Itsenäinen ajattelija Elämmekö unessa?

Mikä vedessä maksaa Jyväskylässä?

STT on kerännyt kuntien nettisivuilta tiedot veden hinnasta. Suurista kaupungeista Jyväskylässä maksetaan vedestä kaikkein eniten. Keskimääräisesti vettä käyttävä jyväskyläläinen maksaa veden käyttömaksua noin sata euroa enemmän vuodessa kuin helsinkiläinen. Palkkataso on kuitenkin alempia kuin Helsingissä, joten suhteellisesti ottaen ero on tuntuvampi. Kymmenestä suurimmasta kaupungista edullisin vesi on Helsingissä.

Kohta pullotetaan kyyneleet niin kuin laulussa sanotaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

... Ja samaa Päijänteen vettä vielä!

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Ei taida tulla Päijänteestä, sillä Jyväskyln Energian sivuilla sanotaan; "Kantakaupungin, Palokan ja Vaajakosken alueelle talousvesi toimitetaan pääasiassa Vuonteen tekopohjavesilaitokselta, Kaivovesi–Janakka -pohjavesilaitokselta sekä Viitaniemen pintavesilaitokselta."

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Aihe on ollut ihmetyksen alla aiemminkin:

2008:

http://www.ksml.fi/uutiset/talous/jyvaskylan-vesi-...

Ja nyt 2012:

http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/jyvaskylan-vesi...

Veden luulisi olevan Jyväskylässä halpaa, koska muiden päivän uutisten perusteella veden kierrätysaste on suorastaan suomenennätystasoa (jätevedenpuhdistamo on Suomen suurin yksittäinen typpilähde).

Jari Tuomoja

Höpö höpö. Tuttavani Lappeenrannassa maksaa omakotitalossa vesimaksua rakennusoikeuden mukaan. Tontilla kun on rakennusoikeutta 250m2, niin perusmaksut tulevat sen mukaan vaikka käytetty on ~160m2.

Siinä on Jyväskylän kalleus kaukana kun katsotaan kokonaisvesimaksua.

Jukka Kyyrö

Professori Salme Näsi on julkaissut aiheesta tutkimuksen ja se käsiteltiin hänen kurssillaan muutamia vuosia sitten. Tekstissä ei tosin mainita Jyväskylää, mutta kurssilla tuli se mainituksi. Sääli etten nyt onnistunut löytämään kyseistä artikkelia, mutta voin antaa tässä tiivistelmän.

Jyväskylän Energia osti vuonna 2006 Vesiliiketoiminnan kovalla hinnalla jyväskylän kaupungilta (myyntivoittoa kaupunki sai muistaakseni yli 100 miljoonaa euroa) ja kyseinen kauppa vielä rahoitettiin kaupungin antamalla kovakorkoisella lainalla. Energia tilinpäätöstä katsoessa näyttäisi lainan koko olevan 150 miljoona ja korkokulut kaupungille olevan yli 10% luokkaa). Erillisenä osakeyhtiönä Jyväskylän energian on ollut pakko korottaa käyttömaksuja vesiliiketoiminnassa (ja varmaan myös sähkössä) jotta kyseinen "investointi" saadaan koskaan maksettua.

Kaupungin alijäämäistä budjettia siis korjattiin keplattiin paremmaksi ja tuloksentekovastuuta sysättiin kaupungin omistamalla yhtiölle. Klassinen esimerkki piiloverotuksesta. Kyseinen kauppa esiteltiin kaupunkilaisille "kirjanpidollisella siirrolla" jolla ei ole mitään vaikutusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset