Itsenäinen ajattelija Elämmekö unessa?

Vieläkö al-Assadin päätä silitellään?

YK totesi Syyriassa käytetyn taistelukaasu sariinia. Tämän USA on tiennyt jo pari viikkoa. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoi, että Syyrian presidentti Bashar al-Assad on syyllistynyt useisiin rikoksiin ihmisyyttä vastaan.

Venäjän ja Iranin tukema Syyria varustaa terroristijärjestö Hizbollahia Libanonissa.

Syyrian hallinto on vastuussa 100000 ihmisen surmasta viimeisen kahden vuoden aikana. Pakolaisia on jo kaksi miljoonaa. Nyt kannattaisi miettiä mikä on motiivi tukea tällaista hallintoa.

Britannia, Ranska ja Yhdysvallat ajaa YK:n päätöslauselmaan uhkausta voimatoimista ellei Syyria suostu kemiallisten aseiden hävittämiseen.

Ei YK voi enää seurata tilannetta vain sivusta, kuten pääsihteerin lausuntokin osoitti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Jussi Nättinen

Entä jos kaasuja käyttivät länsimaiden tukemat islamistit?

Janne Hilden

Ei siitä kellään vieläkään ole varmuutta.

"The UN investigation concluded chemical weapons were used on a relatively large scale in the Ghouta area of Damascus on August 21. But, the report is unclear whether the weapons used belonged to Assad’s or rebel forces."

http://rt.com/news/warheads-original-or-improvised...

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Tuo on epätodennäköistä, sillä sariinia on ilmeisesti käytetty sangen paljon. Tässä muutama lainaus tuosta uutisesta.

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-24120749

"The report said sarin-filled rockets were fired. UN Secretary General Ban Ki-moon called it a "despicable crime"."

Raportin mukaan sariinilla täytettyjä raketteja on ammuttu. Kemialliset aseita ja niihin soveltuvia raketteja ei kehitetä hetkessä.

"UK Foreign Secretary William Hague said: "From the wealth of technical detail in the report - including on the scale of the attack, the consistency of sample test results from separate laboratories, witness statements, and information on the munitions used and their trajectories - it is abundantly clear that the Syrian regime is the only party that could have been responsible.""

Kemiallisten aseiden käytön kokoluokka, johdonmukaisuus näytteistä saatujen lopputulosten suhteen, todistajanlausunnot, käytetyt sotamaterialit ja niiden lentoradat viitaavat siihen, että Syyrian hallinto oli kemiallisten aseiden käytön takana.

"Mr Ban added: "This is the most significant confirmed use of chemical weapons against civilians since Saddam Hussein used them in Halabja in 1988.""

Banin mukaan tämä oli suurimittaisin kemiallisten aseiden käyttö sitten kun Saddam käytti omia kemiallisia aseitaan Halabjan. Ilmeisesti tässä hyökkäyksessä kuoli satoja, ehkä jopa 1500 henkeä.

Lähde: http://en.wikipedia.org/wiki/2013_Ghouta_attacks

Raketit laukaistiin hallituksen hallussa olevalta alueelta ja tämä asettaa Assadin hallinnon erittäin ikävään valoon. Venäjä ja Iran eivät halua menettää liittolaistaan ja tämä ainoa syy miksi ne ovat valmiina syyttämään kapinallisia.

Käyttäjän EljasRahikainen kuva
Eljas Rahikainen

Tästä alkaa vaan uusi mediasotaan kuuluva painostus, jossa ei piitata siitä, että YK -raportin tehtävänä ei ollut selvittää käyttäjää.
Eikä sitä raportissa todetakaan.

Al-Assadia syyllistävät lähteet tulevat läheltä USA:n hallintoa tai niin kuin tämänkin blogin kommenteissa suoraan hallinno johdosta. Ja niitä toistetaan maailman medioissa ja pääuutisissa. Ei kannata edes olettaa, että Syyriaan hyökkäämään valmiit haluaisivat välittää muusta.

USA ei kuitenkaan ole antanut mitään tietoja rakettien käytöstä sateelliittikuvin, videoin tms.

Itse raportissa todetaan, että ennen tarkastajien paikalle tuloa, oli näytteidenottoalueilla runsaasti jälkiä (The sites have been very well travelled before and during the investigations).

Lisäksi raportti toteaa, että paikkojen (site) tutkimiseen oli käytössä vain hyvin vähän (very limited)

Eli ammusten alkuperästa, ampumissunnasta raportissa esitetyt tiedot ovat epävarmoja.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Venäjä väittää, että kaasujen käyttö oli harhautus. Niitä käyttivät kapinalliset ja syy on vieritetty hallituksen niskoille.

Venäjä on siis lukinnut kantansa. Siitä ei suurvalta peräänny. Eli ollaan pattitilanteesa. YK:n turvallisuusneuvosto ei pysty saamaan aikaan kuin nahkapäätöksen. Ja sota jatkuu sekä siviilit kärsivät.

Suomen teot eivät vaikuta yhtään mitään, mutta onhan sitä mukava pohtia. Mikäli Assad syöstään vallata tilalle tulee ääri-islamistit. Onkohan tämä hyvä? Ainakin Israel iskee silloin ja kovaa. Sataako sariiniohjuksia Israeliin kuin rakeita?

Mikäli Assad häviää ja maltilliset muslimit voittavat jatkuuko sota muslimien välillä ja kuinka kauan?

Mitä tapahtuu Assadin alaviiteille, jotka ovat olleet vähemmistönä hallitseva luokka?

Onko Syyriassa enää yhtään kristittyä tai juutalaista jäljellä aseiden vaiettua? Hehän ovat asuneet siellä satoja jopa tuhansia vuosia.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Salo kirjoitti: "Venäjä on siis lukinnut kantansa. Siitä ei suurvalta peräänny. Eli ollaan pattitilanteesa. YK:n turvallisuusneuvosto ei pysty ..."

Myös toinen osapuoli on lukinnut kantansa eikä näytä perääntyvän yhtään enempää. Se pitäytyy kannassaan jopa valehtelemalla.

Venäläiset ovat kuitenkin perääntyneet kannattamaan Syyrian hallinnon kaasuaseiden riisuntaa.

Salo kirjoitti: "Mitä tapahtuu Assadin alaviiteille, jotka ovat olleet vähemmistönä hallitseva luokka?
Onko Syyriassa enää yhtään kristittyä tai juutalaista jäljellä aseiden vaiettua? "

Itse asiassa Assadien hallitsema Syyria on ollut hyvin sekulaari ja suvaitsevainen eri uskontokuntia kohtaan. Kapinalliset ovat sen sijaan murhanneet toisuskoisia. Siinä suhteessa siis n.s. kansainvälisen yhetisön pitäisi tukea Syyrian hallitusta.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Kaikki suurvallat valehtelevat aina, kun se on heille edullista. Nyt on käynyt näin. Venäjä muuntaa totuutta sen minkä ennättää.

Kaasuaseiden riisuntapäätös syntyi yhteisissä neuvotteluissa. Se ei ole minkään yksittäisen maan ansio.

Syyria Assadin alaviittien hallitsemana sekulaari ja suvaitsevainen? Näin voi sanoa, kun ei muistele isukin käskemää kansanmurhaa eikä tyrannihallitusta.

Meidän kaikkien Venäjän ystävien on muistettava, että Syyriassa on Venäjän ainoa laivatotukikohta Välimerellä. Meidän on tuettava kaiken aikaa kaikkialla Venäjää, koska eihän sitä tiedä milloin sosialismi taas koettaa siellä.

Syyria on myös jo rahallisesti merkittävä Venäjän kauppakumppani. Onhan se ostanut aseita uskomattoman paljon ja valtavilla rahasummilla.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Sosialismi on paljon lähempänä monissa muissa maissa kuin nykyinen Venäjä. Esimerkiksi valtaosa EU-maista on paljon sitä pidemmällä kapitalistisessa kehityksessään. Samoin USA.

Venäjän suurimpia asiakkaita asekaupassa ovat Intia, Venezuela ja Vietnam. Syyrian osuus on n. <1 miljardi € lähemmäs 15 miljardin €:n kokonaisuudesta. On sitten oma kysymyksensä, mikä on uskomattoman valtavaa Lähi-idän kaltaisella alaueella. Lukuja voi suhteuttaa vaikkapa USAn ja Israelin välisiin lukuihin. USAn suora apu Israelin aseistukseen on vuosittain n. 3 miljardia $ ja asekauppa sinne n. 1,5 miljardia $.

On totta, että kaasuasieden riisuntapäätös syntyi neuvotellen, mitenkäs muuten? Käytin niitä esimerkkinä siitä kuinka Venäjä perääntyi aiemmista lukkiutuneiksi väitetyistä asetelmistaan suostumalla alunperin Kerryn esiin nostamaan ajatukseen. Samoissa neuvotteluissa myös USA on antanut periksi luopumalla, ainakin toistaiseksi, (rankaisu-)hyökkäyksestään ilman todisteita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset