Itsenäinen ajattelija Elämmekö unessa?

Alaikäinen tupakan ostaja

Jyväskylän ympäristöterveydenhuolto on testannut tupakan myynnin ikävalvontaa alaikäisen koeostokierroksilla. Siinä koeostaja kiertelee tupakan myyntipisteitä ja pyrkii ostamaan savukkeita. Tänä vuonna koeostajana oli 16-vuotias poika. Vastaavaa menettelyä ei käytetä muualla Suomessa.

Nyt Valvira on antanut tästä huomautuksen, mutta se ei ota kantaa tupakkatuotteiden joutumisesta alaikäisellä. Minustakin Jyväskylän kaupungin menettelyä voi pitää kyseenalaisena.

Uuden tupakkalain mukaan alaikäisillä ei saa olla edes hallussaan tupakkaa. Samalla tupakan myymisestä ja välittämisestä alaikäiselle tulee rikos, josta voi saada sakkoa tai jopa puoli vuotta vankeutta. Eli alaikäisen tupakan hallussapito on laitonta, mutta ei rangaistavaa.

Asiasta kirjoittaa Keskisuomalainen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Martti Laines

Rikosilmoitus rikokseen yllyttämisestä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kuka valvoo, pikkukundi kähveltää tupakkinsa isän ja äidin taskusta?

Martti Laines

Valtion kameravalvonta koteihin!

Juhani Penttinen

2000-luvulla syntyneille voisi laittaa tupakan ostokiellon lakiin. Eli kun nykyinen 13-vuotias nuori tulee täysi-ikäiseksi vuonna 2018 niin hän ei voisi ostaa tupakkatuotteita laillisesti.

Ne jotka nykyisin vielä polttavat voivat siis jatkaa elleivät älyä lopettaa.

Varmaan jotain lakiteknisiä ongelmia olisi esteenä tuollaisen säätämiseen mutta kai niihin ratkaisu löytyisi kun itse tarkoitus on hyvä eli terveyden vaaliminen.

Itse lopetin 7 vuotta sitten vuosikymmenien polttamisen jälkeen.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Harvoin olen Jarmon kanssa erimieltä, yleensä samoilla linjoilla. Mutta nyt olen sitä mieltä, että SIKÄLI kuin laki sallii/sallisi tuon menettelyn - jos ei niin ei, koska virastojen on pakko noudattaa lakia - niin nimenomaan idea on oikea.

Tupakan ja alkoholin valvonnan parhaita keinoja on minusta juuri valeostaja. Jotenkin olen muistavinani - voin muistaa väärin - Valviran itse testanneen viinananniskeluun liittyviä asioita Vantaalla? Tämä on muistikuva, en jaksa etsiä faktaa.

Eli valeostaminen on juurikin oikea suunta testaamiseen, vaikka lain pitää sitten sallia se, eikä yksittäistä myyjää saisi rangaista erheestään, vaan arviointi ja kehittäminen pitää tehdä systeemilähtöisesti, samoin kuin soster-alallakin potilasturvallisuutta nykyään kehitetään systeemilähtöisesti (eli ei pyritä ensisijaisesti syyllisten etsimiseen, vaan systeemin kehittämiseen).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset