Itsenäinen ajattelija Elämmekö unessa?

Espanjalaisia sairaanhoitajia Suomeen

Syksyllä Suomeen saapuu viitisenkymmentä Espanjalaista sairaanhoitajaa. Ilmiö on vähän sama kuin nyt viimeksi Jyväskylässä otettiin puolalaisia muurareita urakoihin vaikka paikkakunnalla oli vapaana työttömiäkin. Lisäksi Keljonlahden voimalaitosta olivat rakentamassa puolalaiset keikkatyöläiset. Tämä on niitä EU:n kiroja, jossa työvoimalla on vapaa liikkuvuus. Täytyi vain ihmetellä sitä, että mitä hyötyä on EU:n laajuisesti työllistää Espanjan työttömiä Suomessa, kun samalla Suomi tukee Espanjaa tukibudjeteilla ja omassa maassakin olisi hoitajareserviä. Hoitajia on koulutettu riittävästi, mutta osa niistä tekee muuta kuin koulutusta vastaavaa työtä.

Jos hoitajapulaan vedotaan, niin eikö tässä olisi voitu etsiä suomalaisia työllistävää ratkaisua, koska niin kovasti hallituksen taholla ollaan uusien työpaikkojen syntyyn panostamassa. Isänmaallisuus on kaukana näistä hankkeista enkä jaksa uskoa Espanjalaisten riittävään kielitaitoon.

HS

http://www.hs.fi/kotimaa/Suomeen+tulee+syksyll%C3%A4+sairaanhoitajia+Espanjasta/a1305594070859

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Tässä on mielestäni ratkaisu esittämääsi ongelmaan: YLE voisi etäkouluttaa riittävän kielitaidon lähtömaassa esim. internet-kielikurssein ja sitten työperäinen maahanmuutto olisi luonteva ratkaisu, josta Suomen kestävyysvajekin helpottuisi nuorella ja kielitaitoisella ja motivoituneella työvoimalla:

http://samimiettinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1127...

kati sinenmaa

Onneksi he maksavat veronsa Espanjaan, joten meille ei tuu liikaa veroja, joita sitten joutuisimme kuitenkin lappamaan Espanjaan. Lisäksi tulee semmoinen pieni yksityiskohta, että Suomen sosiaalitoimi joutuu antamaan sosiaaliapua espanjalaisten perheille, vaikka he asuisivat Espanjassa.

http://yle.fi/uutiset/ulkomaalaisten_sosiaalituet_...
http://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2012/08/2...

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

Minkälainen maahanmuutto on hyvää, jos ei tämä?

Tuodaan Suomeen koulutettuja, nuoria ja motivoituneita ihmisiä paikkaamaan työvoimapulaa alalla, jossa tämä pula tarkoittaa sitä, että vanhuksemme eivät saa asianmukaista hoitoa.

Luuletteko todella, että esim Kotka ei palkkaisi suomalaisia hoitajia, jos heitä olisi? Kun ei ole. On totta, että hoitajia koulutetaan lähes tarpeeksi, mutta kaikki eivät jaksa raskaassa työssä, vaan vaihtavat alaa.

Suomi on satsannut tänne tuleviin espanjalaisiin hoitajiin muutamia tuhansia euroja (kielikurssi). Tämän he maksavat veroina takaisin vuodessa. Molemminpuolinen hyöty on tässä järjestelyssä päivänselvä.

Maahanmuuttajavastaisuudella ei näköjään ole mitään rajaa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Jos espanjalaiset tyytyvät tarjottuun palkkaan ja työoloihin niin asia on ok. Suomihan on kouluttanut pitkään sairaanhoitajia Ruotsiin, Englantiin ja Norjaan. Ihan hyvä kerran myös näinkin päin.

Heikki Knookala

Tämä on kuitenkin ainoa oikea tapa maahanmuutolle, pinnat siitä.Töihin tänne saa tulla kunhan mennään maan pelisäännöillä.

Kalevi Mäkinen

Itsellä on kokemusta ulkomailta tulleista hoitajista työkavereina yli 25 vuoden ajalta. Kokemukset ovat voittopuolisesti positiivisia, mutta mukaan mahtuu myös niitä ei niin hyviä esimerkkejä. Parhaimmillaan ulkomailta tullut hoitaja osaa suomen kielen kohtuullisesti, osaa tulkita lääkäreiden suomenkielellä kirjoitettuja lääke yms. määräyksiä, pystyy kommunikoimaan puhelimessa muiden hoitolaitosten henkilökunnan sekä omaisten kanssa ja tuntee suomalaisia toimintamalleja ja kulttuuria edes välttävällä tasolla.

Pahimmillaan hoitaja taas on puoliummikko kulttuurishokista kärsivä yksilö, nämä perustaidot ontuvat pahasti ja hoitaja muuttuu näin työvoimasta riippakiveksi ja osaston työnteon hidastajaksi. Silloin ei tilannetta korjaa edes iloinen luonne ja oikea asenne, sairaanhoitajan työ on nykyään niin itsenäistä ja vastuullista että perusasiat on oltava kunnossa heti ensimmäisestä työpäivästä alkaen.

Aika näyttää minkälaista porukkaa on espanjasta tulossa, toivottavasti tuo 19 viikon kurssi on ollut tehokas ja kouluttajat ajantasalla. Ja toivottavasti ovat tietoisia mihin ovat tulossa, hoitajapulasta kärsivissä laitoksissa kun tuo työtahti ja ylitöiden määrä on toisinaan melko kohtuuton.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Voi kun tulisivat vanhusten hoitoon.
Saatais kylkiäisenä espanjan alkeet.
Mites se menikään? "uuno kafee con letse"

Olinko ilkeä?
Olin ja en.

Käyttäjän Kira kuva
Kira Arn

Suomalaisten hoitajien takaisin saaminen ulkomailta tai muista ammateista on kunnille liian kallista. Kyse ei ole pelkästään palkasta vaan hoitajien määrästä/työtahdista.

Mistä ne rahat otettaisiin, valtion budjetista sen pitäisi sitten kuitenkin tulla?

Me koulutamme hoitajia ulkomaille hyviin hakkeisiin ja tuomme muualta ulkomaalaisia tilalle.

Sairaanhoitajat ovat terveydenhuoltoalan ammattilaisia, sen kutsumusammattihömpän voitte työntää vaikka..

Käyttäjän kangaro kuva
Ros-Britt Kangas

Sairastamis -ja vanhuspäivien varalta suomalaiset pitää nyt kiireen vilkkaan ryhtyä kieltenopiskeluun -jotta edes tulisi jatkossa mitenkään ymmärretyksi vaivoineensa ja tarpeineensa kanssa.......

Kun ei omasta pidetä huolta, niin omakaan ei pidä huolta.......

Veikko Vitikainen

Eihän tässä ole mitään järkeä. Suomalaiset sairaanhoitajat pakenevat Norjaan "hakien turvapaikkaa" ansaitakseen edes jotakin vaativan koulutuksen katteeksi. Sitten Senjoriittoja ollaan tuomassa Suomeen ilman minkäänlaista ammattitaitoa. Epäilen että nyt ei ole kaikki kohdallaan.
Mieluummin sairasvuoteeni vierellä näkisin Suomalaisen sinnikkään ja sinisilmäisen ja ammattitaitoisen ja jopa kauniin sisar-hento-valkoisen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset