Itsenäinen ajattelija Elämmekö unessa?

Suomen riski Espanjan lainasta on 3,6 mrd. euroa

Näin otsikoi Helsingin Sanomat. Täten Suomen saamat vakuudet Espanjalta kattavat vain noin viidesosan lainasummasta. Urpilaisen puheet 40 prosentin takuista ovat bluffia. Kansaa taas sumutetaan.

YLE puolestaan on ansiokkaasti selvittänyt Suomen vastuiden kokonaissummaa. Ne ovat laskelmien mukaan jo liki 30 mrd. euroa. Demarit ja kokoomus etunenässä ovat julkisuudessa pääministerin ja valtiovarainministerin suulla kieltäneet selvittämästä vaihtoehtoa rahaliitosta eroamiselle. Näiden summien valossa tuo selvitys tulisi jo tehdä. Olemme maksamassa tolkuttomia summia saadaksemme olla Eu ytimessä ja josta saatavat hyödyt jäävät jo miinusmerkkisiksi. Meidän tiemme tulisi seurata Tanskan ja Ruotsin mallia ja eroa rahaliitosta. Emme hyödy mitenkään etelän kriisimaiden pankkien tukemisesta tai ainakin maksamme siitä liian suuren hinnan.

 

Helsingin Sanomien uutinen

http://www.hs.fi/politiikka/Suomen+riski+Espanjan+lainasta+on+36+miljardia/a1305584546047

 

YLE:n uutinen 

 

http://yle.fi/uutiset/naista_paloista_suomen_sitoumukset_kriisimaille_muodostuvat/6222222

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Olli Pusa

30 miljardia saadaan tietyllä tavalla laskemalla. Jos mukaan otetaan kaikki kustannukset lainojen korkoineen, vielä kriisimaille kohdistumattominen sitouuksineen, Suomen Pankin markkinaoperaatioineen ym., summa on merkittävästi korkeampi. Ja luvuissa ei ole Suomen Pankin riskit EKP:n Target-järjestelmästä. Sen viimeisin bongaamani luku oli liki 80 miljardia.

Kukaan ei todellisuudessa hallitse Suomen kokonaisriskiä tai sitten sitä salataan poliittisista syistä.

Sirpa Abdallah

Kumpi on tuossa espanjalaisten pankkien tukisopimuksessa todella sopimusosapuoli Espanjassa? Onko se valtio kuten aamun TV lähetyksessa Suuren valiokunnan puheenjohtaja Miapetra Kumpula-Natri sanoi mielestäni aivan selvästi. Taisi jopa ikäänkuin oikaista Timo Soinia kun Soini sanoi sopimusosapuolen olevan espanjanlainen pankkiyhdistys.

http://www.vm.fi/vm/fi/03_tiedotteet_ja_puheet/01_...

Tuossa linkissä olevassa tiedotteessa Valtionvarainministeriö sanoo sopimusosapuolen olevan; "Sopimusosapuolena Espanjan talletussuojarahasto, joka on pankkien omistama." Siis tuon mukaan tuki maksetaan suoraan pankeille. Kumpula-Natri puhuu siten muunneltua totuutta kansalaisille median kautta. Onko hänellä tarkoitus "pestä hallituksen kasvot" hallitusohjelman vastaiseen toimeen,nimittäin vastustaa pankkien tukemista.
Tiedote; "Espanjan valtio ei voi olla sopimusosapuoli velkojien tasaarvoisuutta turvaavien panttaamattomuussitoumuslausekkeiden
(negative pledge) johdosta." Espanjan valtion sopimuskumppanuus on tiedotteessa yksiselitteisesti kumottu.

Tärkeä seikka on myös tuo minkä tuot esiin blogissasi eli ERVV:hen sisältyvä ylitakaus. Suomi on vastuussa myös lainan koroista, joita ei tuossa vakuussopimuksessa ole mitenkään huomioitu vakuuden määrässä. Sen sijaan katsoisin Suomen osallistumisen jonkin toisen maan puolesta ennakolta spekulatiiviseksi. Korko olisi kuitenkin tullut huomioida, sillä konkurssitilanteessa jää pääoman lisäksi myös korko takaajan vastattavaksi.

Vakuus ei siis ole 40 % todellisesta lainaosuuden vastuun eli takaukseen perustuva, vaan lienee maksettavasta koron määrästä riippuen mieluummin lähempänä 20 %.

Kaikista suurin kysymys tässä koko pankkien tukemiseen lähtemisessä on hallituksen vastuuton toiminta. Hallitus ja virkamiehet eivät ole sisäistäneet "vaarav suuruutta". Kun lähtee kerran tukemaan veronmaksajien kautta toisen maan pankkeja, niin tukeminen aivan varmasti jatkuu "hamaan tappiin" saakka. Onhan fantastista saada ylikansallisesti veronmaksajat maksumiehiksi myös kansainvälisille sijoittajille.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Kaiken lisäksi Suomi ei saa korkoa tuosta Espanjalle myönnettävästä lainasta, mutta joutuu itse siitä maksamaan korot. Todellisuudessa summa on siis vielä suurempi.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Eli käytännössä Urpolaisen toimet ovat huuhaata, ja pelkästään suurta pissatusta. On meillä törkeä hallitus, mätätilahallitus. Ministereiden aivot näyttävät olevan mädäntyneet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset