdä tarjouksia EU:n julkisiin projekteihin, rajoittaa sveitsiläisen pääoman virtaa EU-alueelle, ja niin edelleen.

Jos ei neljän vapauden periaate kelpaa työvoiman osalta niin sitten voi EU rajoittaa myös ihmisten, pääoman, tavaroiden ja palveluidenkin liikkuvuutta omalle alueelleen ihan yhtä lailla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ja sitten Sveitsi jäädyttäisi kaikki EU-laisten varat pankkitileillään.

Tuosta saisi aika hyvän fiktioromaanin aiheen.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Muutetaan Kuikka Sveitsiin tekemään kirjaa. Jätetään kellojen, juustojen ja Tobleronesuklaan tekemiset muualta tulleille.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Ne EU-varat on jo luultavasti siirretty (tai siirretään) kilpaileviin veroparatiiseihin, mm. Neitsytsaaret, Luxembourg, Malta tai Panama. Homman nimi on se, että sopimuksissa (kuten Sveitsi-EU - bilateraalisopimukset) on terminaatioklausuulit syystä.

Jatkossa sveitsiläiset voivat joutua hakemaan työlupaa ja viisumia Saksaan, Ranskaan tai Italiaan samasta jonosta kuin mm. intialaiset ja kongolaiset.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Sveitsi ei ole veropratiisi, kuin yksityisille henkilöille ja niillekin vain joilla vuositulot ovat Ikean perustajan ja F1 huippukuskien luokkaa. Suomen varakkaista pääsisi vain kymenkunta neuvottelemaan 0-verokirjasta, jonka edellytys on muuttaa asumaan maahan.

Yritysverotus on aivan normaalia tasoa. Samoin tulovero ja miehillä se asevelollisuuskin kestää ikuisuuden.
Sveitsissä on kodeissa eniten aseita Euroopassa, koska jokainen asevelvollinen sen saa ja sitä säilytetään kotona. Heillä on asevelollisuus, kuten meilläkin. Vasta 34v. paikeilla mies siirtyy reserviin ja aseet luovutetaan. Harjoituksiin kokoonnutaan erillisellä käskyllä ja niistä ei voi kieltäytyä kuin makaamalla sairaalassan tai sivariksi ryhtymällä. Koskee vain kansalaisia, mutta hullulta se tuntuu, kun kaapissa on hurjan näköinen uusin mahdollien automaatti konetuliase tähtäimineen, mutkarauta ja varusteet.

Sivariin lähtevät joutuvat maksamaan +2% lisäveroa tuloistaan. Asevelvolisuus sisältää n.250 päivää jaksottain ja sivari 390-400 päivää. Tästäkin on äänestetty useita kertoja. Asevelvollisuus lakkautettava, mutta viimeksi taisi mennä jotain 8-2 puolesta.

On se niin demokraattinen maa. On on.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #74

"miehillä se asevelollisuuskin kestää ikuisuuden."

Taitaa olla Suomessa huomattavasti pidempi.

Sveitsi:
"Varusmiesaika on 15 viikkoa ja kertausharjoituksia 42-vuotiaaksi kerran vuodessa."

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi Vastaus kommenttiin #82
Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita Vastaus kommenttiin #74

Kylläpä osaatkin esittää tiivistetysti Sveitsin parhaita puolia.

Maa, johon edes Bryssel ei uskalla menna miehittäjänä. Hitlerkään ei uskaltanut.

Maa, jossa ammutaan asukasöukuun nähden vähiten ihmisiä, vaikka aseita on melkein joka toisessa kodissa.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Muistan markka-ajalta vertailun Suomen ja Sveitsin vientitavaroiden keskimääräisestä kilohinnasta.

Suomen viennin kilohinta oli keskimäärin n. neljä markkaa. Sveitsin päälle 1000 markkaa. Ero on todennäköisesti samanlainen edelleen.

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Tässä nähdään taas EUn mallia, halutaan jo rankaista maata, joka ei edes ole EUssa, siitä että osaa ihan itse ajatella ja tehdä päätökset demokraattisesti. Hyvä Sveitsi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei tuossa ole kyse Sveitsin rankaisusta, vaan Sveitsi on itse perumassa pakettisopimuksen EU:n kanssa, jossa tuo EU:n kansalaisten työssäkäyntioikeus on yksi kokonaisuuteen kuuluva elementti. Sopimukset ovat aina molemminpuolisia.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Eikä nähdä, muuta kuin poliittista populismia. Sveitsin delegaatio joutuu (kerrottiin uutisissa) lähtemään kirrokselle jokaiseen EU- maahan kertomaan ettei äänestys itseasiassa tarkoita yhtään mitään.
Sveitsin kaiesta viennistä kun suuntautuu reilusti yli puolet EU-maihin ja suuri osa koulutetustakin työväestä on muualta kuin Sveitsistä.

Iski karmea paniikki, että rajalle isketään tulli, kun Saksassa kerrottiin, että rusinapullaa ei saa Sveitsikään palautteekseen kovettuneen pullan takaisin. He ovat sopimuksensa tehneet ja siitä pidetään kiinni. Jos sopimus ei pidä edes sen pääkohdiltaan, kuten nyt on käymässä joskus, niin Sveitsin erivapaudet poistuu. Vaaditaan jo Saksassa.

Ei ole kyse kuin sopimusten sitovuudesta ja se näyttää olevan Perussuomalaisille käsittämätön asia, vaikka monessa yhteydessä asiasta onkin vaadittu muita pysymään.

Jotenkin tämä maahanmuuttoasia on sellainen, että siitä voi livetä, niinkö?

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

EU:lle käy kuin Neuvostoliitolle? Pitihän senkin olla ikuinen.

Janne Pohjala

Sveitsi on globaalin liiketoiminnan maita. Se on niin että EU tarvitsee enemmän Sveitsiä kuin Sveitsi EU:ta.

Vähän aikaa eurobroilerit kotkottaa ja komissaarit kaisuttelevat kantapäitään, mutta kuten Neuvostoliitossakin, mitään ei tapahdu. kekuskomitea säätää lisää direktiivejä.

Kun rautaesirippu kaatui niin ajattelin että onneksi se on ohi. Eikä mennyt kuin 10 vuotta niin saimme Euvostoliiton tilalle.

Sveitsi tekee miten parhaaksi näkee, Ruotsi tekee miten parhaaksi näkee, Suomi tekee konkurssin.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kauppalehdestä tänään:
"Ruotsin kannattaa liittyä ja se myös ajanoloon liittyy eurojärjestelmän jäseneksi. Näin arvioi Ruotsin finanssipoliittisen neuvoston puheenjohtaja ja Tukholman yliopiston professori John Hassler."

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Hassler, Turunen, on lukenut tanskalaisen S Hasselin kirjan. Siinä sotamies myy viisi manmunaa kolmen hinnalla ja jää kuitenkin voitolle.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Perustele hieman. Ei riitä mutu, eikä PS.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Sopimkset ovat aina molemminpuoliset" Tätä painotti myös Tuomioja, katsoi sveitsiläisten ampuneen omaan jalkaan. Sveitsiläiset joutuvat huomaamaan, ettei EU:n kanssa tehdystä sopimuspaketista voi irroittaa yksipuolisesti vai yhtä osaa ja ihmettelen miksi osa kommentoijista sen hyväksyisi. Presidentti Ahtisaari aikoinaan totesi jotenkin, että sveitsiläisten ovat keksineen sitovan kansanäänestyksen, joten pitäköön hyvänänsä.

Maria Stenhag

Eräs sveitsiläinen tuttavani Baselista totesi 90-luvun lopulla Sveitsin olevan Euroopan ulkoilmamuseo.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Tuossa ulkoilmamuseossa kansalla on päätösvaltaa asiakysymyksissä. Suomessa äänestää saa vain edustajista,ei asiakysymyksistä.

Erittäin edistyksellinen ulkoilmamuseo Suomeen verrattuna.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Suomi ei ole maahanmuuttovastainen, sinä olet. Suomi ei ole myöskään EU-vastainen, vaikka sinä ja kaverit olisittekin.

Itse asiassa lähes 60 % kansalaisista halusi Suomen EU:iin. Olisi aika teidän Persujenkin hyväksyä asioiden tila ja kunnioittaa tehtyjä ratkaisuja.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Hieman yli 50% suomalaisista saatiin huijattua äänestämään EU:hun liittymisen puolesta. Mielipiteen kääntämiseksi käyty käsittämättömän iso kampanja lupasi monenlaisia etuja, kuten tavaroiden vapaan liikkuvuuden.

Meillä aika moni petoksen uhri odottaa edelleen, että saisi vapaasti tavaraa EU-alueelta, siis esimerkiksi alkoholia ja autoja, luetellakseni vain A:lla alkavia asioita.

Harva "persu" on maahanmuuttovastainen. Jotkut "persu"t ovat jopa tähän maahan muuttaneita. Saman verran niitä maahanmuuttovastaisia löytyy muualtakin. Sen sijaan, aika moni "persu" on kriittinen nykyisen maahanmuuttopolitiikan järkevyyden suhteen. Samoin voisin kuvitella, että aika moni "persu" on kriittinen myös mamutuspropagandan levittämiseen, etenkin verovaroilla.

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki

Huvittavaa lukea , kuinka jotkut joutuvat paniikkiin, kun vielä löytyy Euroopasta itsenäinen valtio, joka päättää
omista asioistaan.

Olen asunut opintojeni takia kuusi vuotta Sveitsissä ja kunnioitan vilpittömästi sveitsiläisiä. He ovat ahkeria ja rehellisiä. He myös suhtautuivat erittäin hienosti vierastyöläisiin. Mitään rasismiin viittaavaa siellä ei ollut. He ovat vain ansaitusti ylpeitä omasta maastaan - sekin ilmeisesti rasismia joidenkin silmissä.

Heidän elintasonsa, jota niin moni suomalainen kadehtii, on heidän omaa ansiotaan.
Lapsetkin siellä osataan vielä kasvattaa hyville tavoille: tervehtivät naapureita ja kunniottavat vanhempia ihmisiä - ovat ne niin konservatiivisiä !

Onko näille sveitsiläisten mollaajille tullut mieleen, miksi lähes kaikki kansainväliset kokoukset pidetään Genevessä? Vastaus on yksinkertainen: Sveitsiä pidetään aidosti puolueettomana, luotettavana ja turvallisena maana.

Täällä PS virnuili siitä, että sveitsiläisillä on oikein aseita kotonaan. Bernissä asuessani naapurini näytti minulle ullakoltaan koko vaikuttavan varustuksen automaattiaseineen ja patruunoineen Siksi Sveitsin armeijalla onkin ehkä maailman lyhin liikekannallepanoaika. Aika epämiellyttävää - mahdollisen maahantunkeutujan kannalta.

PS myös kirjoitti, että sveitsiläinen laatu on muka mennyttä. Olen eri mieltä: nähdessäni tuotteen, joka on Made in Switzerland, tiedän sen olevan laadukas.

Suomen maailmaa syleilevälle monikulttuurisuusväelle on tietysti pöyristyttävää lukea sveitsiläisten päättävän ihan itse,että heidän maahansa ei moskeijoita rakenneta

Surkuhupaisaa nähdä, kun täkäläinen media yrittää tehdä suuren numeron, kun Sveitsissä oikein SADAT ihmiset ovat osoittaneet mieltään äänestyksen tuloksesta - olen sanaton.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Lue netistä kuinka "itsenäinen ja riippumaton" Sveitsi on. Siteeraan Sorosta. Sveitsissä on keksitty käkikello.

:-)

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Täsmälleen noin. Sveitsin yhteiskuntamalli on täysin erilainen kuin Suomen. Siksi kai se on niin pelottava mitä enemmän siitä suomalaiset tietävät.

Sveitsissä kansalaiset eivät ole pelkkiä alamaisia kuten Suomessa.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Kyllä ovat. Se on varakkaiden perheiden ja yksityisten todella rikkaiden maa. Tätä ihailua ei käsitä siellä jo >20v. useasti vuodessa sukulaisiani ja ystäviäni tapaamassa käyneenä se ei näytä ollenkaa sen vapaammalta tai yksilökeskeisemmältä, kuin Suomi.

Käykää maassa ja etsikää töitä sieltä. Se on monta vuotta eteenpäin aivan tuossa 3:n tunnin lentomatkan ulottuvilla. Menkää, jos kielitaito riittää, kuten eräällä blogistilla, joka käänsi paikalliselta kieleltä ihan kaiken oleellisen asiasta. Vielä ei ole myöhäistä ja pääsette siellä nimiä kirjoittamaan aloitteisiin heti kun kansalaisuus on saatu.

Italialaiseen, saksalaiseen ja ranskalaiseen malliin tuossa pankkien hallitsemassa maassa luulisi olevan jokaisen suurin ihannemaa. Maa joka tarjoaa kaiken. Täällä pitää vain olla ja kiukutella otsasuonet repeämäisillään.

C.Chalinkin vietti siellä 40 vuotisen USA elokuvamaailman uranuurtajan työnsä jälkeen karkoitettuna. Kommunistiksi leimattuna. Hän kun oli päättänyt aivan itse, että pysyy Brittinä lopun ikäänsä. USA:ssa myös alettiin poistamaan muukalaisia. Jopa Charlie, joka keräsi USA:le II-maailmansodan suurimmat varat kiertelemällä ympäri maata ja kerjäten rahaa Euroopan pelastamiseksi armeijalle ja sodan lopettamiseksi. Eivät jenkitkään tienneet minkä palkinnon antoivat vain siksi, että Neuvostoliitto oli olemassa. Kommunismia pelättiin ja Chaplinkin oli komukka. Miljardööri kun oli. Jopa The Great Dictator elokuva oli vasemmistolainen. Elmän rajoittajia ja oikeassa ehdottomasti olevia on aina ollut, on ja tulee olemaan.

Miksi maahamuuttoa pitää rajoittaa vain duunareiden ja kolutettujen ulkomaalaisten osalta? Varakas on aina tervetullut ja siksi en ymmärrä miten se on etenkin muutosvastaistemme mielestä hienoa ja upeeta.
Tehän haluatte nimenomaan Suomeen kaikille tasa-arvoa ja omaisuuden tasapäistämistä. Sveitsi on on todella huono esikuva. Yksi henkilö on varakkaampi kuin kaiki meillä ihoamanne henkilöt ja heitä asuu siellä monta. Tarkemmin, on kirjoilla Sveitsissä.

Upea maa niille, joilla on korkea koulutus ja varallisuutta. Ikävä maa duunarille, jolla ei ole kuin nollatili ja tulee jotenkin toimeen. Se on pieni lohtu, että pääsee allekirjoittamaan muutaman aloitteen vuodessa.

Kokeilkaapas. Olen käynyt ja lähden taas. Ystäväni lupasi myydä Q7:n edullisesti. 2014 mallissa navi on parempi. Audi, kansanautosta siellä on kyse.:-)

Rauhaa ja rakkautta, sekä itsenäistä ajattelua, ei ohjattua, toivon.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Ne joiden puheita, kokemuksia ja elämää tässä toistan ovat sveitsiläisiä.

Syntyneet Sveitsissä. On turhaa muuntaa sitä, mikä on kenen tahansa luettavissa ja tarkistettavissa.

Pidän maasta, koska lähimmät asuvat siellä ja se on tullut tutuksi. En pidä sitä kuitenkaan maailman Xsanaduna, kuten monet muut toteavat.

Maahanmuutto on ongelma vain PS:n mielestä. Heille se on vaaliteema. Tapaus Lieksa hyvänä esimerkkinä.
Kaikesta pisteet. Suomi suomalaisille, eikä ketään sisään.

Muutoin viihdyn rikkaiden ja hyvin toimeentulevien maassa erinomaisesti. 1600-luvun menneisyys ja vuosi 2014 eivät siellä olessa kansalaisiaan kohtaaa.

Terv: Z:iin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Maahanmuutto on ongelma vain PS:n mielestä."

Sveitsiläiset tuon maahanmuuttolain äänestivät voimaan, ei perussuomalaiset.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi Vastaus kommenttiin #100

Kenen muun ongelma se on kuin maahanmuuttovastaisten Perussuomalaisten (kannatus n. 20% )? Vaalit tulossa ja kaikki Suomessakin "päin seiniä". EI- EU näyttää olevan huono vaalistemma, kun pyritään EU-parlamenttiin. Pitää hakea se Sveitsistä, jossa kannattajista useammat eivät ole kinä käyneet. Parlamenttiin maahanmuuttovastaisena, kun itse muuttaa töihin Rysälään:)

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #101

Vastustajia on muidenkin puolueiden kannattajissa... http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Yli+puolet+suom...

Mutta nythän oli kyse Sveitsistä.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi Vastaus kommenttiin #102

Onko muiden puolueiden pinssin rintaansa ottaneita keskustelussa läiskimässä peukkuja toisilleen? Ei ole. Joku muukin sentään on, joka saa ajatella/kirjoittaa omilla kasvoillaan ja nimellään ilman puoluetoimiston lupaa.

Millähän ne tulee Britanniassa toimeen, kun ei ole kuin kaksi puoluetta? Englanissahan halutaan eroon kaikkien muiden maiden kansalaisista paitsi jenkeistä, mikäli gallupit pitää paikkansa. Eikä ne jenkeistäkää muuten, mutta se valtionvelka takaa riippuvuuden.

Sveitsin delegaatio tulee kuulemma Suomeenkin käymään. Pyrkikääs puheille.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #104

Poliitikkojen on helpompi kannattaa puolueensa linjaa.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita Vastaus kommenttiin #104

Petri Suomi >> Onko muiden puolueiden ..

Olihan tuolla ziljoona EU-mielistä huutamassa ympäri EU:ta. Täällä Puheenvuorossakin Annika Lapintie osoitti arvostuksensa kansanvaltaa kohtaan heti tuoreeltaan. Ja "oikeita töitä" tehnyt eurovaaliehdokas Erno Välimäki kertoi mistä kana pissii.

>> Millähän ne tulee Britanniassa toimeen, kun ei ole kuin kaksi puoluetta?

Joku, joka tuntee Eurooppaa, saattaisi olla huvittunut tuosta lausunnosta. Vaikka sikäläinen vaalijärjestelmä onkin omituinen ja pieniä sorsiva, pidetään liberaaleja sielläkin puolueena. Sen lisäksi sikäläinen itsenäisyyspuolue UKIP edustaa Britanniaa EU:ssa 12% osuudella Britannian paikoista ja voin kuvitella heidänkin hurraavan Sveitsin itsenäiselle päätökselle.

>> Sveitsin delegaatio tulee kuulemma Suomeenkin käymään. Pyrkikääs puheille.

Jaa että tulee jostain itsenäisestä maasta kauppavaltuuskunta käymään Suomessa. Sehän onkin uutinen!

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Ei ole Xanadu, ei, Sveitsi on oikeasti olemassa, se on Eidgenossenschaft.

On se jännä, että maahanmuutto, joka on ongelma vain suomalaisen puolueen, PS, mielestä, saa yli puolet äänistä tuossa Eidgenossenschaftissa.

Onhan se mukava kuulla, että perussuomalaisia on siis miljoonia. Ainakin toukokuun vaaleja ajatellen se on hyvä asia.

Vaikka kyseinen valaliitto onkin kotoisin keskiajalta, on nyky-Sveitsi syntynyt vasta teollistumisen aikana. Siitä huolimatta sveitsiläiset tuntuvat olevan ylpeitä sekä sveitsiläisyydestään että pitkästä kansanvallan historiasta. Todellisen kansanvallan, jota ei muualla manner-Euroopassa ainakaan valistuksen ajan jälkeen ole ollut.

Käyttäjän AkiTernt kuva
Aki Terentjeff

Tämä aihe on "big no no". kuten näkyy, kansanedustajat ei kajoa vahingossakaan, ovat varmaan keskenään sopineet että ei saa ottaa osaa keskusteluun jos meinaatte imutella valtion varoja itsellenne, kansa vie muuten sen edun, puhumattakaan vallan tunteesta. No Tossavainen, kaikki odottaa mielipidettäsi, kaikki tietää että luet tämän, mutta kantaa et ota vahingossakaan, vai...oletko mies?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset